My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Newsletter Eθνικού Kέντρου Tεκμηρίωσης 1-15 Φεβρουαρίου 2012


ereun-texnlogo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  215 1-15 Φεβρουαρίου 2012RSS Feeds RSS EKT
 Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
 Υποστήριξη Επιχειρήσεων
 Ανοιχτές Προκηρύξεις
 Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
 Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
    
 Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Διαβούλευση για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας 
  2. Προκήρυξη 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση Συνεργατικών Σχηματισμών  
  3. Νέες χρηματοδοτούμενες δράσεις για Έρευνα και Καινοτομία από το Υπουργείο Παιδείας 
  4. Διαβούλευση για την πράξη "Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις"  
  5. Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την ισότητα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία 
  6. Διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
  7. "Το Μυστήριο της Ζωής": Νέα ψηφιακή παράσταση στο Ευγενίδειο Πλανητάριο 
 Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση
Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr
 Ανοιχτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Energy Call Part 2 , FP7-ENERGY-2012-2
  • Theme 4 - NMP - Nanosciences, Nanotechnologies, Materials and new Production Technologies,  SMEs 2012 , FP7-NMP-2012-SME-6
 Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1. Διαβούλευση για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
    Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
    Περισσότερα   
  2. Προκήρυξη 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση Συνεργατικών Σχηματισμών 
    Προκήρυξη προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης (clusters) του νόμου 3908/2011 ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι κοινοπραξίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο ελάχιστος αριθμός είναι 5. Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν3908/11) και κάθε μεγέθους, από πολύ μικρές μέχρι και μεγάλες. Οι προτάσεις υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr), και έντυπα, μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών του ΥΠΑΑΝ/ ΓΔΙΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
    Περισσότερα   
  3. Νέες χρηματοδοτούμενες δράσεις για Έρευνα και Καινοτομία από το Υπουργείο Παιδείας 
    Τις ενέργειες και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, ’ννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη. Πρόκειται για στοχευμένες δράσεις χρηματοδότησης, ουσιαστικών συνεργασιών με χώρες του εξωτερικού και νέους τρόπους διαφανούς αξιολόγησης των προτάσεων.
    Περισσότερα   
  4. Διαβούλευση για την πράξη "Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις"  
    Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Οδηγός Εφαρμογής της πράξης "Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις", ενόψει της προκήρυξης της πράξης το επόμενο διάστημα. Καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης είναι η Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012.
    Περισσότερα   
  5. Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την ισότητα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία  
    Πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την ισότητα των φύλων και τη μεγιστοποίηση της καινοτομίας μέσω της διαφορετικότητας στους ερευνητικούς οργανισμούς διοργανώνει το δίκτυο GENDERA (Gender Debate in the European Research Area, www.gendera.eu), στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στις 19-20 Μαρτίου 2012, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν μέτρα και πολιτικές για την ισότητα των φύλων στην έρευνα, ως παράγοντας που οδηγεί σε ερευνητικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, καινοτομία και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας ενός οργανισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
    Περισσότερα   
  6. Διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις  
    Διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Programme for the Competitiveness of enterprises and small and medium-sized enterprises- COSME», ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Στόχος είναι η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους, έως τις 24 Φεβρουαρίου, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις solomou_e@ypan.gr και mme@ypan.gr.
    Περισσότερα   
  7. "Το Μυστήριο της Ζωής": Νέα ψηφιακή παράσταση στο Ευγενίδειο Πλανητάριο  
    "Το Μυστήριο της Ζωής" είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 1 Φεβρουαρίου 2012. Πρόκειται για την πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων, αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου, για το εάν είναι μόνος του στο Σύμπαν.
    Περισσότερα   
 Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη 

  • Ημερίδα "Το ελληνικό ερευνητικό σύστημα ως δημιουργός νέας γνώσης και μοχλός ανάπτυξης" 
    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012Περισσότερα 
  • Ημερίδα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ΟPEN-SME από την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας 
    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2012Περισσότερα  
  • Συνέδριο ERC (European Research Council) "5 Years of Excellent IDEAS" Βέλγιο (Βρυξέλλες), 29 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου 2012 Περισσότερα 
Όλες οι Εκδηλώσεις 
 Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας

  • Εκδόσεις στο Διαδίκτυο 
    Μελέτες, έρευνες και πρακτικά συνεδρίων για έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, που διατίθενται στο Διαδίκτυο 
    • Sharing knowledge: Open access and preservation in Europe, conclusion of a strategic workshop, Brussels, 25-26 November 2010, European Commission, 2011, EN
    • The contribution of ICT to energy efficiency, European Commission, 2011, EN
    • Progress towards the common European objectives in education and training, European Commission, 2011, EN 


