My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Περαίωση αυθαιρέτων με έκπτωση έως 80%. Ολες οι νέες ρυθμίσεις.


Τα κτίσματα που «τακτοποιούνται» δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά.

Ρύθμιση για περαίωση αυθαιρέτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες που «δεν θα περιλαμβάνει όμως τα αυθαίρετα που έγιναν τα τελευταία ένα ως τρία χρόνια» ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα μειωθούν έως και 80% σε σχέση με τα ισχύοντα, θα υπολογίζονται ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες και θα παρέχεται αναστολή κατεδάφισης για 30-40 χρόνια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης. Επιπλέον, δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά, αλλά θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις από τη δήλωσή τους και εφεξής. Ακόμα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Εξαίρεση
Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ρυθμίσεις δεν θα αφορούν αυθαίρετα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα παρασχεθεί προθεσμία 6-8 μηνών από την ψήφιση του νόμου μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθούν τα βεβαιωμένα (άλλα όχι εισπραχθέντα) πρόστιμα και θα μπορούν να δηλωθούν και να πληρωθούν τα πρόστιμα για τα υπόλοιπα αυθαίρετα.

Η έκπτωση των προστίμων θα είναι μεγαλύτερη για τα αυθαίρετα που έγιναν πριν από το 2003 (προηγούμενος νόμος Β. Παπανδρέου) και μικρότερη για τα μετά του 2003. Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα θα είναι μικρότερα από τα ισχύοντα, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση (η οποία ενδέχεται να είναι και ως 80% σε σχέση με τα σημερινά). Θα προβλεφθεί δυνατότητα καταβολής προστίμων σε δόσεις (ενδεχομένως έως 36 δόσεις).

Σενάρια
Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, εξετάζεται εάν η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα με οικοδομική άδεια ή αν αυτά που «παραβιάζουν τον ελεύθερο χώρο της πόλης» θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα εάν οι πολεοδομικές τους παραβάσεις έγιναν εντός του νόμιμα επιτρεπόμενου ιδεατού στερεού ή σε υπόγεια. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα απαιτηθεί και βεβαίωση στατικής επάρκειας από υπεύθυνο μηχανικό.

Κόκκινη γραμμή με το παρελθόν
Μέτρα για την αποτροπή δόμησης αυθαίρετων κτισμάτων

Το υπουργείο εξετάζει ακόμη το σενάριο, τα εντός σχεδίου αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια, να εκδώσουν πρώτα άδεια για τη δόμηση που δεν μπορεί να καλυφθεί νομίμως από την άδεια και έπειτα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Παράλληλα, θα υπάρξουν διατάξεις με στόχο να αποτραπεί η δόμηση αυθαιρέτων στο μέλλον. Ουσιαστικά θα επεκταθεί η ισχύουσα νομοθεσία για αιγιαλούς-παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια και για κάθε μεταβίβαση θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού είτε ότι δεν υπάρχει κτίσμα είτε ότι το υπάρχουν είναι νόμιμο στο σύνολό του.

Επίσης, η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και κατεδάφισης θα παραμείνει στους δήμους, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες αυτές από τους ΟΤΑ που αμελούν τον έλεγχο ή τη βεβαίωση και την είσπραξη προστίμων. Η αρμοδιότητα κατεδάφισης παρέχεται πλέον και σε κεντρικό φορέα του υπουργείου.

Πώς θα γίνει η πολεοδομική περαίωση

Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα μειωθούν έως και 80% σε σχέση με τα ισχύοντα

Θα παρέχεται αναστολή κατεδάφισης για 30-40 χρόνια

Θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης.

Δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά, αλλά θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις από τη δήλωση τους και εφεξής.

Απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.

Θα παρασχεθεί προθεσμία 6-8 μηνών μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα και θα μπορούν να δηλωθούν και να πληρωθούν τα πρόστιμα για τα υπόλοιπα αυθαίρετα.


Πηγή Ημερησία

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"