My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Fast track για τις ελληνικές επιχειρήσεις .


Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης έχει έτοιμο το σχέδιο για να πάρει μπροστά η οικονομία

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις θα μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους ή να ανοιχτούν σε καινούργια αντικείμενα έχοντας άνετη πρόσβαση σε ευνοϊκή χρηματοδότηση από εξειδικευμένα ταμεία. Παράλληλα το 2011 και το 2012 θα είναι η χρονιά ίδρυσης ως και 20.000 νέων ελληνικών επιχειρήσεων με τη βοήθεια των ίδιων εξειδικευμένων ταμείων. Στο δίπτυχο αυτό, δηλαδή εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένη χρηματοδότηση και ίδρυση νέων, εξωστρεφών επιχειρήσεων, στηρίζεται το σχέδιο του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Στόχος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία και ενίσχυση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό που θα επαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

«Θέλω να ενισχύσω το νέο μοντέλο ανάπτυξης με στοχευμένες πολιτικέςβάσει σχεδίων και προγραμματισμού και όχι με σπάταλες επιδοτήσεις ή με αποτυχημένες κλαδικές πολιτικές.Ολα αυτά θα τα δείτε σε συγκεκριμένες προκηρύξεις επιχειρηματικών δράσεων μέσα στο 2011» αναφέρει χαρακτηριστικά προς «Το Βήμα» ο κ. Χρυσοχοΐδης. Τι θα περιλαμβάνει το ΕΤΕΑΝ
Η «πηγή» στην οποία θα καταφεύγουν οι επιχειρηματίες για να χρηματοδοτηθούν ή θα προστρέχουν οι Ελληνες για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Το ΕΤΕΑΝ θα ιδρυθεί και επίσημα με νόμο που θα έρθει και στη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου και θα έχει δύο βασικές δραστηριότητες.

Ο ένας από τους δύο κλάδους λειτουργίας του νέου ταμείου θα είναι η Τράπεζα Εγγυήσεων, δηλαδή το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα εγγυάται απέναντι στις τράπεζες τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων για συγκεκριμένους σκοπούς, π.χ. για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών ή για την τακτοποίηση της περαίωσης.

Ο άλλος κλάδος όμως θα περιλάβει όλα τα εξειδικευμένα ταμεία και τις δράσεις που υπάρχουν σήμερα, που δημιουργούνται σύντομα ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Το ΕΤΕΑΝ θα αντλεί χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και για κάθε ένα ευρώ που θα μαζεύει θα ζητάει άλλο ένα ευρώ από τις τράπεζες. Από τα συνολικά κονδύλια που θα συγκεντρώνει θα δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις.

Κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ θα συμπεριληφθούν αναλυτικά:

Το ταμείο «JΕRΕΜΙΕ», με κεφάλαιο 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα τόσα από τις τράπεζες, ξεκίνησε μόλις να λειτουργεί με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων (startup). Το ταμείο «JΕSSΙCΑ», το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα ασχοληθεί με ενισχύσεις αστικών αναπλάσεων και με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες λίγες ημέρες σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το γνωστό πρόγραμμα με τα κουφώματα ενισχύθηκε με ακόμη 400 εκατ. ευρώ που συνεισέφεραν οι τράπεζες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στην πρόσκληση του κ. Χρυσοχοΐδη δημιουργώντας ελπίδες και για μελλοντικές συνεργασίες.

«JΕRΕΜΙΕ» για τους μικρούς
Σήμερα το πρόγραμμα χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενισχύει αποκλειστικά νέες επιχειρήσεις (start up)

είναι το «JΕRΕΜΙΕ», με κεφάλαιο 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα τόσα από τις τράπεζες. Για να συμμετάσχει κάποιος στο «JΕRΕΜΙΕ»πρέπει να απευθυνθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και να καταθέσει τα δικαιολογητικά ίδρυσης νέας εταιρείας ώστε να λάβει σε λίγο καιρό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για το ξεκίνημα της καινούργιας επιχείρησής του.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και το πολυσυζητημένο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» με την αντικατάσταση κουφωμάτων και τις μονώσεις, με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε νοικοκυριά και πολυκατοικίες, με σκοπό να ζωντανέψει λίγο και τα επαγγέλματα της οικοδομής που περνούν κρίση.

