My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ενεργοποιείται σύντομα η νέα μορφή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:20

Ζήτημα ημερών είναι να τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις που επήλθαν στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, οι οποίες περιορίζουν για την πλειονότητα των οφειλετών τον αριθμό των δόσεων. 

Αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου και η αποστολή της στις εφορίες και τα τελωνεία. Ειδικότερα με βάση τη νέα ρύθμιση: 
- Μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά οφειλές φυσικών προσώπων ύψους έως και 10 χιλ. ευρώ
  Για τα νομικά πρόσωπα το αντίστοιχο όριο είναι 75 χιλ. ευρώ
- Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 24 δόσεις για τους παραπάνω οφειλέτες με ελάχιστο ποσό δόσης τα 100 ευρώ. 
- Οι οφειλέτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 60 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι θα πείσουν τον προϊστάμενο της εφορίας ή του τελωνείου βάσει αποδεικτικών στοιχείων ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε έως και 24 δόσεις. 


Σημειώνεται ότι, οι παραπάνω αλλαγές επήλθαν στην αρχική ρύθμιση ( η οποία προέβλεπε 60 δόσεις για όλους) με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Ιανουαρίου. 
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Oικονομικών αναφέρει:
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σχετικά με το αίτημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομισθούν στη Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο από τους οφειλέτες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα δικαιολογητικά έως και την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο.


Σπ. Δημητρέλης




Πηγή:www.capital.gr

Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής δανείων, που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους μέσω τραπεζών και επιδοτούνται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας


Αριθ. 2575/84/13.2.2012Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής δανείων, που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους μέσω τραπεζών και επιδοτούνται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας
Αριθ. 2575/84
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις

α) του άρθρου 2 του Ν.Δ. 2963/1954 «Περί Ιδρύσεως Αυτονόμου Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας», όπως ισχύει (ΦΕΚ 195/Α).

β) Του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Α).

γ) Του άρθρου 37 του Ν. 2224/1994 «Ρύθμιση θεμάτων εργασίας, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και οργάνωσης Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευομένων από αυτό νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει (Φ.Ε.Κ. 112/Α).

δ) Της παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 2336/1995 «Ρύθμιση θεμάτων εποπτευομένων Οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 189/Α).

ε) Της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 2736/1999 «Στεγαστικά προγράμματα Ο.Ε.Κ. Και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 172/Α).

στ) Της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 216/Α).

2. Την αρ. 21738/78/25−11−2011 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννη Κουτσούκο» (ΦΕΚ 2741/Β).

3. Το με αριθμ. 10484/9.2.2012 έγγραφο του Ο.Ε.Κ. με το οποίο μας υποβλήθηκε απόσπασμα πρακτικού της αριθμ. 28/21.12.2011 συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Κ.,

αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε την απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, οι οποίοι έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του προγράμματος μέχρι τη δημοσίευση της παρούσης, να προβαίνουν σε υπογραφή συμπληρωματικής, της δανειακής τους σύμβασης, πράξης, με την αντισυμβαλλόμενη Τράπεζα, προκειμένου να διαπραγματευθούν με αυτή το χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους.

Ο Οργανισμός δεν παρεμβάλλεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση και θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση, ήτοι η επιδότηση από πλευράς του Οργανισμού δεν θα υπερβαίνει τα εννέα (9) πρώτα χρόνια του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

Φόρος 15% στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα.


Mείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.
Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μεταξύ των οποίων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ βρέθηκαν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν “κλειδώσει” μέχρι τα τέλη Μαίου καθώς σύμφωνα με τις επιταγές του νέου μνημονίου το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Πηγή Ημερησία

Φόρος 20% στα ενοίκια των ακινήτων!


Αυτοτελής θα είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%.
Αυτοτελής θα είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%) ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.600 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ έχουν προκύψει από μισθωτές υπηρεσίες.

- Ο συνολικός φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 15.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα σε 1.240 ευρώ (700 ευρώ + 540 ευρώ) με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Αν αλλάξει το σύστημα και τα μισθώματα των 3.600 ευρώ φορολογηθούν αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά και στο σύνολό τους με 20%, τότε μόνο για τα μισθώματα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 720 ευρώ (3.600 ευρώ Χ 20% = 720 ευρώ). Τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ του ετησίου εισοδήματός του θα φορολογηθούν, με την κλίμακα με το φόρο να ανέρχεται σε 640 ευρώ.

