My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζει τη Δευτέρα η πληρωμή των προκαταβολών για την περαίωση



Την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεµών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 θα κληθούν να πληρώνουν από τη Δευτέρα 1η Νοεµβρίου 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες.
Μέχρι σήµερα υπολογίζεται ότι η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων έχει αποστείλει 440.000 εκκαθαριστικά σηµειώµατα και οι παραλήπτες τους θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να περάσουν από την τράπεζα της επιλογής τους για την εξόφληση της προκαταβολής 20% επί του συνολικά οφειλόµενου φόρου που περιγράφεται στο εκκαθαριστικό τους, εφόσον βέβαια επιθυµούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.
Η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Νοεµβρίου.



Σύμφωνα με τον νόμο η υπαγωγή στη ρύθµιση και εξόφληση των φόρων γίνεται ως εξής:
• Το εκκαθαριστικό σηµείωµα περιέχει για καθεµία υπόθεση την αρµόδια Εφορία, τα ανέλεγκτα οικονοµικά έτη, τη νοµική µορφή του επιτηδευµατία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παραβάσεις, τον συντελεστή του φόρου περαίωσης, το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονοµικό έτος, το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατά έτος, το σύνολο της οφειλής κατά οικονοµικό έτος και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονοµικά έτη, το 20% της προκαταβολής το οποίο δεν µπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.
• Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα µε την προσκόµιση - επίδειξη αυτού του εκκαθαριστικού, από 1/11/2010 και µετά. Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε τη δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ.
• Αν υπάρχουν σφάλµατα στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην Εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις.

Εξάλλου, με την εγκύκλιο που εξέδωσε για την περαίωση, ο υπουργός Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου ζητάει από τον προϊστάµενο κάθε Εφορίας να συγκροτήσει δύο ειδικά συνεργεία που θα τρέξουν τις διαδικασίες.
Ευθύνη του πρώτου συνεργείου θα είναι η υποδοχή φορολογουµένων που προσέρχονται για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διορθώσεις εκκαθαριστικών σηµειωµάτων. Θα πρέπει, σύµφωνα µε τις οδηγίες, να επανεκδίδουν το διορθωµένο εκκαθαριστικό το συντοµότερο δυνατό, ώστε ο φορολογούµενος να µπορεί να υπαχθεί στην περαίωση εντός των προθεσµιών. Το δεύτερο ειδικό συνεργείο θα είναι επιφορτισµένο µε τηλεφωνήµατα.
Σύµφωνα µε τις οδηγίες που δόθηκαν, κάθε Εφορία και ελεγκτικό κέντρο θα πρέπει να ενηµερώσει τηλεφωνικά ή να αποστείλει αµέσως προσκλήσεις στους επιτηδευµατίες αρµοδιότητάς τους, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες εκκρεµούν και µπορούν να περαιωθούν προκειµένου οι επιτηδευµατίες αυτοί να υποβάλουν µέχρι τις 15 Νοεµβρίου αίτηση υπαγωγής στην περαίωση.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας,16-24 ετών

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας" μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

To ανωτέρω πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα
απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ως προς τα κάτωθι σημεία:

- Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
- Παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση
- Η χρονική του διάρκεια είναι συγκεκριμένη (6-12 μήνες)
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών
- Παρέχει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ως επιχορήγηση το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τους κλάδους σύνταξης, ασθενείας και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ οι εργοδότες καταβάλλουν στους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας μισθό ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου. Το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει ισχυρά κίνητρα για
επέκταση για 12 επιπλέον μήνες, ύστερα από την μετατροπή της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας. Έχει προϋπολογισμό 53.940.400 ευρώ για τα έτη 2010-2012.

Περιεχόμενο προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδότες συνάπτουν με ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας οι οποίες δεν μπορεί να είναι διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών και μεγαλύτερης των 12 μηνών στη διάρκεια των οποίων καταβάλλουν στους προσλαμβανόμενους μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ και τους ασφαλίζουν υποχρεωτικά στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Μετά τη λήξη της σύμβασης παρέχονται στους εργοδότες ισχυρά κίνητρα να μετατρέψουν σε σύμβαση εργασίας την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των επιχορηγούμενων νέων, ύστερα από αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (εντός 30 ημερών), και να επιχορηγηθούν για επιπλέον 12 μήνες.

