My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ελλάδα: «Déjà vu» ή «Déjà EU»; Πόσα € έχει τυπώσει η ΤτΕ;

europe_486815
«Déjà vu» ή «Déjà EU»; 
Αναλυτές, οικονομολόγοι και διεθνή μέσα ενημέρωσης νιώθουν ότι ζουν την Ημέρα της Μαρμότας, καθώς ακούν για μια συμφωνία η οποία είναι πάντα ένα βήμα μακριά, αλλά ποτέ δεν έρχεται. "Η "μέρα της μαρμότας" κανονικά δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Είναι μέρος της αμερικανικής παράδοσης και αποτελεί ένδειξη για το τι καιρός θα ακολουθήσει, ανάλογα με το αν το τρωκτικό θα βγει από το λαγούμι του στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους" ανέφερε το άρθρο της Guardian. Είναι γνωστή άλλωστε η σχετική ταινία, όπου ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής καιρού αναγκάζεται να ζήσει την ίδια μέρα ξανά και ξανα. Καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα μπαίνει στην πέμπτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, κάθε μέρα στην Ελλάδα μοιάζει με αυτή του Μπιλ Μάρρεϊ στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία αίσθηση déjà vu κυριαρχεί γύρω από την ελληνική κρίση. Κάθε μέρα έλληνες αξιωματούχοι και μανδαρίνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν συμφωνία «εντός των ημερών» και κάθε Παρασκευή αναμένουν συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.



Για άλλη μία χαμένη προθεσμία μιλούν και οι Financial Times. Η καθυστέρηση «δίνει τροφή στις ανησυχίες ότι η Αθήνα θα εξωθηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα. Επίσης, πυροδοτεί φόβους σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, έπειτα από δύο χρόνια αποτυχίας να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ως αντάλλαγμα για τα δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας».
Την ίδια ώρα φουντώνει η συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, με την Citigroup να δίνει 50% πιθανότητες σε κάτι τέτοιο για τους επόμενους 18 μήνες και την Angela Merkel να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στα περί αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά της UBS σε σχετική της μελέτη αποκαλύπτει ότι ήδη, η Αθήνα σχεδόν τυπώνει χρήμα. Σε μια νομισματική ένωση με 17 διαφορετικά κράτη – μέλη, που έχουν μεν τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες, αλλά όλες υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «Είναι αρκετά πολύπλοκο και μπλεγμένο, όμως, στο τέλος της μέρας, δεν απέχει και πολύ από το να τυπώνει χρήμα η Ελλάδα», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Deo. Η ανάλυσή του εστιάζει σε δύο σημεία, που δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα στην Ευρωζώνη και στο Ευρωσύστημα. Το πρώτο, είναι αυτό που ο οικονομολόγος χαρακτηρίζει σαν τη σημαντική αποκέντρωση της διαδικασίας τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μέσω των τριετών δανείων προς τις τράπεζες και του ELA, ουσιαστικά η ΕΚΤ παρέδωσε τις πρέσες χρήματος στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, διαπιστώνει ο Deo. «Θα λέγαμε ότι πρόκειται για πολύ ριζοσπαστικές αποφάσεις, και προφανώς για αποφάσεις του είδους που δεν θα περίμενε κανείς σε μια νομισματική ένωση», λέει.
Με αυτές τις αποφάσεις, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος εκτινάχθηκε από τα 35,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2008, στα 165 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011 (που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). «Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση κατά 129,6 δισ. ευρώ ή 366%», επισημαίνεται στη μελέτη της UBS. «Εν συντομία, η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για λογαριασμό της ΕΚΤ, για να καλύψει την έλλειψη χρηματοδότησης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο». Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκεται η UBS είναι η έκδοση των ομολόγων για την πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων. Αυτά τα ομόλογα μπορεί να μην ισοδυναμούν με νέο χρήμα, με τη στενή έννοια του όρου, όμως, μοιάζουν με τα Patacones της Αργεντινής και τα IOUs της Καλιφόρνιας.
Στο 50% ανεβάζουν οι αναλυτές της Citigroup το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες, το οποίο ονομάζουν, κωδικά, «Grexit». Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί όχι μόνο ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου αποτελέσματος έχουν αυξηθεί σημαντικά (προηγουμένως τις υπολόγιζε στο 25-30%), αλλά και ότι οι επιπτώσεις που θα έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι σχετικά περιορισμένες. Η προθυμία των Ευρωπαίων να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, την ώρα που η Αθήνα δεν συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματός της, έχει μειωθεί σημαντικά, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι της Citi, Willem Buiter και Ebrahim Rahbari. «Πιστεύουμε ότι το κόστος του Grexit για την υπόλοιπη Ευρωζώνηθα ήταν μέτριο, καθώς περιμένουμε ότι οι ανησυχίες του ντόμινο μετά την έξοδο της Ελλάδας, θα περιοριστούν μέσω μέτρων πολιτικής, εάν χρειαστεί», αναφέρουν. Οι πιθανότητες να πάρουν η ΕΚΤ και η κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέτρα για να στηρίξουν τις καταχρεωμένες χώρες, οι οποίες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις τους, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Πάντως, το κεντρικό σενάριο της Citi είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια ελεγχόμενη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους με τις σημερινές διαπραγματεύσεις της. Επίσης, ο οίκος αναμένει και την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επομένως, η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, όταν καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ (σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μπορεί να κάνει χρήση και μίας περιόδου χάριτος επτά ημερών).
Για ''ελεγχόμενη χρεοκοπία'' κάνει λόγο το βασικό σενάριο της Standard & Poor’s για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου, η S&P θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς Selective Default (SD) (επιλεκτική χρεοκοπία) λόγω του PSI+, αλλά την ολοκλήρωση του PSI+ θα ακολουθήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ωστόσο, η αξιολόγηση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ''θα εξαρτηθεί από το αν θα καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο". Σε περίπτωση  αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιεί πως ''το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει".