  • Δελτία Τύπου  
    Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία
    Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2012                                                                                     www.ekt.grlogo ekt

Μπλοφάρουν ή όχι οι Βορειοευρωπαίοι;


questionΠρόκειται για παιχνίδια τακτικής στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας ή μήπως πράγματι οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σενάριο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο πραγματικό παρά ποτέ. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία φαίνεται να πιστεύουν ότι η νέα διάσωση της Ελλάδας, απλά δεν αξίζει τον κόπο. Το ζήτημα που ήταν άλλοτε ταμπού, δηλαδή η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, αποτελεί πλέον θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις αρκετών ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της φαίνονται διατεθειμένοι να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, εκτός και εάν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, καθώς υπολογίζουν ότι η Ευρωζώνη είναι τώρα αρκετά δυνατή να αντιμετωπίσει την όποια μετάδοση της κρίσης», τόνισε η Telegraph.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένες σήμερα απ' ότι πριν από δυο χρόνια για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble. «Εάν ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτική ελίτ δεν τηρήσει όλους τους όρους, νομίζω ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός της Ευρωζώνης. Και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες θα είναι τώρα λιγότερο σημαντικές από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο", είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden.
«Ο τόνος των πρόσφατων σχολίων από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία υπονοεί ότι οι πιστώτριες δυνάμεις έχουν ήδη αποφασίσει να διώκουν την Ελλάδα, κάτι που προκαλεί μεγάλη πικρία στην Αθήνα», υποστήριξε η Telegraph.
«Μια ομάδα κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ειδικά εκείνες που διατηρούν αξιολογήσεις ΑΑΑ, έχει χάσει την πίστη ότι η Ελλάδα θα κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας», συμφωνούν οι Financial Times. «Σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ολοένα και περισσότερο πιέζουν για μια ελληνική χρεοκοπία».
«Πλησιάζουμε στη χρεοκοπία. Η υπομονή της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας εξαντλείται», είπε στους FT ανώτερη κυβερνητική πηγή της Ευρωζώνης.
Η άποψη που κερδίζει έδαφος στην Ευρωζώνη είναι ότι η περιοχή μπορεί να αντέξει ακόμα και μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, καθώς έχουν πλέον δημιουργηθεί αναχώματα απέναντι στη μετάδοση της κρίσης. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ελληνική χρεοκοπία έχει ήδη προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές και επομένως, οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες. Το σενάριο της χρεοκοπίας δεν είναι πια εξίσου τρομερό, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler.
Η συζήτηση για το κατά πόσο η νέα προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας αξίζει τον κόπο και τα έξοδα, φαίνεται ότι βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρο στους κόλπους της ευρωζώνης. Η αλλαγή στη ρητορική και το ύφος του προέδρου του Eurogroup, Jean Claude Juncker, που έως τώρα θεωρούνταν σημαντικός σύμμαχος των μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης, δεν περνά απαρατήρητη.

Από την πλευρά του το Bloomberg υποστήριξε πως η Ελλάδα κινείται στην κόψη του ξυραφιού. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού δεσμεύθηκαν πριν από δύο χρόνια να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον γκρεμό ταλαντεύονται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: να παράσχουν νέα βοήθεια σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται ή να διακινδυνεύσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία που πιθανόν να ωθήσει εκτός ευρωζώνης τη χώρα και να προκαλέσει νέες αναταραχές στις αγορές», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Αναλυτές όπως ο Τόμας Κοστεργκ της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μιας «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αυξάνεται», ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει το νέο δάνειο «αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί πολύ σύντομα Πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακόψει ή ακόμα καλύτερα να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας».
«Σκεφτείτε σε τι επίπεδο ύφεσης έχει περιέλθει η Ελλάδα: τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, όταν ήδη βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, η ανεργία ανήλθε στο 20,9% τον Νοέμβριο, σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, το 48% των νέων δεν έχουν δουλειά, ενώ πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι δεν αμείβονται» σημειώνει το Bloomberg.
«Κι αν το 70% των Ελλήνων εμφανίζονται ακόμα θετικοί προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ (…) είναι πλέον οι υπόλοιπες χώρες αυτές που έχουν αρχίσει τους υπαινιγμούς για το πιθανό διαζύγιο» αναφέρει το άρθρο.

