My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέα «φοροκαταιγίδα» και καθολικό «πόθεν έσχες» το 2012.


«Πακέτο» νέων φορολογικών μέτρων φέρνει το 2012 σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πακέτο» νέων φορολογικών μέτρων φέρνει το 2012 σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μεγαλύτερο «ψαλίδι» και κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος 1 εκατ. επιτηδευματιών αλλά και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αφού εγκριθεί από την τρόικα, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να συνοδεύεται με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αφού το θέμα παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα πάντως με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη «κάθε φορά που γίνεται συζήτηση με την τρόικα για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ διαπιστώνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα στα έσο δα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Δεν είναι βέβαιο, ότι αν μειώνονταν οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξανόταν ο τζίρος των επιχειρήσεων και τα έσοδα. Το υπουργείο είναι διστακτικό να πάρει πρωτοβουλίες που θα υπονομεύσουν το επίπεδο των εσόδων που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».

Οι έξι κατευθύνσεις

Το νέο φορολογικό πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1.Καθολικό «πόθεν έσχες»
Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Ωστόσο, όπως λένε, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα κλείσει πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δεν δηλώνονται και πάρα πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δηλώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά. Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες είτε αποταμιεύονται.  
-Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
  • Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. ) Ένα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως, για παράδειγμα, τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
  • Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πρέπει να δικαιολογήσει τι έκανε τα χρήματα αυτά.Για παράδειγμα αν έχει 30.000 ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ τρόφιμα κ.λπ.), ενώ του αναγνωρίζονται και 10% δαπάνες χωρίς παραστατικά δηλαδή 4.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 6.000 ευρώ ή θα πρέπει να το έχει αποταμιεύσει ή να εξηγήσει πού δαπανήθηκε.
2. Nέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια. 
-Με τρεις διαφορετικούς τρόπους θα προσδιορίζεται το εισόδημα περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
α) Με το λογιστικό προσδιορισμό με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
β) Με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
γ) Με τα νέα αντικειμενικά κριτήρια. Όπως λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης «αν και δεν έχουν ακόμη σχεδιαστεί σε όλες τους τις λεπτομέρειες, θα αφορούν σε συγκεκριμένα 'αντικειμενικά' χαρακτηριστικά της άσκησης κάθε επαγγέλματος». Θα λαμβάνονται υπόψη ο τόπος στον οποίο ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, καθώς και το εάν υπάρχουν εργαζόμενοι υφιστάμενοι στον επιχειρηματία ή επαγγελματία.
3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών
-Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με 
  • κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου,
  • κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους
  • κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις.
  • Επίσης σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
4. Ένας φόρος στα ακίνητα: 
-Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία.
  • Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που ο ΦΑΠ ενοποιηθεί με το Ειδικό Τέλος, τότε θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο στη φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας. Κι αυτό διότι κατά την ενοποίηση των δύο φόρων θα κυριαρχήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ειδικού Τέλους, δεδομένου ότι η βασική επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι η απλοποίηση της φορολογίας, αλλά η είσπραξη όσο το δυνατό περισσοτέρων εσόδων.
5. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. 
  • Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.
6. Απόδοση ΦΠΑ. 
  • Εξετάζεται αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της καθιέρωσης αυτόματης καταβολής τη στιγμή της συναλλαγής.


Πηγή Ημερησία

Νέα ρύθμιση “σκούπα” για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να τεθεί σε ισχύ με το ...καλημέρα του 2012.


Αφορά περί τις 900.000 οφειλέτες που πλέον θα έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 300 ευρώ.




Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να βελτιώσει αισθητά την ισχύουσα ρύθμιση για όσους χρωστούν Φ.Π.Α, φόρο εισοδήματος , έχουν εκκρεμότητες με τα τελωνεία κ.α.
Η απόφαση η οποία ελήφθη μετά από συνεννόηση με την τρόικα και την Ομάδα Κρούσης της Ε.Ε στόχο έχει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα μέσω της τεράστιας δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων χρεών που “λιμνάζουν” επί χρόνια και πλέον έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 42 δις ευρώ.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου η οποία πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκαν ότι μέχρι το τέλος του έτους :
  • “παγώνουν” οι επιστροφές φόρων  λόγω του ανοίγματος του προϋπολογισμού και συμψηφισμοί χρεών πραγματοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένου να προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία.
Επίσης για την υλοποίηση των αποφάσεων αργότερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης ενημέρωσε τους επικεφαλής των εφοριών.
Πιο αναλυτικά οι προωθούμενες αλλαγές σε σχέση με το ισχύον καθεστώς για την αποπληρωμή των οφειλών είναι εμφανείς.
Η τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και προέβλεπε την καταβολή των χρεών σε 35 δόσεις με το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής να σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων και να μην μπορεί να είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ.
Επίσης όσο ο φορολογούμενος αργεί να υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή τόσο περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων. Έτσι αν κάποιος μπει στην ρύθμιση τον Ιανουάριο οι δόσεις καθορίζονται σε 31.
Με το νέο όμως καθεστώς που αποφασίστηκε οι οφειλέτες ξεκινούν από την αρχή με 60 μηνιαίες δόσεις σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα και αισθητά χαμηλότερο ποσό ελάχιστης πληρωμής.
Εξάλλου αν και δεν έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στη νέα “ρύθμιση – σκούπα” εκτιμάται ότι θα συσχετίζει τον αριθμό των δόσεων με το ποσοστό των απαλλαγών εκπρόθεσμης καταβολής.
Τέλος ρυθμίζει όλα τα χρέη προς το Δημόσιο, από οποιανδήποτε πηγή κι αν προέρχονται.