Πηγή Ημερησία

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Παρατείνεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι τέλος Ιουνίου

Παρατείνεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι τέλος Ιουνίου
Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδι της Τρίτης στη Βουλή  πρατείνεται για τέσσερις μήνες, ως το τέλος Ιουνίου, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων σε επίπεδο ΔΟΥ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και άρνηση, ή ανεπαρκή καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης, διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. 
Η ανεξάρτητη αρχή, που δέχθηκε πολλές διαμαρτυρίες, διότι οι ΔΟΥ δεν παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, παρατηρεί ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ.
Ο Συνήγορος, όπως αναφέρει στο πόρισμά του, εστίασε την προσοχή του σε δύο κατηγορίες πολιτών για τις οποίες -λόγω ειδικών συνθηκών- προκύπτει αυξημένη υποχρέωση πληροφόρησης σχετικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων, τους κατοίκους εξωτερικού και τους πολίτες που δεν είχαν εισοδήματα (ή είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα) τα τελευταία έτη και για τον λόγο αυτό δεν κατέβαλαν φόρους. 
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ανεξάρτητη αρχή διαπιστώθηκε έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και άρνηση ή ανεπαρκής καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων.
Δεδομένης, μάλιστα, της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που διανύει η χώρα, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η διοίκηση όφειλε να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να έχει προβεί με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, έντυπα) που έχει στη διάθεσή της και με αυξημένη επιμέλεια στη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των φορολογούμενων για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προτείνει:
1. Το υπουργείο να πληροφορεί μέσω του διαδικτυακού τόπου του και να ενημερώνει μέσω του Τύπου πριν την κατ' έτος υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
2. Να αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της αντικειμενικής δαπάνης και μείωσης ή / και διαγραφής του αναλογούντος φόρου.
3. Οι ΔΟΥ να καθοδηγούν επαρκώς τους φορολογούμενους πολίτες.
Πηγή: Express

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι εννέα ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις.



Η ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που κωδικοποιεί τις αλλαγές σε μισθούς και εργασιακό καθεστώς.
Με εννέα κινήσεις αλλάζουν όλα, αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Μνημονίου), στο καθεστώς των μισθών, των συμβάσεων εργασίας και της εργασίας των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες. Εν γένει μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη μονιμότητα και σε ειδικά προνόμια.

Τις αλλαγές κωδικοποιεί μέσα στην εβδομάδα με ειδική εγκύκλιο και σε εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι αλλαγές με βάση το τελικό σχέδιο της εγκυκλίου που δημοσιεύει η «Η» έχουν ως εξής:

1. Μετά την 14/2/2012 τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 1-1-2012, μειώνονται κατά 22%.

2. Μετά την 14/2/2012 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 1-1-2012, μειώνονται κατά 32% για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, άγαμους ή έγγαμους.

3. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ 24 μήνες μέχρι την 14/2/2012 ή και περισσότερο λήγουν μετά την παρέλευση 1 έτους, δηλ την 14/2/2013. Το ίδιο ισχύει και για τις Διαιτητικές Αποφάσεις.

4. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις που θα λήξουν ή θα καταγγελθούν μετά την 14/2/2012 εξακολουθούν να ισχύουν για ένα ακόμη τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου εφαρμόζονται και για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό, με την επιφύλαξη του αρ. 8 παρ. 2 του Ν. 1876/1990. Μετά την πάροδο του τριμήνου οι υφιστάμενοι όροι που αφορούν το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή Διαιτητικής Απόφασης που λήξει ή καταγγελθεί, καθώς και τα επιδόματα μόνον προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονται στις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις, που λήξουν ή καταγγελθούν, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενος με νέα ατομική σύμβαση εργασίας ή τροποποιημένη ατομική σύμβαση εργασίας ή με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι με νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητική Απόφαση.

5. Μετά την 14/2/2012 η προσφυγή στη διαιτησία σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων γίνεται μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία των μερών.

6. Η Διαιτητική Απόφαση υποχρεούται να ρυθμίζει μόνο και κατ' αποκλειστικότητα το μισθό ενώ οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που εκφεύγει του καθορισμού του βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, περιλαμβανομένων όρων διατηρητικών ρητρών, είναι μη νόμιμη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Για τα ζητήματα που είναι εκτός πεδίου ρύθμισης διά Διαιτητικής Απόφασης τα μέρη μπορούν οποτεδήποτε να συνεχίζουν τη συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να τα ρυθμίσουν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

7. Αναστέλλονται μετά την 14/2/2012 και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10% οι αυτόματες αυξήσεις μισθών λόγω υπηρεσιακής ωρίμασης. Ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως με ποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητική Απόφαση αμείβεται, δεν θα αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο.

8. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεων του Ν. 3429/2005 (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, από την 14/2-2012, μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση λύσης αυτών θα εφαρμόζονται πλέον οι διατάξεις του Ν. 2112/1920 (αποζημίωση λόγω απόλυσης).

9. Οροι Κανονισμών Εργασίας ή Οργανισμών Προσωπικού οι οποίοι ρυθμίζουν ειδικούς εργασιακούς όρους, όπως είναι οι προσλήψεις, η λύση σύμβασης εργασίας, οι άδειες κάθε είδους, οι υπηρεσιακές μετακινήσεις, οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις και όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα, καταργούνται, στο μέτρο που εισάγουν παρεκκλίσεις από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων. Για το σύνολο των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων ισχύουν οι όροι και οι κανόνες του κοινού εργατικού δικαίου.

Οι κύριες αλλαγές

Μείωση κατά 22% των κατώτατων μισθών
Μείωση 32% των κατώτατων μισθών για εργαζόμενους έως 25 ετών.
Τρίμηνη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων
Προσφυγή στη Διαιτησία μόνο για μισθολογικά ζητήματα.
Αναστολή ωριμάσεων μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Αλλαγή κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Πηγή Ημερησία

Με 13 αλλαγές το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.


Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να απο-σταλεί στους φορολογουμένους

Φόρους - φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη το φορολογικό «λογαριασμό» για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους. Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους.

Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο που παρουσιάζει σήμερα η «Η» έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:

1. Στον πίνακα 2: Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Εχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογούμενων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.

3. Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

4. Στον πίνακα 3: Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%, οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. 
Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος, όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.

5. Στον πίνακα 4: Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516 στις οποίες αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

6. Στον πίνακα 5: Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.

7. Στον πίνακα 6: Εχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». 
Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

8. Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

9. Στον πίνακα 7: Εχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

10. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους».

11. Εχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.

12. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

13. Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

πηγή Ημερησία

ΟΑΕΠ: Ρευστό έως 200.000 ευρώ στις επιχειρήσεις μέσα από το "Εξωστρέφεια"


<b>ΟΑΕΠ:</b> Ρευστό έως 200.000 ευρώ στις επιχειρήσεις μέσα από το  Εξωστρέφεια

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων τιμολογίων, με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση και με επιτόκιο euribor 3μηνου+περιθώριο.





Ρευστό έως 200.000 ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις εξασφαλίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) με το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

Η προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση είναι να ασφαλιστούν τα τιμολόγια εξαγωγών της στον ΟΑΕΠ (εμπορικός και πολιτικός κίνδυνος) και ο επιχειρηματίας να ζητήσει την ένταξη των συγκεκριμένων ασφαλισμένων τιμολογίων στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», ενώ στην αίτησή του θα πρέπει να αναφέρει και με ποια από τις τράπεζες -Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Marfin- που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συνεργαστεί.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν, το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων τιμολογίων, με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση και με επιτόκιο euribor 3μηνου+περιθώριο (το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την τράπεζα και κυμαίνεται στο επίπεδο των 5 μονάδων).
Ο ΟΑΕΠ, προκειμένου να εγκρίνει ή όχι τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, ελέγχει κυρίως τη φερεγγυότητα των αλλοδαπών αγοραστών και στη συνέχεια καθορίζει το ύψος των πιστωτικών ορίων. Τα χρήματα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό ρευστότητας στην τράπεζα που έχει επιλέξει ο επιχειρηματίας.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα αιτήματα εγκρίνονται με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια, ενώ δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το περιθώριο του επιτοκίου διαμορφώνεται ανάλογα με το προφίλ του επιχειρηματία, την πιστοληπτική του ικανότητα, τη φερεγγυότητα, τη σχέση του με την τράπεζα.
Η ασφάλιση των τιμολογίων γίνεται σε ευρώ, τόσο για τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και για εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρώ.
Τα τιμολόγια ασφαλίζονται στον ΟΑΕΠ για «εμπορικούς» και «πολιτικούς» κινδύνους. Οι κυριότερες περιπτώσεις «εμπορικών» κινδύνων είναι η πτώχευση του ξένου αγοραστή, η υπερημερία του ξένου αγοραστή (όταν δηλαδή υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμής του τιμολογίου πέραν των 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής).Μάλιστα οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ζητούν κάλυψη και έναντι πολιτικών κινδύνων.
Για την περίπτωση αυτή, ο ΟΑΕΠ έχει καθιερώσει ένα «πακέτο» των 4 βασικότερων πολιτικών κινδύνων (γεγονότα ανωτέρας βίας, απαγόρευση μεταφοράς συναλλάγματος, ακύρωση της άδειας εισαγωγής, δικαιοστάσιο), οπότε αν ο εξαγωγέας ζητήσει κάλυψη και έναντι πολιτικών κινδύνων, τότε ασφαλίζεται υποχρεωτικά για το «πακέτο» των 4 βασικότερων πολιτικών κινδύνων, με σχετικά χαμηλό ασφάλιστρο.