Η Γερμανία επιβάλει «καρχηδονιακούς όρους» στην Ελλάδα
Πάντως υπάρχουν διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, το οποίο υποστηρίζει πως οι όροι που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Αθήνα, είναι τόσο επαχθείς που η εφημερίδα τους χαρακτηρίζει «καρχηδονιακούς» - όπως η συμφωνία ειρήνης που επέβαλε η Ρώμη στους δυστυχείς Καρχηδόνιους μετά το τέλος του Γ' Καρχηδονιακού Πολέμου: οι νικητές κατέστρεψαν την πόλη, σκότωσαν τους περισσότερους κατοίκους και πούλησαν τους υπόλοιπους για σκλάβους. «Cartago delenda est» είναι η διαβόητη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Καταστρεπτέα εστίν η Καρχηδών».
Παράλληλα επισημαίνεται με εύγλωττο τρόπο πως η Η τελευταία φορά που η μεταπολεμική Γερμανία χρειάστηκε διάσωση από διεθνείς πιστωτές - το μακρινό 1953 -, εξασφάλισε καλύτερους όρους από τη σημερινή Ελλάδα του Μνημονίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Λονδίνου περί Γερμανικών Εξωτερικών Χρεών το 1953, παρείχαν στον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ 50% κούρεμα στο σύνολο του γερμανικού χρέους, που ισοδυναμούσε σε 70% με την επιμήκυνση των προθεσμιών. Υπήρξε και ένα μορατόριουμ πέντε χρόνων για την πληρωμή των επιτοκίων. Ο βασικός στόχος ήταν να έχει η Γερμανία αρκετό χρόνο προκειμένου να επανοικοδομήσει την οικονομία της και να βοηθήσει στην αποτροπή της σοβιετικής εξάπλωσης. Η εκτεταμένη άφεση χρέους είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Βρετανίας. Οι Έλληνες παραιτήθηκαν από ορισμένες πολεμικές αποζημιώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Και τονίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών της εποχής συμφώνησαν να παραβλέψουν την ηθική προέλευση αυτού του χρέους και τον ηθικό κίνδυνο της επιβράβευσης μίας χώρας που τόσο είχε διαταράξει την ευρωπαϊκή τάξη». Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης; «Το γερμανικό οικονομικό θαύμα, βάσει του οποίου μειώθηκε το χρέος σε μέσα σε μία δεκαετία. Η Γερμανία αναδύθηκε ως μία ζωντανή δημοκρατία και πυλώνας του δυτικού συστήματος ασφαλείας».
Επανερχόμενο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους η Telegraph εκτιμά πως θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του τί συμβαίνει στην Ελλάδα». Και εξηγεί: «Η Ελλάδα έκανε λάθη, αλλά είναι το πρώτο από τα θύματα ενός τρελού ιδεολογικού πειράματος, που αλυσόδενε μαζί οικονομίες με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μισθούς, παραγωγικές δομές, μεταβολές επιτοκίων και προδιάθεση για πληθωρισμό. Αυτή η καταστροφή επιδεινώθηκε από τη συμπίεση των αποδοχών στη Γερμανία και, ακόμη περισσότερο, από την οξεία νομισματική και δημοσιονομική συρρίκνωση στα κράτη που κινδύνευαν περισσότερο».
«Το τελικό στάδιο του παιχνιδιού της ΟΝΕ είναι βασανιστικό για την Ελλάδα, αλλά είναι και αποτρόπαιο για τη Γερμανία. Το Βερολίνο έχει συγκεντρώσει καταστρεπτικές υποχρεώσεις χωρίς να έχει λύσει τίποτε ακόμη και γρήγορα χαραμίζει 60 χρόνια επιμελούς πολιτικής. Απαιτώντας έναν δημοσιονομικό επίτροπο για την Ελλάδα και τώρα έναν δεσμευμένο λογαριασμό για την πληρωμή του χρέους, η κυβέρνηση Μέρκελ - Σόιμπλε, ξεπέρασε το διπλωματικό όριο και κακοποίησε την πολιτική της ΕΕ. Θα είχε κάνει ποτέ τέτοια γκάφα ο Κόνραντ Αντενάουερ;», καταλήγει το άρθρο.

