My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αποκάλυψη! Το κράτος χρέωσε με ΕΝΦΙΑ εκατομμύρια ιδιοκτήτες παράνομα με «καπέλο» έως 67%






Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
Πώς υπερχρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ άδικα και παράνομα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - 
Αναλυτικά παραδείγματα για ακίνητα από όλη την Ελλάδα - 
Απίστευτο τρικ με τις τιμές ζώνης και τους "συντελεστές παλαιότητας"!

Εκατομμύρια φορολογούμενοι χρεώθηκαν και το 2014 και το 2015 με Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που πραγματικά όφειλαν, εξαιτίας μιας απίστευτης μεθόδευσης του υπουργείου Οικονομικών και της "τρόικας" των δανειστών με τις αντικειμενικές αξίες και τους "συντελεστές παλαιότητας". Ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν άδικα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015! Δηλαδή, 1,6 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2014-2015. 

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων! 

Το κριτήριο της παλαιότητας  

Συγκεκριμένα, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. 
Από τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι: 

Α. Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή, με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων. Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες ισχύουν για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων! 

Β. Από κει και πέρα, η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας! Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν το φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά τον… αυξάνουν(!) όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα! 
Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και… 1 έτος! 
 Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών ήταν να υπερφορολογηθούν άδικα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών. 
Η υπερφορολόγηση οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις «τιμές ζώνης» που καθορίστηκαν πριν από 7 χρόνια για τα νεόδμητα κτίρια, αλλά και στο ότι ο εξωπραγματικός φόρος που προέκυψε με βάση τις τιμές αυτές δεν μειώθηκε με κριτήριο την παλαιότητα των ακινήτων. 

Απίστευτες μεθοδεύσεις  

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις απίστευτες μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες κατάφερε να υπερχρεώσει με «καπέλο» ΕΝΦΙΑ από 33% έως 67% εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων: 
1) Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. 
Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ.» που ελήφθησαν υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου ήταν οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο! 

2) Από κει και πέρα, ο φόρος που προέκυψε για κάθε κτίσμα, όσο παλιό κι αν ήταν, δεν μειώθηκε λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9 που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω (βλ. σχετικό πίνακα) κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβάλλεται σε όσους κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ) και των φόρων στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων. 

Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που αντί να μειώνουν αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! 
Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν αυξητικοί, όχι μειωτικοί όπως θα ήταν το δίκαιο: 
ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία! 

Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώθηκε καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, 
ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε - αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι … «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25! 

Ο υπολογισμός, λοιπόν, του κύριου ΕΝΦΙΑ. έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες νεόδμητων διαμερισμάτων οι οποίες καθορίστηκαν πριν από 7 χρόνια, όταν οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων ήταν εντελώς διαφορετικές και οι πραγματικές τιμές των κτισμάτων ήταν σε όλες τις περιοχές της χώρας υψηλότερες από τις αντικειμενικές. 

Σαν να μην έφθανε όμως αυτό, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ προσαύξησε παράνομα το φόρο, καθώς δεν συμπεριέλαβε τους κανονικούς συντελεστές παλαιότητας που ισχύουν για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, και των φόρων μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών!  

Αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων ήταν εκατομμύρια φορολογούμενοι να πληρώσουν το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ με παράνομο «καπέλο» από 33% έως και 67%, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε. 

Με τις μεθοδεύσεις αυτές, πάντως, που είναι σαφώς παράνομες, το υπουργείο Οικονομικών και η "τρόικα" των δανειστών κατάφεραν να υφαρπάξουν 2,6 δισ. ευρώ από εκατομμύρια ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τόσο το 2014 όσο και το 2015, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς θα έπρεπε κανονικά να είχαν εισπράξει κάτω από 1,8 δισ. ευρώ σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, δηλαδή τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ λιγότερα σε κάθε έτος. 





























