My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

2η Δράση για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών

2η Δράση για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών

Ξεκινά 14 Ιανουαρίου.
 2η Δράση για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013
Ενισχύονται οικονομικά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να συσταθούν και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Το ποσοστό ενίσχυσης (επιχορήγησης) ανέρχεται από 40% έως 60%, ανάλογα με την Περιφέρεια υλοποίησης της επένδυσης και ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 100.000 € έως 300.000 €, ανάλογα με τη Θεματική Ενότητα.

Η παρούσα προδημοσίευση αφορά την προκήρυξη δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση διασφαλίζεται η διατήρηση αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση κατευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός, oι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα στοιχεία των προϋπολογισμών που διατίθενται είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες τους και να αναδειχτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Συνεπώς η Περιφερειακή στόχευση και διάσταση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της. Η επιλογή ΕΦΔ για την υλοποίηση της θα οριστικοποιηθεί επίσης σε συνεργασία με τις περιφέρειες.
Η παρούσα προδημοσίευση αφορά καταρχήν σε ενίσχυση ΜΜΕ. Περαιτέρω εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης και μεγάλων επιχειρήσεων.
Τονίζεται ότι η ημερομηνία προδημοσίευσης της παρούσας δεν αποτελεί ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών.
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων/επενδυτικών προτάσεων καθώς και η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η εν λόγω προκήρυξη αφορά στις δώδεκα (12) περιφέρειες της χώρας. Δεν αφορά στην περιφέρεια Πελοποννήσου (σχετική αναφορά στο σημείο 7 της παρούσας).
Στοιχεία για την εν λόγω προδημοσίευση θα είναι διαθέσιμα στους ιστότοπους www.ependyseis.gr, www.espa.gr, www.startupgreece.gov.gr. Επιπλέον σχόλια και ερωτήσεις μπορoύν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του www.espa.gr στην Ενότητα Υποβολή Ερωτημάτων (σύνδεσμος) και στις διευθύνσεις mme@mnec.gr και infoespa@mnec.gr.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 6 και 7 του Κανονισμού ( ΕΚ) 1828/2006 για λόγους διαφάνειας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαιούχου επιχείρησης, της ονομασίας του έργου και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότης που χορηγείται στο έργο, στο δημοσιοποιημένο κατάλογο των δικαιούχων στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο www.espa.gr.
Επιπλέον από την έκδοση της βεβαίωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης και για χρονική διάρκεια ενός (1) έτους, ο επενδυτής υποχρεούται να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο της επιχείρησής του αναμνηστική πλάκα στην οποία θα αναγράφεται:

«Ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Οι ενισχύσεις χορηγούνται στο πλαίσιο του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΕΚ) 800/2008 για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνιοι Νήσοι, Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη και ειδικότερα με το άρθρο 13 αυτού.
Οι ενισχύσεις χορηγούνται στο πλαίσιο του Κανονισμού για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) (ΕΚ) 1998/2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 & 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και ειδικότερα τα άρθρα 2 και 3 αυτού, για τις περιφέρειες Στερεά Ελλάδα, Αττική και Νότιο Αιγαίο. Για αυτές τις περιφέρειες η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση βάσει του ως άνω Κανονισμού της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) κατά την περίοδο του έτους χορήγησης της ενίσχυσης και των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Α. Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
  1. Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μεταποιητικών επιχειρήσεων.
  2. Θεματική Ενότητα «Τουρισμός»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
  3. Θεματική Ενότητα «Εμπόριο»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε δυναμικούς στοχευμένους κλάδους του τριτογενή τομέα
  4. Θεματική Ενότητα «Υπηρεσίες»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε δυναμικούς στοχευμένους κλάδους του τριτογενή τομέα
Η πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων και ο τομέας της αλιείας εξαιρούνται από την εν λόγω προκήρυξη.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας θα ορίζονται στην ΚΥΑ προκήρυξης.
Β. Στο πλαίσιο της παρούσας ενισχύονται υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις σύμφωνα με τα παρακάτω:
  1. υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
  2. νέες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
  3. υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου
Γ. Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού - Διάρκεια υλοποίησης
  1. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται:
    1. Από τριάντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (30.000 έως 300.000 €) για την θεματική ενότητα «Μεταποίηση»
    2. Από τριάντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (30.000 έως 300.000 €) για την θεματική ενότητα «Τουρισμός»
    3. Από είκοσι χιλιάδες έως εκατό χιλιάδες ευρώ (20.000 έως 100.000 €) για την θεματική ενότητα «Εμπόριο»
    4. Από είκοσι χιλιάδες έως εκατό χιλιάδες ευρώ (20.000 έως 100.000 €) για την θεματική ενότητα «Υπηρεσίες»
Το μέγιστο επιχορηγούμενο ύψος του επενδυτικού σχεδίου θα συνδέεται με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος ενίσχυσης που δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω Θεματικές Ενότητες μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω όριο. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν επιχορηγούνται.
  1. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες για την μεταποίηση και τον τουρισμό και τους δώδεκα (12) μήνες για τις άλλες θεματικές ενότητες από την ημερομηνία αποδοχής της σχετικής απόφασης μεταξύ του Ε.Φ.Δ. και του δικαιούχου της ενίσχυσης. Υπάρχει η δυνατότητα δίμηνης παράτασης η οποία θα δίνεται ύστερα από αίτημα του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης του παρόντος μέτρου ενίσχυσης.
Δ. Προϋπολογισμός & Ποσοστά Δημόσιας Επιχορήγησης - Ιδιωτική Συμμετοχή
Ε. Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ΚΑΔ - Επιλέξιμες Ενέργειες και Δαπάνες


