My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους - Πώς θα λειτουργεί η φορολογική κάρτα - Οι νέες Δράσεις της ΓΓΠΣ



Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού δηλωθέντα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται αναδεικνύοντας ασυμφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων.

Σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για όλους τους φορολογούμενους , στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην Εφορία εισοδημάτων αναντίστοιχων με τον τρόπο διαβίωσης.

Αυτές τις ημέρες η ΓΓΠΣ, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Διομήδης Σπινέλλης, τρέχει με την περαίωση καθώς μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει αποστείλει 1.407.000 σημειώματα για 4.891.432 ανέλεγκτες χρήσεις. Ο κ. Σπινέλλης καθησυχάζει ότι η συμμετοχή, ή μη, στην περαίωση δεν επηρεάζει τα κριτήρια των ελέγχων και εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανταπόκριση των φορολογουμένων. Τις δύο πρώτες ημέρες 9.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν σχεδόν 10 εκατ. ευρώ προκαταβολή περαίωσης.
Η Συνέντευξη

Τι πήγε στραβά με την περαίωση και προκλήθηκε τόση αναστάτωση στους φορολογουμένους;

Την εβδομάδα που μας πέρασε ανατρέξαμε σε στοιχεία της περασμένης δεκαετίας και με αυτόματο τρόπο εκδώσαμε σημειώματα για 1.407.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και 4.891.432 χρήσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, προσπαθήσαμε μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας οι περισσότεροι να μπορούν να πληρώσουν κατευθείαν σε τράπεζα χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τη ΔΟΥ. Είναι φυσικό σε μιας τέτοιας έκτασης δράση να υπάρχουν περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι δεν θυμούνται εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια, καθώς και κάποιες αστοχίες οι οποίες πάντα προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης διότι αποτελούν είδηση.

Στείλατε όμως εκκαθαριστικά ακόμα και σε μακαρίτες, ενώ πολλοί φορολογούμενοι διαμαρτύρονται ότι οι υπολογισμοί που έχετε κάνει είναι λάθος. Αδυναμίες του συστήματος;

Στείλαμε εκκαθαριστικά στους νόμιμους κληρονόμους, όπως έπρεπε να κάνουμε σύμφωνα με τον νόμο, καθώς και σε κάποιους των οποίων ο θάνατος δεν είχε δηλωθεί από τους συγγενείς τους. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι εξαιρέσαμε πάνω από 1.500 φορολογουμένους που απεβίωσαν χωρίς κληρονόμο.

Διαβάζω τις απαντήσεις που στέλνουμε σε φορολογουμένους που διαμαρτύρονται για λανθασμένους υπολογισμούς. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η διαμαρτυρία προέρχεται από παρεξήγηση του περίπλοκου, είναι η αλήθεια, νομικού πλαισίου της διαδικασίας και όχι σε λανθασμένο υπολογισμό.

Παράλληλα, άργησε και η αποστολή του λογισμικού για τις διορθώσεις από τις εφορίες.Πήγαιναν οι φορολογούμενοι και δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε μια δράση η οποία υλοποιήθηκε υπό μεγάλη χρονική πίεση, δώσαμε προτεραιότητα στην εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκειμένου αυτά να ταχυδρομηθούν και να παραδοθούν έγκαιρα στους φορολογουμένους. Το λογισμικό των διορθώσεων, για τις οποίες η προθεσμία λήγει αργότερα- στο τέλος του μήνα- εκτιμώ ότι θα είναι εγκατεστημένο σε όλες τις ΔΟΥ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Δεδομένου ότι η περαίωση είναι προαιρετική,αν ο φορολογούμενος πετάξει στα σκουπίδια το ειδοποιητήριο,μήπως μπει σε καμια μαύρη λίστα και τον κυνηγάει η Εφορία;

Δεν στοιχειοθετείται με κανένα τρόπο η εντύπωση ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχθούν άμεσα ελέγχους. Είναι προφανές ότι το ελεγκτικό έργο μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα τεθεί σε κανονική λειτουργία βάσει του νέου πλαισίου στοχευμένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας φοροδιαφυγής. Η συμμετοχή, ή μη, στην περαίωση δεν επηρεάζει τα κριτήρια των ελέγχων. Πόσα εκκαθαριστικά έχετε στείλει μέχρι σήμερα, πόσα θα σταλούν συνολικά και πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή;

Μέχρι την Πέμπτη είχαμε στείλει 803.000 εκκαθαριστικά. Υπολογίζουμε μέχρι την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών όλων των φυσικών προσώπων και μέχρι την Πέμπτη, και των νομικών προσώπων.

