My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Παρατείνεται μέχρι 14 Σεπτεμβρίου η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012

Συνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ για την προώθηση λύσεων σε επείγοντα πολεοδομικά θέματα:
 
Λύσεις σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν σε εκκρεμότητες εφαρμογής νομοθετημένων μέτρων και διαδικασιών πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αποφασίστηκαν μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της διοίκησης του ΤΕΕ. Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, και του προέδρου ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, Μαρίας Καλτσά, και υπηρεσιακών παραγόντων, διαμορφώθηκε το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Το ΤΕΕ, για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης, πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε και αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτηρίων", αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί. Συμφωνήθηκαν η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, όπως ορίζεται από το νόμο ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την δοκιμαστική λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.

Συμφωνήθηκε το περιεχόμενο και ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές διατυπώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου». Το μέτρο θεσμοθετήθηκε προ διετίας, το ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε στο ΤΕΕ σχέδιο έντυπης μορφής που περιελάμβανε τα στοιχεία για τη σύνταξη της Ταυτότητας του Κτιρίου και το ΤΕΕ τα επεξεργάστηκε και κατέθεσε σχέδιο ΠΔ για την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.  

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως «με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτηρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την ‘Ταυτότητα του Κτηρίου’ μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτηριακού τομέα που χρονίζουν».
 
Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις υποβολής για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Απειλή κατασχέσεων για 500.000 ιδιοκτήτες που οφείλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Πάλι απειλές για πυρκαγιά  σε ένα καμένο έδαφος!
Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το κράτος να διαρρηγνύει το Κοινωνικό Συμβόλαιο; 
Πότε θα πάψει να ακυρώνει τον λόγο ύπαρξής του; 
Πότε θα σταματήσει να εκτελεί τους υπηκόους του και να διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό; 

Με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων απειλούνται περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος το ειδικό τέλος ακινήτων για το έτος 2011. Οι φορολογούμενοι αυτοί, μπορεί να γλίτωσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, αλλά δεν θα αποφύγουν την εφορία. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς σε σύσκεψη που είχε χθες με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και την είσπραξη του τέλους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα στην περίπτωση που οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν και τις οφειλές των 500.000 ιδιοκτητών τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζανιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων διαπιστώθηκε ότι οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν, ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται διαρκώς και ανέρχονται ήδη τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των 13 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας κατέγραψαν αύξηση 14% το Μάιο από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.
Στα πέντε μεγαλύτερα τελωνεία, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%. Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των οφειλετών. Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων οδηγεί πολλούς οφειλέτες στην εφορία προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πηγή Ημερησία

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"