Περισσότερα στις
http://www.ependyseis.gr/sub/bespa/epileximotita.htm

Ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα επιχορηγήσεων για επιχειρήσεις

Ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα επιχορηγήσεων για επιχειρήσεις

Όλα τα  ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα επιχορηγήσεων που θα σας βοηθήσουν να ιδρύσετε ή εκσυγχρονίσετε και να επεκτείνετε την επιχείρησή σας.

2η προκήρυξη του προγράμματος Leader για Ιωάννινα - Θεσπρωτία
Το πρόγραμμα άνοιξε στις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτό μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές των νομών Ιωαννίνων & Θεσπρωτίας.
Οι τομείς στους οποίους μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια (πρόκειται για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις) είναι η μεταποίηση γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός (καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση), καθώς και έργα δημόσιου χαρακτήρα που αφορούν την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση και ! ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης και την ανάδειξη και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου.
Με σημαντικές βελτιώσεις θα τρέξει ο Αναπτυξιακός Νόμος το 2013.
Αρκετές θα είναι οι επικείμενες αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος:
  • Καταργούνται οι δύο αποκλειστικές περίοδοι υποβολής επενδυτικών σχεδίων και δίνεται δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η αξιολόγηση τους θα γίνεται κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
  • Eπιλογή κινήτρου ενίσχυσης από τον επενδυτή.
  • Kαταργείται η υποχρέωση συνδυασμού επιχορήγησης και φοροαπαλλαγής και δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να επιλέγει την λήψη του συνόλου της ενίσχυσης με μορφή επιχορήγησης.
  • Eκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων - μειώνεται στα 5 έτη (από 6) το διάστημα που θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει από την απόφαση ολοκλήρωσης προηγούμενης επένδυσης.
  • Δίνεται δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής με άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία, που υπολογίζονται με την μέση αξία τους των τελευταίων τριών μηνών.
  • Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής της επιστολής έγκρισης δανείου κατά την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής.
  • Ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν σε κέντρα αποκατάστασης.
  • Παρέχεται σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται σε ΒΕΠΕ και Ζώνες Καινοτομίας επιπλέον ποσοστό 5% με μέγιστο το ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
  • Ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιήσει το κίνητρο της φοροαπαλλαγής εντός δύο (2) πρώτων διαχειριστικών χρήσεων από την ολοκλήρωση της επένδυσης. Επιπρόσθετα η αξιοποίηση του φορολογικού κινήτρου για τις νέες επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει τα δώδεκα (12) χρόνια και για τις υφιστάμενες τα δέκα (10).
  • Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής ποσοστού έως 100% της εγκεκριμένης επιδότησης με προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%.
  • Δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης της κατατεθειμένης Εγγυητικής Επιστολής μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης

Πρόγραμμα επιχορήγησης 2.200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκ 2012, σύντομα θα προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα για την επιχορήγηση 2.200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο «Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έτους 2009 2009 Β' Κύκλος» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.200 άτομα.
Η κάλυψη των θέσεων θα πραγματοποιηθεί ως έξης:
• 1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22 - 32 ετών
• 1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33 - 64 ετών

Προδημοσίευση του Προγράμματος "Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάρκα"
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προτίθεται να προκηρύξει το Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα».
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους. Εκτός από την οικονομική, σημαντική είναι και η περιβαλλοντική διάσταση του προγράμματος αφού η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους μειώνει σημαντικά της περιβαλλοντικές επιπτώσεις εκ της λειτουργίας τους.

Το πρόγραμμα αφορά μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον 3 χρόνια, κάνουν τζίρο άνω των 30.000 ευρώ (το τελευταίο έτος ή 100.000 ευρώ αθροιστικά την τελευταία τριετία). Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να είναι από 30-400.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος 10 εκ ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα ICT4GROWTH "Υποστήριξη Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων που αφορούν ανάπτυξη Καινοτόμων Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (www.ktpae.gr) το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα ICT4GROWTH.  Η δράση ICT4GROWTH, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ ευρώ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις κρατικής ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα και αποσκοπεί στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σ! Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί το πολυ-αναμενόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων (ΠΕΠ - ΕΣΠΑ).

Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο υφιστάμενες επιχειρήσεις (με περισσότερα από 2 χρόνια λειτουργίας), νεοσύστατες (με λιγότερα από 2 χρόνια λειτουργίας) και υπό-σύσταση επιχειρήσεις.
Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να είναι:
- από 20.000 € μέχρι 100.000 € (Εμπόριο).
- από 20.000 € μέχρι 100.000 € (Υπηρεσίες).
- από 30.000 € μέχρι 300.000 € (Μεταποίηση)
- από 30.000 € μέχρι 300.000 € (Τουρισμός)
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι περίπου 500 εκ. ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 40 έως 60% (ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης).
Σε αναμονή για το πρόγραμμα "Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα ΙΙ".

Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων με υπάρχουσα εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και όσων επιθυμούν να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.
Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται από 35.000 ευρώ έως 650.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης έως και 55%. Για το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Το ακριβές ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης αλλά και το είδος των δαπανών οι οποίες θα επιχορηγηθούν.
Οι δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση είναι:
α) Υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών, με δύο τουλάχιστον πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

β) Οι υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών.

γ) Υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις, υπό τον όρο να συνεργαστούν (για τους σκοπούς του προγράμματος), με δυο τουλάχιστον επιχειρήσεις, από τον κλάδο της Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών,

δ) Συνεργασία επιχειρήσεων (τουλάχιστον τριών), οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών.
Πρόγραμμα εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών υπέρ των Μεσαίων, Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) δημιούργησε το Πρόγραμμα Εγγύησης για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών, το οποίο στοχεύει:
  • Στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης Εγγυητικών Επιστολών εκδόσεως Τραπεζών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν μία μόνιμη ροή αγαθών και υπηρεσιών από αυτούς, χωρίς την χρήση κεφαλαίων.
  • Στην στήριξη της οικονομίας χωρίς να απαιτείται η χρήση κεφαλαίων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο ρευστότητα για την προώθησή της σε λοιπούς χρηματοδοτικούς σκοπούς.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις:
- που είναι νεοσύστατες (με ΑΦΜ), νέες και υφιστάμενες οιασδήποτε νομικής μορφής,
- έχουν έδρα στην Ελλάδα,
- απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις νεοσύστατες στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 250 εργαζόμενους - ΕΜΕ και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις νεοσύστατες ΜΜΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. € ή το σύνολο του ετησίου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πηγή: Economist.gr

Τον Μάρτιο του 2013 τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα!

Το αργότερο στα τέλη Μαρτίου 2013 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα ειδοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών πως πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 250 ευρώ έκαστος.

Συγκεκριμένα...

η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρώσει έως τα τέλη Μαρτίου τους ελέγχους εντοπισμού όσων δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και θα προχωρήσει στον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων διασταυρώνοντας τα δεδομένα αυτά με δεδομένα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Προκαταρκτική διασταύρωση που έχει ήδη διενεργηθεί έχει δείξει πως υπάρχει έλλειμμα δύο εκατομμυρίων οχημάτων, στα οποία όμως περιλαμβάνονται και κάποια που εξαιρούνται της νομοθεσίας για την υποχρεωτική ασφάλιση για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες (οχήματα δημόσιας χρήσης, περιπολικά της αστυνομίας κ.λπ.).

Με την πρώτη ειδοποίηση για το πρόστιμο των 250 ευρώ θα δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα σε 10 έως 20 ημέρες να προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός του γλιτώνοντας το δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ, αλλά και την αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μαυραγάνης: «Στο τραπέζι» η απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ.

Την εξέταση της πρότασης της τρόικας να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 χιλιάδες ευρώ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως λεει χαρακτηριστικά «το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», καθώς όπως σημειώνει πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς.

Ο κ. Μαυραγάννης, τονίζει επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ορατά και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιβολή προστίμων.

Αναφέρει ακόμα ότι άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.

Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, με βάση τη νομοθεσία, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή στην οποία διαπιστώνεται αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού,

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης. Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις «που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».

Πηγή Καθημερινή

ΕΚΤΑΚΤΟ!!! ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Παράταση μέχρι 8 Ιανουαρίου για τέλη κυκλοφορίας KAI πινακίδες

Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου παρατείνεται, όπως είχε προαναγγελθεί, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που έληγε σήμερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2013 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που λήγει σήμερα 31/12/2012, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και τις 08/01/2013.

Παράταση 7 ημερών εξετάζει το ΥΠ.ΟΙΚ. για τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά δεν θα γίνει το ίδιο με την κατάθεση των Πινακίδων

Παράταση 7 ημερών εξετάζει το ΥΠ.ΟΙΚ. για τα Τέλη Κυκλοφορίας, όχι όμως και για την κατάθεση των Πινακίδων!

Παράταση 7 ημερών από το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των τελών Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, από τον Σκάι

Όπως τόνισε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο κ. Θεοχάρης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανάμεσα στις προτάσεις που θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα να είναι και η μόνιμη παράταση της αποπληρωμής των τελών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αρχικά θα περιοριστεί το όριο για το οποίο θα απαιτείται για τη χρήση κάρτας στα 500 ευρώ από 1.500 που ίσχυε σήμερα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δηλώνει στην Καθημερινή ότι εξετάζεται η παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πληρωμή, όπως δώρα ή χρήματα.

Πηγη ΣΚΑΙ

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"