My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ρύθμιση-ανάσα για ΦΠΑ και εισοδήματα.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν»...

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ στην Εφορία. Πρόκειται για περισσότερους από 300.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.



Η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έσοδα που θα της εξασφαλίσουν φέτος μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, θα χαρίσει σε όσους ανταποκριθούν τα τσουχτερά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, με τα οποία μας τιμωρεί σήμερα η Εφορία.



Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων το Υπουργείο Οικονομικών θα διαγράφει όλα τα πρόστιμα των προσαυξήσεων, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 10%. Στην περίπτωση των δόσεων, η έκπτωση ψαλιδίζεται στο 5%, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Αφετηρία της ρύθμισης θα αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα.



Σχετική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.



Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη το ενδεχόμενο να εισαχθεί ρύθμιση και για τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2006-2009, στα πρότυπα εκείνης που «έτρεχε» επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (περαίωση εκκρεμών υποθέσεων 2000- 2006). Μέτρο το οποίο, όπως άλλες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν, σκοπεύει να κρατήσει ως εφεδρεία για του χρόνου η κυβέρνηση αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν από τώρα για πρόσθετα μέτρα το 2010.



Το θέμα της ρύθμισης εισοδήματος και του ΦΠΑ, εξετάστηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, προεδρεύοντος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κύριο «πιάτο» της συνάντησης ήταν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη κωδικοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη φορολογία εισοδήματος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και ακινήτων. Ακολουθεί μία ακόμη σύσκεψη για το φορολογικό, την Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών να θέλει να ρίξει μία δεύτερη ματιά στο νέο καθεστώς τεκμηρίων διαβίωσης και εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα.



Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι ξεπερνούν τους 300.000. Εξ αυτών 200.000 περιπτώσεις αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που υπολογίζεται ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ (από το 2006 είναι υποχρεωτική η υποβολή ακόμα και των μηδενικών δηλώσεων).



Οι φορολογούμενοι που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση απειλούνται με εξονυχιστικούς ελέγχους και με βαρύτατες καμπάνες. Για υποθέσεις μετά την 1/1/2004, το επιβαλλόμενο ποσοστό προσαύξησης (επί υποβολής ανακριβούς δήλωσης ή επί μη υποβολής δήλωσης) φτάνει και στο 200% της διαφοράς του κύριου φόρου. Αν αφορούν προηγούμενα χρόνια (1995-2003), το πρόστιμο φτάνει στο 300% και υπολογίζεται για κάθε υπόθεση χωριστά.



Επίσης να σημειωθεί ότι για μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει πρόστιμο παραγράφεται μετά από μία δεκαπενταετία· στον ΦΠΑ μετά από μία δεκαετία. Ακόμα και αν οι δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές ή πιστωτικές και, ως εκ τούτου, δεν προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που κυμαίνεται από 117 μέχρι 1.170 ευρώ.



H προσαύξηση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οφειλόμενου φόρου και εξαρτάται από:

• Το είδος της διαπιστωθείσας παράλειψης σε σχέση με την οικεία δήλωση (ανακριβής δήλωση, μη υποβολή δήλωσης).

• Το χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε η φορολογική υποχρέωση.

• Το είδος της φορολογίας (εισόδημα ή ΦΠΑ).



Πηγή Ισοτιμία

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ενισχύσεις για μεταφράσεις έργων σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μεριμνώντας για τη διάδοση και προβολή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, αποφάσισε να προβεί στην επανενεργοποίηση του ειδικού προγράμματος ενθάρρυνσης ελληνικών και ξένων εκδοτικών οίκων για την πραγματοποίηση μεταφράσεων έργων σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες, παρέχοντας σχετική οικονομική ενίσχυση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε περιπέσει σε αδράνεια από το 2003. Η απενεργοποίησή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των νεοελληνιστών και των επαγγελματιών του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η επανέναρξη του εν λόγω προγράμματος αποσκοπεί στο να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου, διευκολύνοντας τους Έλληνες συγγραφείς να ξεπεράσουν τα όρια της γεωγραφίας και της γλώσσας. Η αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων των εκδοτών θα γίνεται δύο φορές το χρόνο, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το Πρόγραμμα θα προβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω ανάρτησης όλων των σχετικών πληροφοριών στον κόμβο της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ




Σημεία ομιλίας ΥΠΟΙΑΝ στη συνέντευξη τύπου για τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σημεία ομιλίας ΥΠΟΙΑΝ στη συνέντευξη τύπου για τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Οι σημερινές κρίσιμες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την επιτάχυνση των μέτρων πολιτικής που θα δημιουργήσουν ανάχωμα ενάντια στην ύφεση, θα στηρίξουν την αγορά και θα βάλουν τις βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη.



