My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τι αλλάζει σε φόρους, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσιο


OIKONOMIA
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012
elleimma
Με τη βασική παραδοχή ότι παρά την μείωση του κόστους εργασίας από το 2010 «η εκτιμηθείσα πραγματική ισχύουσα υπερτίμηση της τιμής συναλλάγματος κατά 15-20%» (σ.σ. διατύπωση του κειμένου) καταρτίστηκε το πρόγραμμα της τρόικα. Εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις ανατρέπει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. 
Αναλυτικά με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου: 

Φορολογία - δικαιοσύνη
Στα φορολογικά προβλέπεται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η εξάλειψη φοροαπαλλαγών. 

Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα έχει ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διευρύνει τη φορολογική βάση επιτρέποντας μειώσεις σε συγκεκριμένους φόρους. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει: 

* Την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από απλούστερη νομοθεσία. 
* Την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων. 
* Την απλοποίηση του ΦΠΑ και της φορολογίας ακινήτων. 
μια πιο ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. 
* Εκτεταμένες αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των φόρων και συνολικά της φορολογικής διοίκησης.

Ποιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να απονέμεται γρηγορότερα η δικαιοσύνη σε φορολογικές υποθέσεις, περιορίζοντας τα περιθώρια εφέσεων και καθιερώνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης φορολογικών διαιτητών, ώστε να γίνει το πλαίσιο που ψηφίστηκε πλήρως λειτουργικό.
Θα γίνουν κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος. 

Εως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών, οι οποίοι σταδιακά θα αυξηθούν σε 2.000 (εντός του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων) με στόχο το κυνήγι φόρων. Παράλληλα, θα «κόβονται» διευθυντές εφορίας που δεν πιάνουν τους στόχους. 

Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών σταδιακά θα περάσει στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και θα ζητηθεί και εξωτερική βοήθεια. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει συσσωρεύσει το κράτος. 

Αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναπροσαρμόζεται και από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν βρεθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται γνωστό, μεταξύ άλλων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.000 οικόπεδα. 

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΛ.ΠΕ,ΟΠΑΠΕΥΔΑΠκαι ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν Εγνατία Οδό, λιμάνια και αεροδρόμια. 

Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή υπηρεσιών του δημοσίου εμπλουτίζεται. Προστίθενται νέοι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παραμένει η δέσμευση ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου δεν μπορεί να πουληθεί, θα σπάει σε κομμάτια και θα διατίθεται προς πώληση τμηματικά

Κλειστά επαγγέλματα - επενδύσεις 
Ορκους απελευθέρωσης 20 επαγγελμάτων «υψηλής αξίας» δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλαυπόσχεται περιορισμούς στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στις συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος. 

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων που υφίστανται περιορισμοί. Εως το τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το 2012 για το πώς θα διορθωθούν οι ατέλειες στη νομοθεσία. 

Ως προς τις επενδύσεις, μέχρι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να γίνει νόμος για την διευκόλυνση τους. Το πλαίσιο θα καλύπτει και τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κ.τλ.) 

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών αλλά και η υποχρεωτική εγγραφή των εταιρειών στα επιμελητήρια. 

Δημοσιονομική πολιτική 
· Προβλέπεται μείωση του κονδυλίου για μισθούς μέσα από μειώσεις αποδοχών και περιορισμό προσωπικού. 

· Εως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αλλάξουν τα ειδικά μισθολόγια (περιλαμβάνονται δικαστικοί, διπλωμάτες, ιατροί, καθηγητές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Τελικός στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,3% του ΑΕΠ 

· Κατά 150.000 ευρώ θα μειωθούν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι 15.000 θα φύγουν φέτος με παράλληλο κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων. 

· Θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαχθέντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

· Μπαίνει φρένο στις κοινωνικές δαπάνες. 

· Εως το Μάιο θα υπάρξει η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων. 

· Οι δαπάνες υγείας θα περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ από το 1,9% του ΑΕΠ (χρήση γενοσήμων κτλ.) 

· Ψαλίδι στα επιδόματα, το οποίο θα καθοριστεί έως το τέλος Ιουνίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"