Πηγή Ημερησία

Πράσινο φως για τις Ειδικές Οικονομικές ζώνες (ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ! ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΤΖΑΜΠΑ!)




Το εγχείρημα αποτελεί μονόδρομο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (!)

Το υπουργείο "Ανάπτυξης",  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχωράει στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΕΟΖ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές.

Στο υπουργείο επεξεργάζονται σχέδιο καταρχήν για το Τριεθνές του Έβρου, την περιοχή δηλαδή που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία, όπου οι επιχειρήσεις έχουν να ανταγωνιστούν, εκτός από τους Έλληνες, τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.

Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, και υποστηρίζεται και από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρος Σελέκος. Το σχέδιο προβλέπει για τις επενδύσεις σε ΕΟΖ:

- χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ακόμα και κάτω και από το 10% (στο 8-9%),

- ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, ώστε η όποια υπόθεση να τελεσιδικεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να μην μπορεί να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο,

- λειτουργία αδειοδοτικής επιτροπής, που θα λύνει άμεσα τα όποια θέματα προκύπτουν,

- διατήρηση του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους, όπως αυτό ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί από τις Βρυξέλλες θέμα μη επιτρεπόμενης κρατικής επιδότησης ή αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικοί επισημαίνουν πως το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη διακριτική μεταχείριση προσωρινού χαρακτήρα για χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με στόχο αυτές να διευκολυνθούν ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης να εναρμονιστούν με αυτούς των υπολοίπων μελών.

Ειδικά, αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, εκτιμάται ότι ο θεσμός των ΕΟΖ αποτελεί μονόδρομο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση πρόσθετων εσόδων για το κράτος, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξουν.



Πηγή: Newsbeast.gr

Μειωμένος ΦΠΑ για αγορές μέσω πιστωτικής! (ΤΟ ΤΥΡΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΚΑ ΔΩΡΟ!)



Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει την έγκριση της τρόικας.
Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 3%, από το 23 στο 20%, και από το 13% στο 10%, θα καταβάλλουν οι καταναλωτές που θα ψωνίζουν με πιστωτική κάρτα(!), όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει και την έγκριση της τρόικας.
Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, που προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν την κρίση.

www.kathimerini.gr

Σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο το χαράτσι στα ακίνητα του 2012.



Το πρώτο «μπουγιουρντί» από τη ΔΕΗ θα έλθει με τον λογαριασμό του Απριλίου και το πέμπτο με αυτόν του Ιανουαρίου του 2013. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα κρίνουν τις ενστάσεις των πολιτών καθώς εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών.

Σε πέντε ισόποσες δόσεις θα καταβληθεί το χαράτσι στα ακίνητα το 2012. Το πρώτο «μπουγιουρντί» από τη ΔΕΗ θα έλθει με τον λογαριασμό του Απριλίου και το πέμπτο με αυτόν του Ιανουαρίου του 2013. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα κρίνουν τις ενστάσεις των πολιτών καθώς εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών.

Ετσι ο έφορος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι ή αν θα πληρώσουν μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν.

Για τα λάθη που έχον καταγραφεί στους φετινούς λογαριασμούς δίνεται περιθώριο συμψηφισμών έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων.

Ολες οι τελικές ρυθμίσεις για το χαράτσι της επόμενης χρονιάς που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» περιέχονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο προχώρησε στις ακόλουθες αλλαγές ως προς την εφαρμογή του μέτρου:

  • Σε 5 ισόποσες δόσεις αντί για 4 θα καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων για το έτος 2012. Το τέλος θα καταβληθεί από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013. 
  • Αποκλειστικά ο έφορος θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Υστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ο έφορος (και όχι τριμελής επιτροπή, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος του υπουργείου) θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να διαπιστώσει αν: 
  1. Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του. 
  2. Ο κύριος του ακινήτου διαβιοί υπό μειονεκτικές κοινωνικές συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. 
  • Επίσης ο έφορος σε περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής του τέλους μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίζει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις είτε και τη μείωση του τέλους.

- Λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2011 διορθώνονται με το ειδικό τέλος του έτους 2012. Αν το χαράτσι το οποίο προκύπτει μετά τη διόρθωση των λαθών είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το ειδικό τέλος κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Το ειδικό τέλος ακινήτων έτους 2012 επιβάλλεται στα ακίνητα που θα ηλεκτροδοτούνται την 31η Μαρτίου 2012 αντί την 28η Απριλίου 2012 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος και βαρύνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή. Σε περισσότερες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ.

Εφορίες
Αναγκαστική είσπραξη


Εάν το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, οι ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

Ευπαθείς ομάδες
Για περισσότερους πολίτες το μειωμένο τέλος ακινήτων


Διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.). Ειδικότερα, εντάσσονται και:

  • Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω. 
  • Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω. 
  • Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
  • Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων. Εξάλλου, εξαιρούνται από το ειδικό τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
  • Εξάλλου, για επαγγελματικά ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.


Πηγή Ημερησία

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"