Η πολιτική που υλοποιούμε έχει πέντε πυλώνες:



- Διοχέτευση ρευστότητας στη αγορά και ενίσχυση των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων,

- Προώθηση του ΕΣΠΑ και των Δημοσίων Επενδύσεων για την αποτελεσματική απορρόφηση του προγράμματος μας που φτάνει τα 9,8 δις ευρώ για το 2010,

- Απλούστευση όλων των διαδικασιών για την προώθηση όλων των ιδιωτικών επενδύσεων με ταχεία αδειοδότηση και ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα στηρίζει την επιλογή μας για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης,

- Αποτελεσματική εποπτεία στην αγορά για σπάσιμο των καρτέλ και κυριαρχία του υγιούς ανταγωνισμού,

- Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως το Ελληνικό Αναπτυξιακό ταμείο καθώς και οι ΣΔΙΤ.



Αυτή την εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση, αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ.



Την επόμενη εβδομάδα έχει σειρά το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων.



Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι επιτέλους ξεμπλοκάρεται σειρά επενδυτικών προτάσεων και σχεδίων αρκετών δις ευρώ. Ήδη αυτό συνέβη στην περίπτωση εταιρίας με επενδύσεις σε έργα πράσινης ανάπτυξης, ύψους 900 εκ. ευρώ.



Σήμερα, ανακοινώνουμε δύο νέα προγράμματα ειδικού σκοπού και ζωτικής σημασίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν και την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Δύο προγράμματα που δίνουν μια μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές και ταυτόχρονα αποδίδουν σημαντικά ταμειακά οφέλη στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.



Σας ανακοινώνουμε λοιπόν σήμερα τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές των δύο προγραμμάτων, τονίζοντας ότι οι τελικές προδιαγραφές, οι όροι και οι διαδικασίες θα προσδιορισθούν και συγκεκριμενοποιηθούν από το Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τις κάτωθι κατευθυντήριες γραμμές.



Είναι, όπως θα διαπιστώσετε, προγράμματα στοχευμένα προς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία διασφαλίζουν ότι τα χρήματα «πιάνουν τόπο» και διοχετεύονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.



Πρώτο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων



Με το πρώτο πρόγραμμα καλύπτονται, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πρόγραμμα έκτακτου χαρακτήρα για να στηρίξει λόγω της κρίσης βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται στο αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, και το οποίο συνδυάζει ταυτόχρονα τη στήριξη επιχειρήσεων και την ταμειακή ενίσχυση του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.



Επιχειρήσεις για τις οποίες σήμερα έχει σταματήσει η ροή πιστώσεων επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν μέχρι και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους και λειτουργική τους δραστηριότητα. Τους δίνεται ακόμα η δυνατότητα, και θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, να είναι πλέον επιλέξιμες στο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τις τράπεζες.



Με τον τρόπο αυτό, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, αυξάνουμε επιπλέον τα φορολογικά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού με την εξόφληση οφειλών που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις εφορίες, ενώ παρέχουμε μια ταμειακή «ένεση» και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όπως γνωρίζετε αιμορραγούν.



Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010, δηλώνοντας ακριβώς τον έκτακτο, λόγω της κρίσης, χαρακτήρα του.



Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας - νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.



Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.



Ετήσιες Μονάδες Εργασίας Ανώτατο ύψος δανείου

0- λιγότερες από 5 40.000 ευρώ

5-λιγότερες από 20 70.000 ευρώ

Από 20 και λιγότερες από 50 100.000 ευρώ



Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία



Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης.



Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.





Δεύτερο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών



Το δεύτερο πρόγραμμα που σήμερα ανακοινώνουμε δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσος προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών όσο και προς τους προμηθευτές οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ακάλυπτες επιταγές. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και πάλι πάνω σε στέρεες βάσεις την παραγωγική τους διαδικασία, διευκολύνοντάς τες με χαμηλότοκα εγγυημένα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δάνεια.



Ο συνολικός προϋπολογισμός και αυτού του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και η λήξη του είναι σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι 31.12.2011.



Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας - νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.



Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.



Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύει ότι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή:



- Διάρκεια του δανείου 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.

- Ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ στο 80%.

- Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.



Με τα δύο αυτά προγράμματα εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ:



- στοχευμένα προς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη,

- σχεδιασμένα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διοχετευθούν στην αγορά και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα



Στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα για τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venture capital).