Η τραγωδία της δεύτερης δανειακής σύμβασης


bondsΜετά από μια νύχτα ατελείωτων διαδηλώσεων με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και δεκάδες πυρκαγιές να καίνε το κέντρο της Αθήνας, το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο μνημόνιο και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση με ψήφους 199 υπέρ.
Την νέα δανειακή σύμβαση καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ πλην δύο, 21 βουλευτές της ΝΔ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να διαγράψουν τους 21 και 13 βουλευτές αντίστοιχα των κομμάτων τους που παραβίασαν την  λεγόμενη κομματική πειθαρχία. Μέσα σε μια νύχτα δηλαδή 43 βουλευτές διαγράφηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Έτσι το ΠΑΣΟΚ έμεινε με 130 βουλευτές, η ΝΔ με 62 ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές έφτασαν τους 52. Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό κατέρρευσε.
Αυτό που καθιστά όμως την ελληνική συνθήκη εντελώς σουρεαλιστική είναι τα νούμερα του νέου διακανονισμού του χρέους για τα οποία έγινε η σύγκρουση. Το 2008 το ελληνικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στα 260 δις ευρώ. Το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έφτανε τα 110 δις ευρώ και το δεύτερο – που διαλύει τα κόμματα και τη χώρα – τα 130 δις ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα ποσά ό,τι θα μείνει ως ελληνικό ομολογιακό χρέος μετά την επιβολή κουρέματος της τάξης του 50% στους πιστωτές, βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε απλά να έχει πληρώσει όλο το λογαριασμό το 2008 και να έχει γλιτώσει 80 δις ευρώ. Βεβαίως πρόκειται για απλούστευση ενός πολύπλοκου ζητήματος, παρά ταύτα τα νούμερα είναι εκκωφαντικά.
Με τον ευρωπαϊκό διακανονισμό λοιπόν η Ελλάδα φορτώνεται ένα χρέος 340 δις ευρώ που εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, κι ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν τρία χρόνια, με την επίσημη ανεργία στο 21%, την υστέρηση εσόδων στο 7% και το πολιτικό σύστημα σε διάρρηξη. Επομένως οι Έλληνες πολιτικοί και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες μετέτρεψαν ένα πρόβλημα της τάξης των 250 δις ευρώ σε μείζονα κρίση που απειλεί την ύπαρξη του ευρώ. Ακόμα χειρότερα, η άρνησή τους να συνεργαστούν εποικοδομητικά και οι λανθασμένες τους πολιτικές γύρω από την ιδέα της ‘επεκτατικής δημοσιονομικής σύσφιξης’ οδήγησαν την Ελλάδα σε μια ύφεση που απειλεί με μόλυνση όλες τις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και δη χωρίς την παραμικρή ένδειξη που να λέει ότι η χώρα έχει γίνει πιο ανταγωνιστική σήμερα από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια.
Κι από τη στιγμή που έτσι έχουν τα πράγματα, η ιδέα ότι το ‘κούρεμα’, οι διασώσεις και τα νέα δάνεια θα οδηγήσουν με κάποιον άγνωστο τρόπο την Ελλάδα στον περιορισμό του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της τάξης του 120% ως το 2020 μοιάζει εξίσου ανερμάτιστη όσο η αρχική πολιτική συνταγή.
Επομένως, τι θα έχουμε στη συνέχεια;
Υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια. Έχουμε σε εκκρεμότητα την έγκριση της δεύτερης συμφωνίας διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να δούμε πώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα αφού υποτίθεται ότι έρχονται εκλογές σε δύο μήνες.
Αν αγνοήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, όπως και ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε στάδιο συρρίκνωσης των ισολογισμών του, ή ακόμη και το ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα καθώς και την απειλή που αντιπροσωπεύει η κρίση στη Λισσαβόνα για την Ισπανία λόγω της μεγάλης έκθεσης των ισπανικών τραπεζών σε πορτογαλικά ομόλογα, ίσως θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στην επιστροφή της σταθερότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσα στους επόμενους μήνες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρώπη πιθανότατα να έχει μια ευκαιρία να επεξεργαστεί μια μόνιμη και αξιόπιστη λύση. Ως τη στιγμή βεβαίως που η Ελλάδα ή και η Πορτογαλία θα χρειαστούν μια ακόμη διάσωση.

