My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Αυξημένες εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις

Αυξημένες εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις









Χθες συνεδρίασε, η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος, με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι 28 κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την  πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.


Την ισχυροποίηση του αφορολόγητου με αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με απώτερο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.




Την ίδια στιγμή από το υπ. Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών και για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, θα γίνει ενδεχομένως και από τα μερίσματα του 2009.



«Από την 1η Ιανουαρίου μαζέψτε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορείτε είναι το μήνυμα που έστειλε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις.



Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι στο πλαίσιο της προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, να επαναφέρει το αφορολόγητο των αποδείξεων αλλά με πιο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, για τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν πιεστικά αποδείξεις, από τους επαγγελματίες, που σήμερα αρνούνται ή απλά δεν εκδίδουν. Στο πλαίσιο αυτό, στο «καλάθι» των αποδείξεων που σήμερα εκπίπτουν, θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες αποδείξεων, ανάλογα με την αξιολόγηση της φορολογικής συμπεριφοράς των επαγγελματιών. Δηλαδή θα ενταχθούν αποδείξεις, από επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες διαπιστώνεται ότι δηλώνουν απαράδεκτα χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.



Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αποδείξεις που θα εκπίπτουν το 2010, και θα οδηγήσουν στην πληρωμή λιγότερου φόρου για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.



Σε ότι αφορά στο πώς θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες, με τις αποδείξεις, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε μεν ότι θα αποφασιστεί και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι σχετικές αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι φορολογούμενοι θα διαμορφώνουν το τελικό ύψος του ατομικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος. Οι σκέψεις είναι πως αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, να ισχύει μόνο αν προσκομίσει και αποδείξεις ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.



Επίσης θα υποχρεωθούν και οι μισθωτοί να προσκομίζουν αποδείξεις, ενός ορισμένου ποσού ώστε να δικαιολογείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζουν οι μισθωτοί θα οριστεί ως ποσοστό 20-30% του εισοδήματος που δηλώνουν.



Επίσης αν το ποσό των αποδείξεων είναι μεγαλύτερο, τότε η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη και αναλογική.



Θεωρείται πάντως ότι το αφορολόγητο των αποδείξεων είναι το μοναδικό που όχι μόνοι δεν κινδυνεύει για κατάργηση αλλά θα ενισχυθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που τελούν υπό επανεξέταση.



Στόχος και το παρεμπόριο



Στις δαπάνες αγορών που θα αναγνωρίζει η εφορία, πέραν των υπηρεσιών, θα ενταχθούν και καταναλωτικά προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, με στόχο να παταχθεί και το παραεμπόριο. Η έκπτωση της δαπάνης από το φόρο εισοδήματος, θα αποτελεί κίνητρο ώστε οι καταναλωτές να τα προμηθεύονται από καταστήματα που εκδίδουν αποδείξεις, και όχι από πλανόδιους.



Ειδικότερα, οι πρώτες σκέψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την αναγνώριση αποδείξεων από καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων, συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων και δικύκλων, επιχειρήσεις συντήρησης επίπλων, επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, πολλές από τις οποίες σήμερα δεν αναγνωρίζονται.



Επίσης θα προστεθούν και οι αποδείξεις για δαπάνες σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καντίνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, όπως και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής.



Οι αποδείξεις από γιατρούς θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν, αλλά θα ενισχυθούν όπως επίσης και των δικηγόρων.



Στο μεταξύ σήμερα αναρτάται στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, πάνω στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες να διατυπώνουν τις δικές του απόψεις.

Ν.Πειραιά: 30/12 η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης



Ν.Πειραιά: 30/12 η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης

Στις 30/12/2009 θα καταβληθεί από τη Νομαρχία Πειραιά η πρώτη δόση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με τον Ν. 3808/2009, με γνώμονα τη στήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.


Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τη Νομαρχία Πειραιά είναι όσοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, οι νεφροπαθείς – μεταμοσχευμένοι και οι άποροι ανασφάλιστοι που έχουν σε ισχύ βιβλιάριο υγείας μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου (10-12-2009).

Το ποσό της πρώτης δόσης που αναλογεί σε κάθε έναν από τους παραπάνω δικαιούχους ανέρχεται στα 200 €, με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων να υπολογίζονται σύμφωνα με στοιχεία των Διευθύνσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας σε περίπου 18.000.

Η πληρωμή του ανωτέρω ποσού θα γίνει ως εξής :

1. Για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων με επιταγή ταχυπληρωμής ΕΛΤΑ όπως γίνεται κάθε δίμηνο

2. Για τους νεφροπαθείς – μεταμοσχευμένους (διατροφικό επίδομα) με ονομαστική κατάσταση στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία πληρωμής τους, όπως γίνεται κάθε τρίμηνο

3. Για τους άπορους ανασφάλιστους που έχουν σε ισχύ βιβλιάριο υγείας μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου (10-12-2009), από το Κεντρικό Ταχυδρομείο Πειραιά (Φίλωνος & Τσαμαδού) προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης 213 1601802, ενώ οι νεφροπαθείς – μεταμοσχευμένοι και οι άποροι ανασφάλιστοι στα τηλ. της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 213 1601865 - 872. Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβληθεί σύμφωνα με τον νόμο μέχρι 30/6/2010, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση από τη Νομαρχία Πειραιά.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"