My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση των οφειλών στον ΟΕΚ, των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011


Θέμα: Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση των οφειλών στον ΟΕΚ, των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων

Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Κουτσούκου, καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4019/2011 σε ότι αφορά την ρύθμιση των οφειλών στον ΟΕΚ, των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι αιτήσεις υποβάλλονται από 1-11-2011 και μέχρι 30-12-2011, στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ για οφειλές που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα μέχρι την δημοσίευση του Νόμου4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α/30-9-2011) αποκλειστικά από το στεγαστικό του κεφάλαιο, για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας, είτε από παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος και εξυπηρετούνται και παρακολουθούνται από τις Υπηρεσίες του ΟΕΚ.

Με βάση την απόφαση οι οφειλές ρυθμίζονται κατά κατηγορία ως εξής:

α) Εφόσον μέρος του ποσού ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής του δικαιούχου κατέστη ληξιπρόθεσμο κατά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, ο δικαιούχος δύναται να εξοφλήσει το ποσό αυτό, καθώς και τις παντός είδους επιβαρύνσεις, είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από έξι (6) και μεγαλύτερος από εικοσιτέσσερις (24) και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος του οφειλόμενου ποσού. Μέχρι του ποσού των 600 Ευρώ η εξόφληση ακολουθεί τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής, ενώ για ποσά από 600 Ευρώ μέχρι 1.000 Ευρώ αναλογούν έξι (6) δόσεις. Από 1.000 Ευρώ και άνω η αντιστοιχία οφειλής με αριθμό δόσεων διαμορφώνεται όπως προσδιορίζεται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΟΦΕΙΛΗ (μετά την έκπτωση)ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ
από 600€ έως 1.000€6
έως 1.400€7
έως 1.800€8
έως 2.200€9
έως 2.600€10
έως 3.000€11
έως 3.400€12
έως 3.800€13
έως 4.200€14
έως 4.600€15
έως 5.000€16
έως 5.400€17
έως 5.800€18
έως 6.200€19
έως 7.000€20
έως 8.000€21
έως 9.000€22
έως 10.000€23
Μεγαλύτερα ποσά24


Όλες οι δόσεις είναι ισόποσες εφόσον προκύπτει ακέραιος αριθμός από το λόγο του οφειλόμενου ποσού προς τον αριθμό των δόσεων, διαφορετικά η τελευταία δόση διαφοροποιείται και προσαρμόζεται αναλόγως, ώστε να προκύπτει το οφειλόμενο ποσό. 

Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσης γίνεται μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης του δικαιούχου.

Το έντυπο της αίτησης εκδίδεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ) του Ο.Ε.Κ από την Κεντρική Υπηρεσία και όλες τις Περιφ/κές Υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ και περιέχει πληροφορίες για τις οφειλές και τις δυνατότητες ρύθμισής τους.

Η καταχώρηση της αίτησης του δικαιούχου στο ΟΠΣ ισοδυναμεί με παροχή έγκρισης και σηματοδοτεί την έναρξη της συμμετοχής στη ρύθμιση.

Η έκπτωση για τμηματική καταβολή χορηγείται μετά την τακτική και εμπρόθεσμη καταβολή όλων των δόσεων της ληξιπρόθεσμης οφειλής και το ποσό εκπίπτει από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον δεν υπάρχει λόγος έκπτωσης από το δικαίωμα. Μη καταβολή δόσης επιτρέπεται μόνο δύο μη συνεχόμενες φορές και συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής διπλάσιας δόσης τον επόμενο μήνα από τη μη πληρωμή. Η επανάληψη μη καταβολής δόσης για τρίτη φορά ή για δεύτερη συνεχόμενη ή η μη καταβολή της διπλάσιας δόσης, κατά τα ως άνω, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και την αναβίωση της οφειλής στην προ της ρύθμισης κατάσταση, αφού αφαιρεθούν αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί.

Προϋπόθεση για τη συνέχιση της υπαγωγής στη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής της ληξιπρόθεσμης οφειλής αποτελεί επιπλέον η συνεχής και αδιάλειπτη καταβολή των τρεχουσών δόσεων της οφειλής, οι οποίες θα καταβάλλονται στις προβλεπόμενες συμβατικές ημερομηνίες της δανειακής σύμβασης ή του Οριστικού Παραχωρητηρίου.
Μη έγκαιρη, ελλείπουσα ή ελλιπής καταβολή των τακτικών δόσεων κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, συνεπάγεται την έκπτωση του δικαιούχου.

β) Εφόσον η οφειλή του δικαιούχου είναι ενήμερη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση ή έχει κατά τα ανωτέρω γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή και υπολείπεται άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης. Ως ετήσια δόση θεωρείται το ποσό που προκύπτει στο τέλος του έτους, μετά την άθροιση των επιμέρους δόσεων.