Από 12 έως 204 ευρώ η νέα μηνιαία απώλεια στις συντάξεις

Την παρακράτηση σε δόσεις των μειώσεων οι οποίες επιβάλλονται αναδρομικά από την 1/1/2012 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις προβλέπει, ειδικά για τις υψηλές συντάξεις που χάνουν πάνω από 15%, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα συμπεριληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου.

Από 12 έως 204 ευρώ η νέα μηνιαία απώλεια στις συντάξειςΤου Γιώργου Γάτου

«Κουρεμένες» κατά 12 ευρώ έως 204 ευρώ το μήνα θα είναι -πλέον των μειώσεων που έχουν γίνει την τελευταία διετία- οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Απρίλιο - Μάιο ενώ οι διαφορές (τα αναδρομικά ποσά από τον Ιανουάριο) θα παρακρατηθούν σε οκτώ δόσεις (έως το Δεκέμβριο).

Την παρακράτηση σε δόσεις των μειώσεων οι οποίες επιβάλλονται αναδρομικά από την 1/1/2012 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις προβλέπει, ειδικά για τις υψηλές συντάξεις που χάνουν πάνω από 15%, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που θα συμπεριληφθεί στον εφαρμοστικό (του Μνημονίου) νόμο. Η «λύση» αυτή αποφασίστηκε να δοθεί καθώς οι συντάξεις προκαταβάλλονται (δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του Μαρτίου χωρίς τις νέες μειώσεις) και οι νέες περικοπές θα ενσωματωθούν, για πρώτη φορά, είτε στις συντάξεις του Απριλίου (καταβάλλονται στο τέλος Μαρτίου) είτε του Μαΐου με αποτέλεσμα η παρακράτηση των αναδρομικών να μπορεί να γίνει, με βεβαιότητα, από το Μάιο και μετά.
Οι μειώσεις
Οι νέες μειώσεις, όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύει η «Η», κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης:
Στις επικουρικές συντάξεις από 22,3 ευρώ - 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 4 μήνες τα αναδρομικά θα είναι από 89,2 έως 800 ευρώ.
Στις κύριες συντάξεις (που πλήττονται καθώς η Ν.Δ. δεν αποδέχθηκε το σχέδιο Κουτρουμάνη για την κάλυψη του ελλείμματος των επικουρικών μόνο μέσα από παρεμβάσεις στα επικουρικά) από από 12 ευρώ - 204 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 4 μήνες τα αναδρομικά μπορεί να φτάνουν τα 816 ευρώ.
Κύριες συντάξεις
Ανω του 3% η επιπλέον επιβάρυνση
Οι μειώσεις επιβάλλονται επιπλέον των παρακρατήσεων που ήδη γίνονται: Στις κύριες συντάξεις από την παρακράτηση ΛΑΦΚΑ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού), πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών και των οριζόντιοων μειώσεων 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών. Η νέα μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ και στο ΝΑΤ 7% από το πρώτο ευρώ γίνεται στα ποσά που απομένουν μετά τις παραπάνω περικοπές.
Επικουρικές συντάξεις
Επιπλέον μείωση άνω του 15%
Βαρύτερες είναι οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις καθώς οι νέες μειώσεις (10% στα ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω) επιβάλλονται στα μειωμένα ποσά από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω) και τις μειώσεις 15% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).
Παραδείγματα
Μείωση κύριας σύνταξεις
Συνταξιούχος ΔΕΚΟ ηλικίας κάτω από 60 ετών που είχε 1.700 ευρώ κύρια σύνταξη, εισπράττει σήμερα 1.480 ευρώ (-12,94%) και μετά τη νέα μείωση θα εισπράττει 1.458,40 ευρώ (-14,21%).
Συνταξιούχος ηλικίας 60 ετών που είχε 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη, εισπράττει σήμερα 1.728 ευρώ (-13,6%) και μετά τη νέα μείωση θα εισπράττει 1.676,64 ευρώ (-16,62%).
Μείωση επικουρικής σύνταξεις
Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 700 ευρώ επικουρική σύνταξη, σήμερα εισπράττει 535,5 ευρώ (-23,5%) και μετά τη νέα μείωση θα εισπράττει 428,4 ευρώ (-38,8%).
Συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ με επικουρική σύνταξη 500 ευρώ, εισπράττει σήμερα 370,5 ευρώ (-25,9%) και μετά τη νέα μείωση θα εισπράττει 296,40 ευρώ (-40,72%)