PSIτ .... Ξύπνα


bonds-1Το PSI προβλήθηκε και προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση ως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αποφύγει μία καταστροφική πτώχευση. Ένα επίτευγμα που ήρθε ως αποτέλεσμα όλων όσων υπόμεινε ο λαός της τα τελευταία δύο χρόνια, ως δώρο των φίλων και εταίρων της Ευρωπαίων.
Η συμφωνία για το κούρεμα 'μιλάει για περικοπή 100 δισεκατομμυρίων ευρώ' είπε στη Βουλή κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης. Ένα χρέος το οποίο θα φύγει από τους ελληνικούς ώμους και θα κάνει καλύτερο το μέλλον όλων. Πώς μπορεί κανείς να μην είναι ευγνώμων γι' αυτό, να μην είναι έτοιμος να αποδεχτεί με ανακούφιση, γιατί όχι με χαρά το Μνημόνιο και τις παράπλευρες συμφωνίες που το συνοδεύουν; Σε τελική ανάλυση, αν χρωστάς 370 δις και σου 'χαρίσουν' τα 100 δε μπορείς να διαμαρτύρεσαι κιόλας. Ιδιαίτερα όταν οι δανειστές έχουν ετοιμάσει για σένα ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας όχι για να εξασφαλίσουν ότι θα έχεις πάντα τα χρήματα για να τους πληρώνεις τους τόκους και τα δάνεια που σου έδωσαν αλλά για το δικό σου καλό, γιατί σε σκέφτονται και θέλουν να αλλάξεις.
Το τμήμα του ελληνικού χρέους που συμμετέχει στο PSI, δηλαδή στην αναδιάρθρωση / κούρεμα, υποτίθεται πως θα αντιστοιχούσε σε 206 δις ευρώ. Αυτά, μέσω μίας πολύπλοκης διαδικασίας, θα κουρεύονταν κατά 50% και έτσι η χώρα θα απαλλασσόταν από χρέος 103 δις ευρώ . Όμως η συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων δεν ήταν η αναμενόμενη από την Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση (αλλά η προβλεπόμενη από τους αναλυτές) και έτσι δε φαίνεται να πλησίασε ούτε από απόσταση το πολυπόθητο 100%.
Η μόνη συμμετοχή που έφτασε πράγματι στο 100% ήταν αυτή των Ελλήνων κατόχων χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 55 δις ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ η αντίστοιχη κατοχή των δημόσιων Ταμείων είναι, περίπου, 25 δις ευρώ. Το άθροισμα τους είναι 80 δις ευρώ. Προσθέτοντας σε αυτά τα ομόλογα των Ελλήνων μικροεπενδυτών, προσθέτοντας πιθανώς τα Pharma Bonds δηλαδή τα ομόλογα που δόθηκαν πρόσφατα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του κράτους σε προμηθευτές φαρμάκων κλπ αλλά και τα ομόλογα που κατέχουν κυπριακές τράπεζες, το τελικό νούμερο πλησιάζει τα 90 δις ευρώ.
Αυτά θα κουρευτούν κατά 50% στην ονομαστική τους αξία και απ' ότι φαίνεται με βάση όσα έχουν δημοσιευτεί και ανακοινωθεί επισήμως, κατά 70% στην καθαρή παρούσα αξίας τους. Δηλαδή η ελληνική (και μερικώς κυπριακή) συμμετοχή στην ελληνική αναδιάρθρωση θα είναι της τάξης των 63 δις ευρώ, με τις τράπεζες να συμμετέχουν με 38,5 δις ευρώ και τα ελληνικά ταμεία με 17,5 δις ευρώ.
Αφαιρώντας τα 63 δις από τα 100 που όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα είναι το όφελος από το κούρεμα, καταλήγουμε πως η ξένη συμμετοχή σε αυτό θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 37 δις ευρώ. Καθώς μάλιστα η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη το κούρεμα των ξένων ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων λογικά θα είναι αρκετά μικρότερο, εξ ου και η ανάγκη για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με 12 δις περίπου, τα οποία στην τελική ανάλυση δε θα είναι καν κούρεμα αλλά απλά αποτίμηση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στην τιμή που τα αγόρασε. Έτσι το δώρο των ξένων είναι πιθανό να μην ξεπερνά τα 25 δις ευρώ.
Το θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως προκειμένου να γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα προκύψει ως ανάγκη από τη συμμετοχή τους στο κούρεμα, οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν νέο χρέος 30 δις ευρώ. Δηλαδή προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαχτεί από χρέος 38,5 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να δανειστεί 30 δις ευρώ για να τις επανακεφαλαιοποιήσει. Συνολικό όφελος, 8,5 δις ευρώ (πιθανόν λιγότερο αν υπολογίσει κανείς τους τόκους).
