My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κου Μανούσου Ντουκάκη προς τον Υ.Ο. για το Ε9


Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο   Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο
ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΝΤΟΥΚΑΚΗ

Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
Κοσμά Αιτωλού 13, Πεύκη 151 21
Τηλ: 210.61.44.520 – 521 , Κιν: 6932.215.508
e-mail: m.ntoukakis@parliament.gr


Αθήνα 20/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
Ο Βουλευτής Μανούσος Ντουκάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων Ε9 προηγουμένων ετών με σκοπό την διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης».
Εώς τις 30 Μαρτίου 2012 εκπνέει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ακινήτων των φυσικών προσώπων για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο 2010, αλλά και η διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσους φορολογουμένους δεν έχει εκδοθεί το Ε.Τ.ΑΚ.

Με την απόφαση ΠΟΛ.1245/2.12.2011 με τίτλο «Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων» δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής «επανυποβολής» και διορθώσεων των ακινήτων. Γίνεται αντιληπτό ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να καλύψει λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος για την μη σωστή αξιοποίηση τόσο της ηλεκτρονικής βάσης ακινήτων από την Γ.Γ.Π.Σ όσο και των μετέπειτα χειρόγραφων Ε9 τα οποία κατατέθηκαν στις Δ.Ο.Υ, και επαναφέρει το βάρος του ελέγχου των διορθώσεων και της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στους φορολογουμένους χωρίς αυτή η «υποχρεωτική» διαδικασία  να καθορίζεται ρητά από κάποιο νόμο.

Ακόμη και σήμερα λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της υποβολής πολλοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν για την διαδικασία και θεωρούν ότι εφόσον κατά το 2010 δεν είχε απέλθει καμιά μεταβολή στα ακίνητα τους δεν έχουν καμία υποχρέωση διόρθωσης της περιουσιακής τους κατάστασης, την στιγμή μάλιστα που είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα (πληρώνοντας και πρόστιμα) όλες τις δηλώσεις Ε9 είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά. Πολλοί δε δεν γνωρίζουν  καν την έννοια  «κλειδαρίθμων» για την ηλεκτρονική πρόσβαση στην Γ.Γ.Π.Σ και αυτό γιατί το Υ.Ο δεν φρόντισε ποτέ να ενημερώσει με ανακοινώσεις τους φορολογουμένους σε μια καμπάνια αντίστοιχη με αυτή του κτηματολογίου αλλά αρκέστηκε μόνο στην έκδοση της ανωτέρω απόφασης. 

Οι λογιστές-φοροτεχνικοί αντιλαμβάνονται και είναι πάντα δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστή δημιουργία του εθνικού περιουσιολογίου, αρκεί στο Υ.Ο να γίνει συνείδηση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλους, φορολογούμενους, λογιστές-φοροτεχνικούς, στελέχη του υπουργείου, και να μην προβαίνει σε εκφοβισμούς με καταληκτικές ημερομηνίες.  

Έγινε πλέον αντιληπτό από όλους ότι απαιτείται μια σωστή ηλεκτρονική βάση ακινήτων που να προσδιορίζει με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο τι φόροι δύναται να εισπραχθούν βάσει της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων,  ώστε σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα φορολόγηση των ακινήτων να μην ταυτίζεται ο φόρος αυτός με  την απειλή απώλειας βασικών κοινωνικών αγαθών όπως είναι το ρεύμα, με αποτέλεσμα να  διαταράσσεται  η κοινωνική συνοχή. 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

Ποιός τελικά είναι ο σκοπός του Υπουργείου Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων? Είναι η πρόσχερη φορολόγηση τους μέσω της άμεσης έκδοσης του ΕΤΑΚ 2009 ή η ορθή απεικόνιση του εθνικού περιουσιολογίου ώστε να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Διοίκηση.  Και γιατί δεν  εκχωρείται το δικαίωμα στους λογιστές  - φοροτέχνες να αναλάβουν την σωστή κατάθεση του Ε9 και να εισπράξουν τους φόρους έναντι κάποιας αμοιβής που θα συμφωνηθεί και θα καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Μόνο με την πρόταση αυτή θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο και σωστά η υποβολή των στοιχείων των ακινήτων και θα εισπραχθούν όλοι οι φόροι.
     


ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"