My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Τέσσερα νέα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816εκ. € από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.




1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Προϋπολογισμός: 500 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο ογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. :



α) για τους "κοινούς" άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος



β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος



2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Προϋπολογισμός: 170 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.



α) για τους "κοινούς" άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.



β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.



Και στα 2 προγράμματ, δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας, επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες, δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).



3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών. Προϋπολογισμός: 96 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 €. Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.


4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προϋπολογισμός: 50 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ. Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

 

Υπογραφή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ), που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ενεργειακές επιθεωρήσεις στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα, όταν πωλούνται ή ενοικιάζονται και κατάταξη των κτιρίων ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά ώστε οι χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) να γνωρίζουν τις δαπάνες που θα καταβάλουν για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, θέρμανση νερού κλπ.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τον ΚΕΝΑΚ:

-Προβλέπεται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας άνω των πενήντα τ.μ., τα υφιστάμενα κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα υφιστάμενα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. ή τμήματα αυτών όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και σε όλα τα κτίρια του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πιστοποιητικό θα ισχύει για 10 χρόνια. Η απαίτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην περίπτωση αγοραπωλησίας τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και στην περίπτωση ενοικίασης εννέα μήνες μετά (και όχι δύο χρόνια όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά). Η τιμή βάσης για το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών για τις κατοικίες, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θα είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε Μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο. Η κατάταξη θα γίνεται με βάση το λόγο της κατανάλωσης του κτιρίου προς την κατανάλωση του κτιρίου αναφοράς.

-Θεσμοθετείται η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά (περιορισμός των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτιρίων, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας), κοινωνικά (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής) και περιβαλλοντικά (περιορισμός των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας).

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Επιχορήγηση 275 εκ. ευρώ για 4 νέα προγράμματα ΕΣΠΑ



Έξι χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται να αξιοποιήσουν τις τέσσερις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικής διαδικασίας, ανάπτυξη καινοτομίας, στήριξη επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σημειώνοντας ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν είναι 275 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που είχε δοθεί ως βοήθεια στις τράπεζες είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Για την πρώτη δράση που αφορά στη ''μεταποίηση σε νέες συνθήκες'', με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ και ύψος επενδυτικού σχεδίου από 40.000 μέχρι 200.000 ευρώ οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35%-40% - 45% ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 4.500 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Μαΐου 2010.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή τους, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

Η δεύτερη δράση που αφορά στην ''πράσινη επιχείρηση 2010'' με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 30 εκατ. ευρώ αφορά ύψος επενδυτικού σχεδίου από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και αφορά και αυτό το πρόγραμμα τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με το προηγούμενο πρόγραμμα και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Η εκτίμηση είναι ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 600 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.
Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

Για το πρόγραμμα των ''πράσινων υποδομών'' που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 30 εκατ. ευρώ και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου είναι από 300.000 - 2.500.000 ευρώ και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Η τέταρτη δράση με τίτλο ''ένδυση και υπόδηση: νέες προοπτικές'' έχει προϋπολογισμό 15 εκατ ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 350.
Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα για επενδυτικά σχέδια 30.000 - 150.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 80.000 - 200.000 για μεσαίες επιχειρήσεις και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35%-40%45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ.
Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπον ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.


Πηγή
www.kathimerini.gr

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"