Ανταποκρίνονται οι φορολογούμενοι, μπαίνει χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου;
Υπάρχει σαφέστατα μεγάλη ανταπόκριση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι τις δύο πρώτες ημέρες έσπευσαν να πληρώσουν περίπου 9.000 φορολογούμενοι, καταβάλλοντας κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να αναμένονται και πάλι κατασχέσεις ακινήτων; Πόσα έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα;

Η ομάδα εργασίας που δουλεύει εντατικά στο υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να κινητοποιήσει τους οφειλέτες, μία από αυτές περιλαμβάνει τα μέτρα που σχετίζονται με τα ακίνητα. Περιληπτικά, σε τέσσερις δράσεις της ομάδας που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν 1.920 οφειλέτες με οφειλές 64 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτούς 470 εξόφλησαν άμεσα, 220 εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και για τους λοιπούς μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 131 εντολές κατάσχεσης, έχουν εκτελεστεί 87 και έχουν εκδοθεί 11 προγράμματα πλειστηριασμού.


Μετά την περαίωση, τι;

Η δουλειά μας, όπως γνωρίζετε, δεν σταματάει ποτέ. Μέχρι τα τέλη του έτους έχουμε προγραμματίσει να βεβαιώσουμε 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ (κλείνοντας μια εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το 2009), 200 εκατ. ευρώ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να στείλουμε 6 εκατ. ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας. Παράλληλα υλοποιούμε 28 νέες δράσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον δραστικό περιορισμό της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς στο Δημόσιο. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται η κάρτα συλλογής αποδείξεων, καινούργιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι στοχευμένοι έλεγχοι, η προσφορά νέων διαδραστικών καναλιών επικοινωνίας, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της απόδοσης των ΔΟΥ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο πλήρης και ουσιαστικός ηλεκτρονικός έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες και η Ενιαία Αρχή Πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων.

-----


Σε άλλη συνέντευξη στην Οικονομία, της Εφημερίδας ελευθεροτυπία, ο Κος Διομήδης Σπινέλλης αναφέρεται στα λάθη της περαίωσης στο πόθεν έσχες των δημοσίων Υπαλλήλων, στην Φοροκάρτα , και στις Νέες δράσεις της Γ.Γ.Π.Σ.

Από την αποστολή των σημειωμάτων της περαίωσης υπήρξαν χιλιάδες παράπονα για λάθη. Εντοπίζετε προβλήματα στην ποιότητα των δεδομένων που διαθέτετε στα αρχεία σας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εστιάζεται στην ποιότητα των δεδομένων μας, αλλά στα λάθη των φορολογουμένων. Από τα παράπονα που έφτασαν σε εμάς προκύπτει ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έκαναν διακοπή των εργασιών τους στην εφορία, με αποτέλεσμα να φαίνονται στα αρχεία μας ως ενεργοί επαγγελματίες. Μπορεί να εκπλήσσονται γιατί παραλαμβάνουν το σημείωμα της περαίωσης, όμως η εκκρεμότητα υπάρχει.

Καλό θα είναι οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας να πάνε στις εφορίες για να κάνουν διακοπή εργασιών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Αλλη κατηγορία διαμαρτυρόμενων είναι οι κληρονόμοι που έχουν παραλάβει τα σημειώματα συγγενών τους. Προκύπτει ότι ναι μεν έχουν κάνει την αποδοχή της κληρονομιάς, αλλά δεν έχουν πάει στο μητρώο της εφορίας για να δηλώσουν τον θάνατο. Είναι και αυτή μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει στην εφορία.

Δεν οφείλονται όμως όλα τα λάθη σε παραλείψεις των φορολογουμένων. Για παράδειγμα, ζητάτε από επαγγελματίες να πληρώσουν για χρήσεις που έχουν «κλείσει» με αυτοπεραίωση...