Μέχρι τρεις μέρες περιθώριο έχει η Ελλάδα προτού οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ''άτακτη χρεοκοπία'',  εκτίμησε ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ [που λήγει στις 20 Μαρτίου», τόνισε ο Mayer σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. «Αν δεν έχουν τα λεφτά την ημέρα της λήξης,'' συμπλήρωσε, ''τότε θα χρεοκοπήσουν πραγματικά». «Ο χρόνος είναι καθοριστικός. Πιστεύω ότι έχουμε ίσως μία, ίσως δύο, ίσως τρεις μέρες ακόμα, αλλά αυτό είναι. Μετά θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία», είπε. «Η Ελλάδα δεν τυπώνει το δικό της χρήμα κιόλας. Δεν εκδίδονται δραχμές και δεν επιχειρείται η νομισματοποίηση του δημοσίου χρέους. Όμως….» Έτσι αρχίζει την ανάλυσή του ο οικονομολόγος της UBS, Stephane Deo.

Πηγή: www.marketbeast.gr

Τι αλλάζει σε φόρους, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσιο


OIKONOMIA
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012
elleimma
Με τη βασική παραδοχή ότι παρά την μείωση του κόστους εργασίας από το 2010 «η εκτιμηθείσα πραγματική ισχύουσα υπερτίμηση της τιμής συναλλάγματος κατά 15-20%» (σ.σ. διατύπωση του κειμένου) καταρτίστηκε το πρόγραμμα της τρόικα. Εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις ανατρέπει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. 
Αναλυτικά με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου: 

Φορολογία - δικαιοσύνη
Στα φορολογικά προβλέπεται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η εξάλειψη φοροαπαλλαγών. 

Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα έχει ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διευρύνει τη φορολογική βάση επιτρέποντας μειώσεις σε συγκεκριμένους φόρους. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει: 

* Την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από απλούστερη νομοθεσία. 
* Την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων. 
* Την απλοποίηση του ΦΠΑ και της φορολογίας ακινήτων. 
μια πιο ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. 
* Εκτεταμένες αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των φόρων και συνολικά της φορολογικής διοίκησης.

Ποιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να απονέμεται γρηγορότερα η δικαιοσύνη σε φορολογικές υποθέσεις, περιορίζοντας τα περιθώρια εφέσεων και καθιερώνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης φορολογικών διαιτητών, ώστε να γίνει το πλαίσιο που ψηφίστηκε πλήρως λειτουργικό.
Θα γίνουν κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος. 

Εως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών, οι οποίοι σταδιακά θα αυξηθούν σε 2.000 (εντός του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων) με στόχο το κυνήγι φόρων. Παράλληλα, θα «κόβονται» διευθυντές εφορίας που δεν πιάνουν τους στόχους. 

Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών σταδιακά θα περάσει στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και θα ζητηθεί και εξωτερική βοήθεια. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει συσσωρεύσει το κράτος. 

Αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναπροσαρμόζεται και από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν βρεθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται γνωστό, μεταξύ άλλων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.000 οικόπεδα. 

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΛ.ΠΕ,ΟΠΑΠΕΥΔΑΠκαι ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν Εγνατία Οδό, λιμάνια και αεροδρόμια. 

Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή υπηρεσιών του δημοσίου εμπλουτίζεται. Προστίθενται νέοι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παραμένει η δέσμευση ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου δεν μπορεί να πουληθεί, θα σπάει σε κομμάτια και θα διατίθεται προς πώληση τμηματικά

Κλειστά επαγγέλματα - επενδύσεις 
Ορκους απελευθέρωσης 20 επαγγελμάτων «υψηλής αξίας» δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλαυπόσχεται περιορισμούς στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στις συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος. 