Πηγή: www.imerisia.gr

Ο χάρτης των ανατροπών: Συντάξεις και μισθοί με το Μνημόνιο

Ερχονται άμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης περικόπτονται έως το Σεπτέμβριο και οι υπέρ του ΙΚΑ εισφορές, με αντίστοιχη νέα μείωση συντάξεων. Οι ανατροπές - ανταλλάγματα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως προκύπτουν από το Μνημόνιο, επηρεάζουν μισθωτούς, επιχειρήσεις και συνταξιούχους.



Του Γιώργου Γάτου
Επτά μέτρα ταχείας προσαρμογής του μισθολογικού κόστους(!!!)

«Δεδομένου ότι η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση της ταχείας προσαρμογής του κόστους εργασίας», αναφέρει το Μνημόνιο, υποδεικνύοντας τη λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων:

1. Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μειωθούν κατά 32% χωρίς περιοριστικούς όρους.
2. Πριν από την εκταμίευση, καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται σε νόμο ή σε συμβάσεις εργασίας.
3. Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάσεων.
4. Συλλογικές συμβάσεις μπορούν να συναφθούν για μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί για 24 μήνες ή περισσότερο, θα έχουν υπολειπόμενη διάρκεια 1 έτους.
5. Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων.
6. Αναθεωρείται η νομοθεσία για τη διαιτησία, η οποία θα γίνεται εφόσον συμφωνηθεί από εργαζομένους και εργοδότες. Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι η διαιτησία ισχύει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές, και ότι λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές.
7. Εως τα τέλη Ιουλίου καταρτίζεται χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού, το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μειώνονται εφάπαξ και συντάξεις
Αμεσα, πριν από την εκταμίευση της δόσης και πάντως μέσα στο πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:
1. Να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από υψηλές συντάξεις (μέσω μειώσεων) ταμείων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
2. Να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Ζητούνται η εξάλειψη των ανισορροπιών στα ταμεία με ελλείμματα, η ενοποίηση των ταμείων, η μείωση του συνολικού λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανόμενης και της επαρκούς μείωσης των απασχολούμενων ατόμων (τουλάχιστον κατά 30 τοις εκατό) στο νέο ενιαίο ταμείο και η αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών. Το νέο καθεστώς θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και θα στηρίζεται στην ατομική σύνταξη με βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης (το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων) και ένα παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν.
3. Να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012, με σκοπό την εξάλειψη των ελλειμμάτων. Το νέο ενιαίο ταμείο εγκαθιστά μέσα στο πώτο τρίμηνο σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης.
4. Να μειώσει τα εφάπαξ ποσά σε όσα ταμεία αυτά δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν.
5. Να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενης και της ρευστότητας που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή χρέους, θα επενδύονται σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ή οποιοδήποτε άλλο μέσο περιορίζει το δημόσιο χρέος.
6. Να λειτουργήσει ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.
7. Να αναθεωρήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα κοινωνικά προγράμματα.
Μείωση του ύψους των εισφορών
1. Η κυβέρνηση θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα Ταμεία υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις / βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ.
2. Η κυβέρνηση θα μειώσει τις κοινωνικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, σε δύο φάσεις. Πρώτον, πριν από την εκταμίευση, θα υιοθετηθεί νομοθεσία να κλείσουν μικροί φορείς ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ), με μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτέμβρη 2012, η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις συντάξεις (προστατεύοντας τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα) και θα προσαρμόσει τη βάση για την είσπραξη των εισφορών.
3. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 θα αναπτυχθεί ένα πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο για την είσπραξη των κοινωνικών εισφορών. Εως το τέλος Μαρτίου 2012, η είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών των μεγαλύτερων οφειλετών ενοποιείται, και θα υπάρξουν κοινοί έλεγχοι των φόρων και των κοινωνικών εισφορών για τους μεγάλους πληρωτές. Η Κάρτα Εργασίας θα εισαχθεί σταδιακά από το Μάρτιο του 2012 και κάθε επιχείρηση σε συγκεκριμένους τομείς θα υποχρεούται να τη χρησιμοποιεί έως το τέλος του 2012. Για όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, θα καταστεί υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"