Από τα 130 δις ευρώ που Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση υπόσχονται πως θα είναι το νέο δάνειο για την Ελλάδα, τα 30 θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες επειδή συμμετέχουν στο κούρεμα και το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων στους δανειστές. Πώς μπορεί, εξάλλου, να γίνει αλλιώς αφού ακόμη και σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ελλάδα στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι το 2020 θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα και άρα τα μόνα ελλείμματα που θα χρειάζεται να καλύπτει θα είναι αυτά που θα προκύπτουν από τους τόκους και την αποπληρωμή των δανείων της.
Δε είναι μια κακή ιδέα, λοιπόν, οι Έλληνες βουλευτές να ζητήσουν άμεσα μία απάντηση από την κυβέρνηση ως προς την ακριβή συμμετοχή των ξένων στην ελληνική αναδιάρθρωση.
Εύχομαι να κάνω λάθος αλλά αν χωρίσουμε το κούρεμα σε ελληνικό και ξένο, τότε η Ελλάδα φαίνεται να κουρεύεται γουλί και οι ξένοι να παίρνουν ελαφρά τη φράντζα. Ίσως, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μία χώρα αναδιαρθρώνεται, σχεδόν, μόνη της, προκαλώντας απώλειες σχεδόν αποκλειστικά στην ίδια.
Αν αυτό ισχύει τότε το PSI είναι, κυρίως, μία αμιγώς 'αυτοαναδιάρθρωση', τα δάνεια ύψους 30 δις ευρώ παρέχονται για να επιστραφούν στις τράπεζες που θα έχουν μείνει άδειες από ρευστό, τα δάνεια ύψους 100 δις ευρώ είναι, κυρίως, για να πληρωθούν άλλα δάνεια στους δανειστές της Ελλάδας και το Μνημόνιο είναι το συνοδευτικό πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης για να εξασφαλιστεί ότι ο δανειολήπτης θα μπορέσει να πληρώσει τόκους και δάνεια.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Έστω πως όλα τα παραπάνω ισχύουν και το PSI και το Μνημόνιο είναι, όντως, μία δραματική αποτυχία και όχι μία μεγάλη επιτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων. Υπήρχε, παρόλα αυτά, εναλλακτική λύση;
Για την απάντηση θα σας παραπέμψω σε έκθεση του Ιουλίου 2010 των Gulati, Mitu & Buchheit Lee της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, σημερινού επίσημου Νομικού Συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις του PSI, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Καμία άλλη (εκτός της Ελλάδας) χώρα οφειλέτης στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει βρεθεί στη θέση να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα μίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους αλλάζοντας κάποια χαρακτηριστικά του νόμου από τον οποίο διέπεται η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων στα οποία εκφράζεται το χρέος της (κρατικά ομόλογα)”
Η εταιρία σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσώπησε και την Αργεντινή στην αναδιάρθρωση του δικού της χρέους (το οποίο χωρίστηκε στα τρία, με τους εγχώριους κατόχους ομολόγων να υπόκεινται σε κούρεμα 30%, τους εταίρους της 50% και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια 70%) είχε προτείνει από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης μία άμεση αναδιάρθρωση του διεπόμενου από το ελληνικό Δίκαιο χρέους (το 93% όλου του χρέους) με τη χρήση των μοναδικών, όπως υποστήριζε, νομικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας .
Μόνο που τότε η ελληνική κυβέρνηση ορκιζόταν πως το χειρότερο πράγμα για την Ελλάδα και αυτό που θα επέφερε την απόλυτη καταστροφή θα ήταν μια αναδιάρθρωση. Σήμερα η μη συμφωνία για την αναδιάρθρωση μέσω του PSI προβάλλεται ως απόλυτη καταστροφή, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ' ότι τότε (περισσότερα μη δημοσιευμένα στοιχεία που πρέπει να ξέρει κάθε Έλληνας για τα πραγματικά αίτια και τις ευθύνες για την ελληνική κρίση θα βρείτε στο νέο μου βιβλίο “Το Μεγάλο Κόλπο”, από τις εκδόσεις Λιβάνη).
Έτσι, καταλήξαμε στο PSI + (στο οποίο ακόμη και σήμερα αναζητούν κεφάλαια καθώς η συμμετοχή των ξένων είναι μικρή), ώστε τελικά η Ελλάδα να 'αυτοαναδιαρθρωθεί', να καταχρεωθεί, να πεινάσει, να χάσει εθνική κυριαρχία και να πει και ευχαριστώ στους φίλους της που θέλουν να τη σώσουν.
Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
GSTA Ltd, WTAEC, Ltd,

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"