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων που υφίστανται περιορισμοί. Εως το τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το 2012 για το πώς θα διορθωθούν οι ατέλειες στη νομοθεσία. 

Ως προς τις επενδύσεις, μέχρι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να γίνει νόμος για την διευκόλυνση τους. Το πλαίσιο θα καλύπτει και τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κ.τλ.) 

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών αλλά και η υποχρεωτική εγγραφή των εταιρειών στα επιμελητήρια. 

Δημοσιονομική πολιτική 
· Προβλέπεται μείωση του κονδυλίου για μισθούς μέσα από μειώσεις αποδοχών και περιορισμό προσωπικού. 

· Εως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αλλάξουν τα ειδικά μισθολόγια (περιλαμβάνονται δικαστικοί, διπλωμάτες, ιατροί, καθηγητές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Τελικός στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,3% του ΑΕΠ 

· Κατά 150.000 ευρώ θα μειωθούν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι 15.000 θα φύγουν φέτος με παράλληλο κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων. 

· Θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαχθέντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

· Μπαίνει φρένο στις κοινωνικές δαπάνες. 

· Εως το Μάιο θα υπάρξει η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων. 

· Οι δαπάνες υγείας θα περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ από το 1,9% του ΑΕΠ (χρήση γενοσήμων κτλ.) 

· Ψαλίδι στα επιδόματα, το οποίο θα καθοριστεί έως το τέλος Ιουνίου.



ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΝΤΟΡΩΝ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ


image001b.jpg
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να διατηρήσουν και μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους κάνοντάς τη βιώσιμη. Η καθοδήγηση από επιχειρηματίες – πρότυπα και τα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων θα επηρεάσουν θετικά και θα ενισχύσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ειδικά σε περιόδους οικονομικών προκλήσεων όπως είναι η περίοδος που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.
 
Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενημερωθούν για αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όσες περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα τελευταία 4 χρόνια την επιχείρησή τους και απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, ώστε να λάβουν (δωρεάν) ουσιαστική καθοδήγηση και πρακτικές συμβουλές από ήδη εδραιωμένους επιχειρηματίες (Μέντορες), για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, ειδικά σε αυτό το πρώιμο και καθοριστικό στάδιο για τις επιχειρήσεις.

Η υποβολή αιτήσεων για την επιλογή Μεντόρων ολοκληρώθηκε, και βρίσκεται ήδη στη φάση αξιολόγησης. Ο αριθμός των αιτήσεων που παραλάβαμε είναι σχεδόν τετραπλάσιος από αυτόν που αναμέναμε. Η ανταπόκριση είναι τεράστια! Τώρα το δίκτυο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αιτήσεων για όσες είναι να λάβουν mentoring, δηλαδή για τις γυναίκες επιχειρηματίες που θα επιλεχθούν ως καθοδηγούμενες (mentorees) και θα γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων για Γυναίκες Επιχειρηματίες. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό δίκτυο, που καλύπτει 17 χώρες, μέσω του ελληνικού δικτύου Business Mentors
 με σκοπό να συμβάλει σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει !
 
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων 29/02/2012 για καθοδηγούμενες/mentorees (γυναίκες επιχειρηματίες)

Η διαδικασία προβλέπει τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου 
www.businessmentors.gr

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την 
κα. Μαργαρίτα Τσιώνη, Τηλ. +30 210 6772129 – tsioni@militos.org 

Ειδικά για τους υποστηρικτές της δράσης, προβλέπεται μια σειρά ανταποδοτικών ενεργειών, όπως:
▫       Προβολή στην ιστοσελίδα του δικτύου με το λογότυπο τους και hyperlink στην ιστοσελίδα του φορέα τους.
▫       Προβολή στο συνέδριο του δικτύου (ομιλία ή/και προωθητικό υλικό) που αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση.
▫       Θα λάβουν το ειδικά σχεδιασμένο λογότυπο του Business Mentors με την ένδειξη Official Supporter για τη συμβολή σας στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το οποίο μπορείτε να εντάξετε και στο προωθητικό υλικό σας.


 
image010.png  
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.



image019.jpg 

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΑΙΣΧΡΟΤΑΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ!!! ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ-ΑΜΕΣΩΣ!!! Κόβονται επιδοτήσεις δανείων και ενοικίων. Καταργείται η εργατική κατοικία και εστία!!! Τα επιδοτούμενα επιτόκια των δανείων παύουν να επιδοτούνται! ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΚΛΕΒΟΥΝ!!!


Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη
Με μία κίνηση βρέθηκαν στην απόλυτη ανασφάλεια χιλιάδες αδύναμοι οικονομικά πολίτες που παίρνουν επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά και όσοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ μετά την άμεση κατάργηση του Οργανισμού που προβλέπει το μίνι Μνημόνιο, το οποίο μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - πολιτικών αρχηγών και τρόικας, παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και θα κριθεί στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, βάσει στοιχείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στον «αέρα» βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη. Για το 2011 υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε τέλος Δεκεμβρίου 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012.