Οντως, μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα και γι' αυτό δώσαμε τη δυνατότητα στις εφορίες, μέσω του ειδικού λογισμικού που εγκαθιστούμε, να διορθώσουν τα όποια λάθη. Με αυτή την εφαρμογή θα γίνεται πλήρης καταγραφή του λάθους, της αλλαγής που έγινε, ακόμη και του εφοριακού που την έκανε, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Οσο για τον φορολογούμενο, θα μπορεί να παραλαμβάνει ένα καινούριο, διορθωμένο εκκαθαριστικό περαίωσης.

Εχετε καταλήξει στη μορφή της φορολογικής κάρτας; Θα ξεκινήσει η διάθεσή της στις αρχές του έτους;

Η κάρτα δεν θα αναφέρει ούτε το όνομα του κατόχου ούτε τον ΑΦΜ του. Θα αναγράφει μόνο έναν 19ψήφιο κωδικό και ασφαλώς η προμήθειά της θα είναι προαιρετική. Θα χορηγείται από τις τράπεζες. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος είναι να γνωστοποιεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ότι η κάρτα αντιστοιχεί στο δικό του ΑΦΜ. Αυτό θα γίνεται μέσω κινητού με γραπτό μήνυμα, ή μέσω Internet. Ούτε το κατάστημα ούτε η τράπεζα θα γνωρίζουν την ταυτότητα του κατόχου της κάρτας. Ο μόνος που θα το γνωρίζει θα είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οσον αφορά δε το είδος των αγορών, αυτή η πληροφορία δεν θα καταγράφεται πουθενά.

Αν χάσουμε τις κάρτες;

Δεν διατρέχετε κάποιον κίνδυνο. Οι αγορές δεν θα αποτελούν τεκμήριο. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει τη δική σας κάρτα αυτό θα είναι μόνο προς όφελός σας, καθώς η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία επιβραβεύει όσους συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που τους ζητούνται.

Θα θεσπίσετε κίνητρα για τη χρήση των καρτών;

Το εξετάζουμε, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε απόφαση.

Δεν φοβάστε «διαρροές» των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων;

Εξετάζουμε διάφορες μεθόδους για την ενίσχυση της ασφάλειας. Για παράδειγμα, μελετάμε την κωδικοποίηση των αγορών ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, ώστε να μην είναι αναγνώσιμες ούτε καν από τον ίδιο τον αγοραστή. Επίσης, θα προβλέπεται πλήρης καταγραφή όλων των κινήσεων που θα κάνουν όσοι θα έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία.

Προγραμματίζετε νέες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις;

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε νέα στοιχεία φορολογουμένων που οφείλουν στο Δημόσιο αλλά έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία στο όνομά τους. Επίσης, θα ελέγξουμε αν έχουν δηλωθεί οι επιχειρηματικές αμοιβές των επιχειρήσεων, ενώ αναζητούμε φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Θα αναζητήσουμε και περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα από το εξωτερικό. Οι χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ μάς έχουν ήδη προμηθεύσει με τα στοιχεία των εισοδημάτων (τόκους, μερίσματα κ.λπ.) και θα ξεκινήσουμε τις σχετικές διασταυρώσεις.

Πώς θα επιλέγονται οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν; Το σύστημα Elenxis έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία...

Εκτιμούμε ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχουμε ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο το σύστημα Elenxis. Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται στοχευμένα και με συγκεκριμένα κριτήρια. Ηδη φτιάχνουμε συγκεκριμένα «σενάρια», από τα οποία θα προκύπτει το ποιες επιχειρήσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Το σύστημα θα καταγράφει και όλες τις κινήσεις των ελεγκτών, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για το 2011;

Προωθούμε την υποστήριξη των πέντε ομάδων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Για παράδειγμα, η ομάδα για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής θα μπορεί να διασταυρώνει ποιοι φορολογούμενοι εμφανίζουν τεράστια ακίνητη περιουσία και μικρά εισοδήματα. Εχουν εντοπιστεί περιπτώσεις φορολογούμενων με αξία ακινήτων 150 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν.

Επίσης, αναπτύσσεται εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που οφείλουν να υποβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.) στον Αρειο Πάγο, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.


