My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Μέσω taxisnet η φοροδήλωση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

ΤΗΝ υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από  μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών δηλώσεων από φέτος, παρότι η υποχρέωση έχει μετατεθεί για το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ  πέρυσι περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσω του taxisnet και στόχος είναι ο αριθμός να αυξηθεί εφέτος στα 4 εκατ.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει στους λογιστές τους φορολογούμενους που δεν γνωρίζουν τη χρήση του TAXISNET. Ως εναλλακτική λύση οι φορολογούμενοι μπορούν να καταφύγουν στα ΚΕΠ, εφόσον ενισχυθούν με προσωπικό.

Η  ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων οδηγεί στην άμεση εκκαθάρισή τους και ως εκ τούτου στην επίσπευση πληρωμής του φόρου εισοδήματος προς ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού που αιμορραγούν. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δόθηκε και η σχετική παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος μέχρι τις 15 Ιουνίου, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης 

Πηγή: Express.gr

Αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων


Αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων


Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε αργά σήμερα το βράδυ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.



Φορολογικός Οδηγός: Προ δυσάρεστης έκπληξης 3.000.000 φορολογούμενοι


Φορολογικός Οδηγός: Προ δυσάρεστης έκπληξης 3.000.000 φορολογούμενοι
Η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.
"Η" Online 3/3 12:10






Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα
Βαρύς και ασήκωτος θα είναι φέτος ο... λογαριασμός της εφορίας, καθώς κρύβει 12 «παγίδες» για τους φορολογούμενους.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.
Μάλιστα, ελέω τεκμηρίων, στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστούν τουλάχιστον 3.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων τα 2.000.000 πέρυσι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Επίσης, οι επιστροφές φόρου θα είναι μηδαμινές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και εξαιτίας των ψαλιδισμένων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το ελάχιστο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα είναι ελάχιστες.
Οταν θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα οι φορολογούμενοι θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης καθώς:
1. Το βασικό αφορολόγητο έχει μειωθεί από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
2. Στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ και μέχρι τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 10%.
3. Οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 16.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ έχουν αλλάξει. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί από τα 16.000 έως τα 22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25%, ο συντελεστής φόρου του κλιμακίου εισοδήματος από τα 22.000 έως τα 26.000 ευρώ μειώθηκε από 26% σε 25%, ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τα 26.000 έως τα 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35% και ο συντελεστής που αναλογεί στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 32.000 έως τα 40.000 ευρώ μειώθηκε από 36% σε 35%.
4. Τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα έχουν, πλέον, μειωθεί.
5. Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφαλιστικές εισφορές και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που συνήφθησαν πριν από την 31η-2-2002 δεν θα γίνονται πλέον από το εισόδημα, αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
6. Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση του 20% των δικηγορικών αμοιβών από τον φόρο εισοδήματος.
7. Οι εκπτώσεις των υπόλοιπων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.) θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% αντί 20% που προβλεπόταν για τα εισοδήματα του 2010.
8. Περικόπτεται η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω.
9. Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα επιβάλλεται και σε μισθώματα που προέρχονται από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις.
10. Καταργήθηκε η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που ίσχυε για τα καθαρά κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ που αποκτούν νέοι επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2012 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.


Το υπουργείο δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.
Δηλαδή, οι δηλώσεις θα κατατεθούν μετά τις εκλογές, που εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:
1) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.


πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Οδηγός αγοράς και χρήσης του εργοσήμου


ΕΓΚΥΚΛΙΟ σχετικά με την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το εργόσημο εξέδωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αναλυτικότερα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:


«Α. Ως γνωστόν, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του Ν. 3863/2010, ορίζεται ότι οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται σε ποσοστό 20% και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, καθώς και στο ΕΤΕΑΜ και στον ΟΕΚ.

Δηλαδή, αν το καθαρό ποσό που θέλει να εισπράξει ο εργαζόμενος πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,25 θα δώσει το ποσό του εργοσήμου που πρέπει να αγορασθεί.

Παράδειγμα: για καθαρό ποσό 500 ευρώ θα αγορασθεί εργόσημο 625 € (500 Χ 1,25 = 625).

Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου ορίσθηκε ότι: τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιούνται διπλάσιες ημέρες ασφάλισης από όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ανά ημέρα ή μήνα εργασίας ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ και δεν μπορούν να υπερβούν τις 30 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα ή τις 360 ημέρες ασφάλισης κατά έτος.

Επομένως, οι ημέρες ασφάλισης των προσώπων που αμείβονται με εργόσημο (μισθός, βδομαδιάτικο, ημερομίσθιο) δεν συναρτώνται πάντα με τον εκάστοτε συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης, αλλά προκύπτουν αποκλειστικά από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Για τον λόγο αυτό, οι εισφορές από τα εξαργυρωμένα εργόσημα κάθε ημερολογιακού τριμήνου θα αθροίζονται (1ο τρίμηνο: Ιανουάριος έως και Μάρτιος, 2ο τρίμηνο: Απρίλιος έως και Ιούνιος, 3ο τρίμηνο: Ιούλιος έως και Σεπτέμβριος, 4ο τρίμηνο: Οκτώβριος έως και Δεκέμβριος) και το ποσό που θα προκύπτει θα διαιρείται με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του ΗΑΕ της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιάζεται επί 2 και θα προκύπτουν οι ημέρες ασφάλισης (σχετικό το με αριθ. πρωτ. Α21/449/18/29.12.2011 Γενικό Έγγραφο), οι οποίες θα ανάγονται στο τρίμηνο της εξαργύρωσης του εργοσήμου χωρίς να μπορούν να υπερβούν τις 30 ανά μήνα και 90 ανά τρίμηνο.
Για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθένειας, επειδή για την εν λόγω κατηγορία η απεικόνιση της ασφάλισης δεν υποστηρίζεται ακόμα μηχανογραφικά από το ΟΠΣ/ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, θα πρέπει το Τμήμα Εσόδων του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του εργαζομένου, να χορηγεί Υπηρεσιακό Σημείωμα στο Τμήμα Μητρώου στο οποίο θα αναφέρονται ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τα εξαργυρωμένα εργόσημα.
Β. Τα πρόσωπα που ασφαλίζονται μέσω εργοσήμου θα πρέπει να απογραφούν στο Γενικό Μητρώο του Ιδρύματος και να εφοδιαστούν με ΑΜΑ, εφόσον βέβαια δεν έχουν ήδη απογραφεί από άλλη αιτία.
Επομένως, όταν πρόκειται για αναπόγραφο ασφαλισμένο θα γίνεται απογραφή από τις υπηρεσίες Μητρώου των υποκαταστημάτων μας, χωρίς να ζητείται να προσκομιστεί από τους ασφαλισμένους βεβαίωση εργοδότη.
Αντί αυτού θα προσκομίζεται το απόκομμα του εργοσήμου που έχει εξαργυρωθεί, από όπου θα αντλούνται τα στοιχεία του εργοδότη, χωρίς να συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο «ΑΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗ».
Ως ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα αναγράφεται η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου μέσα στο οποίο έχει εξαργυρωθεί το εργόσημο (1/1, 1/4, 1/7 & 1/10).
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση της Αίτησης Απογραφής 'Αμεσα Ασφαλισμένου παραμένουν τα ίδια όπως και στις άλλες περιπτώσεις».

Πηγή: Express.gr

Τέλος οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος.

Τέλος οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος!

Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων

Παρελθόν θα αποτελέσουν σειρά φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεργασία έχει γίνει σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών:

*Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

*Θα περικοπούν οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που θα μπουν στο στόχαστρο περιλαμβάνονται τα βασικά αφορολόγητα όρια των 200.000 - 250.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις αγοράς, κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής πρώτης κατοικίας, το βασικό αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ που ισχύει στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών προς συγγενείς πρώτου βαθμού.
*Θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που ισχύουν για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

*Θα καταργηθεί το αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο όριο εισοδήματος που ισχύει για όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

*Θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

*Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, με ετήσια παραγωγή πάνω από ένα όριο θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα θεωρούνται «επιτηδευματίες». Περίπου 100.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ.

*Εξάλλου, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί η ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, και του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα που εισπράττονται ετησίως από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πηγή Ημερησία

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Λήγει την Τετάρτη η προθεσμία για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σχετικά με το αίτημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομισθούν στη Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο από τους οφειλέτες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα δικαιολογητικά έως και την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο. 

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"