Επίσης, «στον αέρα» βρίσκεται τα κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή χτίζει 20 οικισμούς πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες.

Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες.

Επίσης, περνά σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια.

Ειδικότερα, τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Δεδομένου ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταγγέλλει κλοπή εισφορών, καθώς η χρηματοδότησή του προέρχεται από τους εργαζόμενους και δεν λαμβάνει ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τονίζει ότι προκύπτει σοβαρό θέμα νομικής φύσης σχετικά με τη δυνατότητα τοποθέτησης άλλου διαχειριστή στα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς προέρχονται και ανήκουν στον Έλληνα εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ υπενθυμίζει ότι: «Ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 (ΦΕΚ195Α/24-8-54) με σκοπό την στέγαση των εργατουπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι είναι αυτοί που τον χρηματοδοτούν με την εισφορά τους, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πρόκειται λοιπόν για μία σχέση αμφίδρομη, που στηρίζεται στον κοινωνικό αυτό πόρο και του δίνει την δυνατότητα να τον διαχειρίζεται επ' ωφελεία των εργαζομένων που τον παρέχουν αχρεωστήτως, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι σ' αυτούς.

»Τίθεται συνεπώς σοβαρό θέμα νομικής φύσεως, σχετικά με την δυνατότητα τοποθέτησης άλλου διαχειριστή στο περιουσιακό καθεστώς που έχει δημιουργήσει ο ΟΕΚ με την πάροδο των ετών (κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, δάνεια κλπ), ακόμα και αν αυτός ο διαχειριστής είναι το ίδιο το Κράτος, καθόσον όλη αυτή η περιουσία προέρχεται από τον έλληνα εργαζόμενο και ανήκει σ' αυτόν ως τελικό αποδέκτη.

»Ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, απλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ' αυτών (στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής).

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Διαβάστε όλο το νέο μνημόνιο με τα μέτρα -σοκ

Σοκ προκαλούν τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση.


Σοκ προκαλούν τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλο το νέο μνημόνιο που παρουσίασε ο Alpha στο τραπέζι είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και πάγωμα σ΄ αυτά τα επίπεδα έως το 2015, μείωση του μισθού των νέων έως 25 ετών κατά επιπλέον 10%, μείωση των συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο. 

Μεταξύ των μέτρων που περιέχονται στο κείμενο της τρόικας που βρίσκεται στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι: •Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και πάγωμα σ΄ αυτά τα επίπεδα έως το 2015
•Μείωση του μισθού των νέων έως 25 ετών κατά επιπλέον 10%.
•Μείωση των επικουρικών συντάξεων, χωρίς να υπάρχει κατώτατο πλαφόν, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
•Μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κατά 15% και σε ΝΑΤ
•κατά 7% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
•Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων , με στόχο την εξοικονόμηση άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
•Κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες
•Μείωση του χρόνου της μετενέργειας για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων από έξι μήνες σε τρεις
•Πάγωμα των ωριμάνσεων στην μισθολογική εξέλιξη.
•Αλλαγές στη διαιτησία, στην οποία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί.
•Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια και στη συνέχεια αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ.
•Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμό Εργατικής Εστίας που κλείνουν.
•Επιπλέον μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από το 2013.
•Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο.
•Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.
•Επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας.
•Απολύσεις συμβασιούχων.


24h NewsRoom



Διαβάστε το μνημόνιο



Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Digi Mobile - Mετάθεση της ημερομηνίας έναρξης Υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Αττικής

Μετατίθεται για την 14η Φεβρουαρίου 2012 και μόνο για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές – ταμπλέτες (digi-mobile)» που υλοποιείται από την εταιρία Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης για τις επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποιείται λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ροής εισαγωγής προτάσεων και στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της δράσης και λόγω της υποβολής παραπόνων για δυσχέρειες πρόσβασης στο σύστημα υποβολής από αιτούντες που προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι δυσχέρειες αυτές που παρατηρήθηκαν εξετάζονται και διερευνάται η πηγή προέλευσής τους. Θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση – ενημέρωση με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δράσης digi-mobile και κατά το διάστημα μεταξύ 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2012 υποβλήθηκαν επιτυχώς από επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα (πλην Αττικής) περισσότερες από 7.500 αιτήσεις, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ υψηλό ποσοστό τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των €12.000.000 που αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες Περιφέρειες (δημόσια χρηματοδότηση), και ότι η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι συνεχής.

Η δράση «digi-mobile» αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 συνολικού ύψους €15 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», αξιοποιώντας πόρους από όλες τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"