Fast track για τις ελληνικές επιχειρήσεις .


Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης έχει έτοιμο το σχέδιο για να πάρει μπροστά η οικονομία

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις θα μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους ή να ανοιχτούν σε καινούργια αντικείμενα έχοντας άνετη πρόσβαση σε ευνοϊκή χρηματοδότηση από εξειδικευμένα ταμεία. Παράλληλα το 2011 και το 2012 θα είναι η χρονιά ίδρυσης ως και 20.000 νέων ελληνικών επιχειρήσεων με τη βοήθεια των ίδιων εξειδικευμένων ταμείων. Στο δίπτυχο αυτό, δηλαδή εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένη χρηματοδότηση και ίδρυση νέων, εξωστρεφών επιχειρήσεων, στηρίζεται το σχέδιο του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Στόχος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία και ενίσχυση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό που θα επαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

«Θέλω να ενισχύσω το νέο μοντέλο ανάπτυξης με στοχευμένες πολιτικέςβάσει σχεδίων και προγραμματισμού και όχι με σπάταλες επιδοτήσεις ή με αποτυχημένες κλαδικές πολιτικές.Ολα αυτά θα τα δείτε σε συγκεκριμένες προκηρύξεις επιχειρηματικών δράσεων μέσα στο 2011» αναφέρει χαρακτηριστικά προς «Το Βήμα» ο κ. Χρυσοχοΐδης. Τι θα περιλαμβάνει το ΕΤΕΑΝ
Η «πηγή» στην οποία θα καταφεύγουν οι επιχειρηματίες για να χρηματοδοτηθούν ή θα προστρέχουν οι Ελληνες για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Το ΕΤΕΑΝ θα ιδρυθεί και επίσημα με νόμο που θα έρθει και στη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου και θα έχει δύο βασικές δραστηριότητες.

Ο ένας από τους δύο κλάδους λειτουργίας του νέου ταμείου θα είναι η Τράπεζα Εγγυήσεων, δηλαδή το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα εγγυάται απέναντι στις τράπεζες τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων για συγκεκριμένους σκοπούς, π.χ. για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών ή για την τακτοποίηση της περαίωσης.

Ο άλλος κλάδος όμως θα περιλάβει όλα τα εξειδικευμένα ταμεία και τις δράσεις που υπάρχουν σήμερα, που δημιουργούνται σύντομα ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Το ΕΤΕΑΝ θα αντλεί χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και για κάθε ένα ευρώ που θα μαζεύει θα ζητάει άλλο ένα ευρώ από τις τράπεζες. Από τα συνολικά κονδύλια που θα συγκεντρώνει θα δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις.

Κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ θα συμπεριληφθούν αναλυτικά:

Το ταμείο «JΕRΕΜΙΕ», με κεφάλαιο 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα τόσα από τις τράπεζες, ξεκίνησε μόλις να λειτουργεί με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων (startup). Το ταμείο «JΕSSΙCΑ», το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα ασχοληθεί με ενισχύσεις αστικών αναπλάσεων και με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες λίγες ημέρες σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το γνωστό πρόγραμμα με τα κουφώματα ενισχύθηκε με ακόμη 400 εκατ. ευρώ που συνεισέφεραν οι τράπεζες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στην πρόσκληση του κ. Χρυσοχοΐδη δημιουργώντας ελπίδες και για μελλοντικές συνεργασίες.

«JΕRΕΜΙΕ» για τους μικρούς
Σήμερα το πρόγραμμα χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενισχύει αποκλειστικά νέες επιχειρήσεις (start up)

είναι το «JΕRΕΜΙΕ», με κεφάλαιο 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα τόσα από τις τράπεζες. Για να συμμετάσχει κάποιος στο «JΕRΕΜΙΕ»πρέπει να απευθυνθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και να καταθέσει τα δικαιολογητικά ίδρυσης νέας εταιρείας ώστε να λάβει σε λίγο καιρό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για το ξεκίνημα της καινούργιας επιχείρησής του.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και το πολυσυζητημένο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» με την αντικατάσταση κουφωμάτων και τις μονώσεις, με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε νοικοκυριά και πολυκατοικίες, με σκοπό να ζωντανέψει λίγο και τα επαγγέλματα της οικοδομής που περνούν κρίση.