Παράλληλα, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ' όλη τη διάρκεια του β' σταδίου του προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά στους 18 μήνες (12 μήνες επιχορήγηση και 6 μήνες δέσμευση).

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Σε περίπτωση αδυναμίας αντικατάστασης του προσωπικού σε επιχορηγούμενη θέση λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβαση εργασίας

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:

- Δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (διαφορετικά θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση πριν την υποβολή της αίτησης).

- Δεν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
- Δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

ΑΝΕΡΓΟΙ
Τα ωφελούμενα άτομα πρέπει:

- Να είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ηλικίας 16 - 24 ετών και να μην έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης.

- Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

- Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν εργαστεί στην ίδια επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο πριν την ημερομηνία υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) προς την Υπηρεσία, το ΚΠΑ ή ΚΠΑ2 που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή έδρας της επιχείρησης.

Α ΣΤΑΔΙΟ

Μετά την προέγκριση πραγματοποιείται:
- Επιτόπιος έλεγχος από ζεύγος ελεγκτών του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
- Ακολουθεί απόφαση έγκρισης.
- Ελέγχεται η διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση και
- Γίνεται παραπομπή ανέργων στις επιχειρήσεις με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης.
- Εντός τριάντα πέντε (35) ημερών από την εγκριτική απόφαση η επιχείρηση οφείλει να συνάψει με τον άνεργο την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό η αίτηση τίθεται σε "αναμονή" διάρκειας επτά ημερών.

Β ΣΤΑΔΙΟ
Εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας, μπορούν με αίτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία, εντός 30 ημερών από τη λήξη της σύμβασης, να επιχορηγηθούν για άλλους 12 μήνες με την υποχρέωση να διατηρήσουν τον νέο τον οποίο προσλαμβάνουν για επιπλέον 6 μήνες δίχως επιχορήγηση.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται μέχρι 12 μήνες στο α' στάδιο και σε 12 μήνες για το β' στάδιο.

Στο α' στάδιο ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτό υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.

Στο β' στάδιο ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στο 70% των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές των επιχορηγούμενων, που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού (ΕΓΣΣΕ).


Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης εφόσον υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης με πλήρες ωράριο. Υπολογίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη. Καταβάλλεται μέσα σε 30 ημέρες από την προθεσμία υποβολής της ΑΠΔ τριμήνου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την επιχείρηση.

Ο κατάλογος των δικαιούχων του προγράμματος δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα www.espa.gr

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ
Η κατανομή των πόρων και των θέσεων του προγράμματος γίνεται με βάση τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" 2007-2013 ως εξής:

- Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 29.667.220 ευρώ και 5.500 θέσεις.

- Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 22.115.564 ευρώ και 4.100 θέσεις.

- Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 2.157.616 ευρώ και 400 θέσεις.

Από την εφαρμογή του προγράμματος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 53.940.400 ευρώ (9.058.500 για το 2010, 26.481.900 για το 2011 και 18.400.000 για το 2012, ΚΑΕ 2493). Ο προϋπολογισμός επιμερίζεται σε δαπάνη 21.740.400 για το πρώτο 12μηνο Σύμβασης Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας και 32.200.000 ευρώ προϋπολογισμό δεύτερου 12μηνου εφόσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και αθροιζόμενες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών (100.000 ευρώ για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών).

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), Η Εθνική Συμμετοχή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν οι παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

- Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

- Τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν.2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).

- Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους ανέργους τις βραδινές ώρες πέραν της 22ης ώρας

- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως και την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά, π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κλπ) , στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους των γεωργικών προϊόντων και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα [οι δραστηριότητες στη γεωργική εκμετάλλευση, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών) ή η πρώτη πώληση προς μεταπωλητές ή προς μεταποιητικές επιχειρήσεις.

- Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α' βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

- Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.

- Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

- Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος, δεν μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"