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ρύθμιση οφειλών για όλα τα Ταμεία.


Αντικειμενικό σύστημα εξόφλησης των καθυστερούμενων εισφορών σε 36 δόσεις.

Ρύθμιση οφειλών για όλα τα Ταμεία.


Αντικειμενικό σύστημα εξόφλησης των καθυστερούμενων εισφορών σε 36 δόσεις.

Πάγια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να εισπραχθεί τμήμα των οφειλών ύψους 12,5 δισ. ευρώ από 350.000 οφειλέτες.

Με τροπολογία- προσθήκη του υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή, καθιερώνεται αντικειμενικός τρόπος διακανονισμού χρεών με τη θέσπιση πάγιου συστήματος. Έτσι:

● Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σε 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.

● Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση έως και για 4 μήνες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται για τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

● Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

● Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

● Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα αυτή (πάγια) ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 6 ετών. Τονίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής και όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις νόμων για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.



Ένας στους τέσσερις δεν πληρώνει

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ένας στους τέσσερις βιοτέχνες- εμπόρους αδυνατεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών). Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο αυτών των οφειλών να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, περίπου 250.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη καθώς το ασφαλιστικό τους ταμείο βουλιάζει.

Τέλος, σημειώνεται ότι άρχισε ήδη «σαφάρι» πανελλαδικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από περίπου 200 υπαλλήλους από τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΣΕΠΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας). Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, κινούνται στοχευμένα κατά προτεραιότητα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα - Σε κλίμα έντασης η συζήτηση.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα από τη Βουλή. Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την Παρασκευή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.




Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα - Σε κλίμα έντασης η συζήτηση.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα από τη Βουλή. Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την Παρασκευή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

"Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών Προστασία της Εθνικής Οικονομίας-Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης έγινε δεκτό καταρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολο κατά πλειοψηφία", είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ενωρίτερα αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου το ΚΚΕ, ενώ δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

«Εμείς σας πολεμάμε καθαρά και όχι με τερτίπια- δεν υπάρχει κάτι για να συζητηθεί» είπε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση. «Για εμάς όποιοι συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ ή διαφωνούν με τα μέτρα έχουν την ίδια ευθύνη» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε τις πιέσεις που της ασκήθηκαν. «Αποδεχτήκατε ερασιτέχνες να υπερασπιστείτε τη χώρα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποδειχθήκατε επαγγελματίες στο να εξαπατάτε το λαό» πρόσθεσε. Τόνισε ότι «το κόλπο για όλα φταίνε οι προηγούμενοι δεν πιάνει» και ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το «κλισέ 'μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι' είναι πια πολύ φθηνό». «Τα δώσατε όλα στους κερδοσκόπους. Η ΝΔ προκάλεσε πολλά δεινά στην Ελλάδα, εσείς την αποτελειώσατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς. Για τη στάση του ΚΚΕ είπε ότι αντί να πηγαίνουν στα χαρακώματα, περιχαρακώνονται σε μία ανέξοδη επιχειρηματολογία και ιδεολογία.

«Αναρωτιέμαι εάν χαίρεται το ΚΚΕ γι' αυτή την κατάσταση. Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση όπως έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι το ΠΑΜΕ να απέκλεισε το υπουργείο όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα. Ή όταν γίνονταν οι προσλήψεις να πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών για να αποκλείσει τον υπουργό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε και στις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κατάλαβε για πρώτη φορά «ότι υπάρχει άγνοια της πραγματικότητας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται η χώρα, δεν θέλει να καταλάβει».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν κάνει «αβάντα στον Παπανδρέου, αλλά αβάντα στην Ελλάδα».

Τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ δεν υπονομεύει «τον Παπανδρέου που δίνει μάχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στηρίζει τον Παπανδρέου».

ΥΠΟΙΑΝ: Μέτρα για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων

Με αφορμή τη μεταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων και των συντελεστών του ΦΠΑ και για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ανακοίνωσε τα εξής:

Με αφορμή τη μεταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων και των συντελεστών του ΦΠΑ και για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ανακοίνωσε τα εξής:




* Από τις 5 Μαρτίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η Αγορανομική Διάταξη που επιβάλει την αναγραφή των τιμών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

* Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εκ μέρους της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά υγρών καυσίμων, για τη διαπίστωση τυχόν παραβατικών συμπεριφορών.



* Κινητοποιούνται οι Ενώσεις Καταναλωτών της χώρας, σε συνεργασία με τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή, για την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"