ΠΟΡΟΙ ΥΨΟΥΣ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ολο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΕΤΕΑΝ θα προσελκύσει κοινοτικούς πόρους συνολικής αξίας 1,5-2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τη διετία 2011-2012. Η αντίστοιχη συμμετοχή των τραπεζών υπολογίζεται να είναι περί τα 2 δισ. ευρώ και άλλα τόσα να δημιουργηθούν από τη μόχλευση του συνολικού κεφαλαίου. Συνεπώς βάσιμα ο κ. Χρυσοχοΐδης αισιοδοξεί ότι την επόμενη διετία θα διακινηθούν στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά περί τα 6 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν και τη μεγάλη ελπίδα αναγέννησης των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Πώς θα λειτουργεί το ΕΤΕΑΝ
Ενας επιχειρηματίας που θέλει να ενισχύσει τη δουλειά του και να εμπλουτίσει την επιχείρησή του με μια καινούργια δραστηριότητα θα προστρέχει σε ένα από τα εξειδικευμένα ταμεία τα οποία θα βρίσκονται «κολλημένα» κάτω από το ΕΤΕΑΝ.

Π.χ., μια ελληνική επιχείρηση που παράγει εξαρτήματα μηχανημάτων θέλει να μετατραπεί σε εξαγωγική. Εφόσον της λείπουν τα κεφάλαια, θα μπορεί να καταφύγει στο ΕΤΕΑΝ, το οποίο απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που θέλουν να μετατραπούν σε εξαγωγικές ή να ενισχύσουν τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους. Η επιχείρηση θα μπορεί να δανειστεί από το ταμείο ένα συγκεκριμένο ποσό με ευνοϊκούς όρους για να κάνει έρευνα αγοράς στο εξωτερικό και να προχωρήσει σε εξαγωγές ή να τις αυξήσει αν ήδη κάνει εξαγωγές.

Επίσης- και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- εξετάζεται η δυνατότητα η εταιρεία, εφόσον χρειάζεται φρέσκο χρήμα και είναι βιώσιμη, να κάνει αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο και αυτή την αύξηση εν όλω ή εν μέρει να την καλύψει το ΕΤΕΑΝ εν είδει venture capital. Δηλαδή, το ειδικό «Ταμείο Εξωστρέφειας» να μπορεί να αποκτήσει μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ένα ποσοστό (π.χ., 20%). Εννοείται ότι ο επιχειρηματίας με τα χρήματα που θα βάλει στην επιχείρησή του θα στραφεί υποχρεωτικά στις εξαγωγές, ενώ το ταμείο θα κάνει απόσβεση της συμμετοχής του ποντάροντας στην κερδοφορία της επιχείρησης και στα μερίσματα που θα του δώσει αφού θα είναι μέτοχός του. Η τελική απόφαση για το venture capital δεν έχει ληφθεί αλλά μελετάται προσεκτικά.

Αντίστοιχο παράδειγμα δανεισμού μπορεί να υπάρξει με μια επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως είναι η τυποποίηση ελαιολάδου, η επεξεργασία ροδακίνων, η εξαγωγή εσπεριδοειδών ή η μετατροπή τους σε χυμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσφύγει στο ειδικό «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» το οποίο εντάσσεται στο ΕΤΕΑΝ για να κάνει το μεγάλο άλμα στην επιχείρησή του: να τη μετατρέψει σε «βιολογική αγροτική παραγωγική μονάδα» στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

Ενας άλλος τομέας στον οποίο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΕΤΕΑΝ είναι αυτός της διαχείρισης εφοδιασμού, δηλαδή των logistics. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε κράτη της Ασίας (π.χ., Κίνα, Ινδία) και στις αγορές της Ευρώπης αλλά της λείπουν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες στη διαχείριση αυτού του εφοδιασμού. Για τον σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει ένα μεγάλο κομμάτι από το Ειδικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα έχει ειδική δράση για δίκτυα εμπορικού εφοδιασμού. Στον τομέα αυτόν το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 3.000 νέες εξειδικευμένες επιχειρήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μεταφορών θα δουλέψουν αποτελεσματικά και θα δημιουργήσουν πλούτο.

Πηγή Τo Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"