ΠΟΡΟΙ ΥΨΟΥΣ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ολο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΕΤΕΑΝ θα προσελκύσει κοινοτικούς πόρους συνολικής αξίας 1,5-2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τη διετία 2011-2012. Η αντίστοιχη συμμετοχή των τραπεζών υπολογίζεται να είναι περί τα 2 δισ. ευρώ και άλλα τόσα να δημιουργηθούν από τη μόχλευση του συνολικού κεφαλαίου. Συνεπώς βάσιμα ο κ. Χρυσοχοΐδης αισιοδοξεί ότι την επόμενη διετία θα διακινηθούν στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά περί τα 6 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν και τη μεγάλη ελπίδα αναγέννησης των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Πώς θα λειτουργεί το ΕΤΕΑΝ
Ενας επιχειρηματίας που θέλει να ενισχύσει τη δουλειά του και να εμπλουτίσει την επιχείρησή του με μια καινούργια δραστηριότητα θα προστρέχει σε ένα από τα εξειδικευμένα ταμεία τα οποία θα βρίσκονται «κολλημένα» κάτω από το ΕΤΕΑΝ.

Π.χ., μια ελληνική επιχείρηση που παράγει εξαρτήματα μηχανημάτων θέλει να μετατραπεί σε εξαγωγική. Εφόσον της λείπουν τα κεφάλαια, θα μπορεί να καταφύγει στο ΕΤΕΑΝ, το οποίο απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που θέλουν να μετατραπούν σε εξαγωγικές ή να ενισχύσουν τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους. Η επιχείρηση θα μπορεί να δανειστεί από το ταμείο ένα συγκεκριμένο ποσό με ευνοϊκούς όρους για να κάνει έρευνα αγοράς στο εξωτερικό και να προχωρήσει σε εξαγωγές ή να τις αυξήσει αν ήδη κάνει εξαγωγές.

Επίσης- και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- εξετάζεται η δυνατότητα η εταιρεία, εφόσον χρειάζεται φρέσκο χρήμα και είναι βιώσιμη, να κάνει αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο και αυτή την αύξηση εν όλω ή εν μέρει να την καλύψει το ΕΤΕΑΝ εν είδει venture capital. Δηλαδή, το ειδικό «Ταμείο Εξωστρέφειας» να μπορεί να αποκτήσει μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ένα ποσοστό (π.χ., 20%). Εννοείται ότι ο επιχειρηματίας με τα χρήματα που θα βάλει στην επιχείρησή του θα στραφεί υποχρεωτικά στις εξαγωγές, ενώ το ταμείο θα κάνει απόσβεση της συμμετοχής του ποντάροντας στην κερδοφορία της επιχείρησης και στα μερίσματα που θα του δώσει αφού θα είναι μέτοχός του. Η τελική απόφαση για το venture capital δεν έχει ληφθεί αλλά μελετάται προσεκτικά.

Αντίστοιχο παράδειγμα δανεισμού μπορεί να υπάρξει με μια επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως είναι η τυποποίηση ελαιολάδου, η επεξεργασία ροδακίνων, η εξαγωγή εσπεριδοειδών ή η μετατροπή τους σε χυμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσφύγει στο ειδικό «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» το οποίο εντάσσεται στο ΕΤΕΑΝ για να κάνει το μεγάλο άλμα στην επιχείρησή του: να τη μετατρέψει σε «βιολογική αγροτική παραγωγική μονάδα» στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

Ενας άλλος τομέας στον οποίο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΕΤΕΑΝ είναι αυτός της διαχείρισης εφοδιασμού, δηλαδή των logistics. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε κράτη της Ασίας (π.χ., Κίνα, Ινδία) και στις αγορές της Ευρώπης αλλά της λείπουν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες στη διαχείριση αυτού του εφοδιασμού. Για τον σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει ένα μεγάλο κομμάτι από το Ειδικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα έχει ειδική δράση για δίκτυα εμπορικού εφοδιασμού. Στον τομέα αυτόν το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 3.000 νέες εξειδικευμένες επιχειρήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μεταφορών θα δουλέψουν αποτελεσματικά και θα δημιουργήσουν πλούτο.

Πηγή Τo Βήμα

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"