Του Γιώργου Παλαιτσάκη Πώς υπερχρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ άδικα και παράνομα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Αναλυτικά παραδείγματα για ακίνητα από όλη την Ελλάδα - Απίστευτο τρικ με τις τιμές ζώνης και τους "συντελεστές παλαιότητας" Εκατομμύρια φορολογούμενοι χρεώθηκαν και το 2014 και το 2015 με Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που πραγματικά όφειλαν, εξαιτίας μιας απίστευτης μεθόδευσης του υπουργείου Οικονομικών και της "τρόικας" των δανειστών με τις αντικειμενικές αξίες και τους "συντελεστές παλαιότητας". Ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν άδικα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015! Δηλαδή, 1,6 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2014-2015. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων! Το κριτήριο της παλαιότητας Συγκεκριμένα, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Από τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι: Α. Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή, με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων. Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες ισχύουν για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων! Β. Από κει και πέρα, η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας! Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν το φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά τον… αυξάνουν(!) όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα! Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και… 1 έτος! Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών ήταν να υπερφορολογηθούν άδικα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών. Η υπερφορολόγηση οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις «τιμές ζώνης» που καθορίστηκαν πριν από 7 χρόνια για τα νεόδμητα κτίρια, αλλά και στο ότι ο εξωπραγματικός φόρος που προέκυψε με βάση τις τιμές αυτές δεν μειώθηκε με κριτήριο την παλαιότητα των ακινήτων. Απίστευτες μεθοδεύσεις Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις απίστευτες μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες κατάφερε να υπερχρεώσει με «καπέλο» ΕΝΦΙΑ από 33% έως 67% εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων: 1) Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ.» που ελήφθησαν υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου ήταν οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο! 2) Από κει και πέρα, ο φόρος που προέκυψε για κάθε κτίσμα, όσο παλιό κι αν ήταν, δεν μειώθηκε λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9 που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω (βλ. σχετικό πίνακα) κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβάλλεται σε όσους κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ) και των φόρων στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων. Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που αντί να μειώνουν αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν αυξητικοί, όχι μειωτικοί όπως θα ήταν το δίκαιο: ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία! Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώθηκε καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε - αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι … «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25! Ο υπολογισμός, λοιπόν, του κύριου ΕΝΦΙΑ. έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες νεόδμητων διαμερισμάτων οι οποίες καθορίστηκαν πριν από 7 χρόνια, όταν οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων ήταν εντελώς διαφορετικές και οι πραγματικές τιμές των κτισμάτων ήταν σε όλες τις περιοχές της χώρας υψηλότερες από τις αντικειμενικές. Σαν να μην έφθανε όμως αυτό, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ προσαύξησε παράνομα το φόρο, καθώς δεν συμπεριέλαβε τους κανονικούς συντελεστές παλαιότητας που ισχύουν για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, και των φόρων μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών! Αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων ήταν εκατομμύρια φορολογούμενοι να πληρώσουν το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ με παράνομο «καπέλο» από 33% έως και 67%, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε. Με τις μεθοδεύσεις αυτές, πάντως, που είναι σαφώς παράνομες, το υπουργείο Οικονομικών και η "τρόικα" των δανειστών κατάφεραν να υφαρπάξουν 2,6 δισ. ευρώ από εκατομμύρια ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τόσο το 2014 όσο και το 2015, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς θα έπρεπε κανονικά να είχαν εισπράξει κάτω από 1,8 δισ. ευρώ σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, δηλαδή τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ λιγότερα σε κάθε έτος.

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Εφορία: Μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης - Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι


Μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονταν από 2.850 έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πριν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.
Μάλιστα η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που ανέρχεται σε 28,57% θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις καθώς τα τεκμήρια θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές ζώνης.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα ποσά των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις πέφτουν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών μειώνονται αυτόματα κατά ποσοστό 28,57%.Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συνεπώς, για ολόκληρο το 2015 τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μειωμένα κατά 28,57% στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες πέφτουν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τ.μ..
Τέτοιες περιοχές είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό, η Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, ο Πειραιάς, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Πόρτο Ράφτη, οι Σπέτσες, η Ύδρα και ορισμένες άλλες ακόμη αστικές περιοχές.
Υπολογισμός τεκμηρίου
Σημειώνεται ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες για:
1. Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
- μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ.,
- από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.,
- από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.,
- από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ. και
- από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ..
Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.
2. Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο ορίζεται στο 50% του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας μαζί με το βοηθητικό χώρο της.
Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά του τεκμηρίου τόσο για την κύρια όσο και για την δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και εάν η κατοικία αυτή αποκτήθηκε ή μεταβιβάσθηκε μέσα στο έτος.
Επίσης:
Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία μένουν.
Παραδείγματα τεκμηρίου διαβίωσης κατοικίας
Φορολογούμενος κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 100 τ.μ. Η παλαιά τιμή ζώνης ήταν 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό και το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχονταν σε 6.300 ευρώ. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών η τιμή ζώνης «πέφτει» στα 2.350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με αποτέλεσμα το τεκμήριο για την κατοικία να περιορίζεται στα 4.500 ευρώ (μείωση 28,57%).
Φορολογούμενος κατοικεί σε μονοκατοικία 150 τ.μ.. Η παλαιά τιμή ζώνης της περιοχής ήταν 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το τεκμήριο διαβίωσης για την κατοικία του ανέρχονταν σε 15.288 ευρώ. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών η τιμή ζώνης «πέφτει» στα 2.550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το τεκμήριο για την κατοικία του μειώνεται στα 10.920 ευρώ (μείωση κατά 4.368 ευρώ ή 28,57%)
Πηγή :www.imerisia.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"