Τα έτη προεξόφλησης έχουν αφετηρία το μήνα υποβολής της αίτησης και διάρκεια 12 μηνών έκαστο. Το υποκείμενο σε έκπτωση ποσό ενός (1) έτους προεξόφλησης είναι το σύνολο (άθροισμα) των δόσεων άληκτου κεφαλαίου, οι οποίες έχουν συμβατική ημερομηνία καταβολής μέσα στο έτος αυτό. Κατά την εφάπαξ εξόφληση τα καταβαλλόμενα ποσά λογίζονται πρώτα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά για το άληκτο κεφάλαιο. Η μη καταβολή ή η καταβολή μέρους των προσδιορισμένων ποσών της ρύθμισης συνεπάγεται την έκπτωση του δικαιούχου είτε από τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων είτε από τη ρύθμιση του άληκτου κεφαλαίου είτε και από τις δύο. 

Οποτεδήποτε προκληθεί έκπτωση του δικαιούχου από την αιτηθείσα και εγκριθείσα συμμετοχή του στις ανωτέρω περιπτώσεις (α) και (β) ακυρώνεται η έγκριση θεωρούμενη ως μηδέποτε δοθείσα. Οι υποχρεώσεις και οφειλές του δικαιούχου, επιβαρυνόμενες με τυχόν τόκους υπερημερίας, υπολογίζονται ως εάν δεν είχε μεσολαβήσει ουδέποτε η ρύθμιση. Τα καταβληθέντα υπό του δικαιούχου ποσά δεν επιστρέφονται, θεωρούμενα και λογιζόμενα ως καταβληθέντα προς εξόφληση των πριν, κατά και μετά το χρόνο της ρύθμισης οφειλών του.

Τόσο η εφάπαξ εξόφληση όσο και η πρώτη των προσδιοριζόμενων ίσων μηνιαίων δόσεων πρέπει να καταβληθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία της έγκρισης. Εκάστη των λοιπών μηνιαίων δόσεων θα καταβάλλεται μέσα στον επόμενο μήνα από εκείνον της προηγούμενης καταβολής.

Δεν παρέχεται δυνατότητα αλλαγής της αιτηθείσας και εγκριθείσας ρύθμισης μετά την 30/12/2011. Σε περίπτωση αλλαγής υποβάλλεται νέα αίτηση και η προηγηθείσα έγκριση ακυρώνεται θεωρούμενη ως μηδέποτε δοθείσα.
Χρόνος υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των παντός είδους επιβαρύνσεων για υπαγωγή στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ορίζεται ο χρόνος υποβολής της αίτησης. Οι παντός είδους επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν τους τόκους υπερημερίας, τα πρόσθετα τέλη, τις προσαυξήσεις, τις λοιπές επιβαρύνσεις, τα πρόστιμα και τα λοιπά έξοδα.

Ο δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στις ανωτέρω (α) και (β) ρυθμίσεις υποχρεούται να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και εξουσιοδότηση σε περίπτωση παρουσίας τρίτου προσώπου, καθώς επίσης και αντίγραφο της δανειακής του σύμβασης ή αντίγραφο του οριστικού παραχωρητηρίου για παραχωρηθείσες κατοικίες και να δηλώνει τον κωδικό πληρωμής του στην Υπηρεσία.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης των καταχωρηθεισών στο Ο.Π.Σ πληρωμών, θα προσκομίζονται και οι αντίστοιχες αποδείξεις καταβολής των δόσεων αυτών.

γ) Εφόσον ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ ως άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος, επιδοτείται από αυτόν και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) € και για όσο χρόνο πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δύναται να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου και την ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, με ανώτατο χρονικό όριο αναστολής την 31/12/ 2012.

Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα της αναστολής, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

Αν επιπλέον ο δικαιούχος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή , μπορεί για το ποσό αυτό να ζητήσει την υπαγωγή του στη ρύθμιση της περίπτωσης (α) της παρούσης.

Η αναστολή και η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης της οφειλής, θα γίνεται από τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ, οι οποίες θα χορηγούν σχετική βεβαίωση στους δικαιούχους.

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη διάταξη, οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, υποχρεούνται να προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: 

1) Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ από την οποία να προκύπτει ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ο δικαιούχος είναι άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος και επιδοτείται από αυτόν καθώς και το χρονικό διάστημα διάρκειας της επιδότησης.

2) Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2010 έως 31/12/2010), όπου θα έχει δηλωθεί το εισόδημα από κάθε πηγή (εισόδημα ημεδαπής προέλευσης και τυχόν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) του/της δικαιούχου, η διεύθυνση κύριας κατοικίας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) συζύγου και το εισόδημα συζύγου (αν υφίστανται).

Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, θα πρέπει να υποβάλλουν:

- Βεβαίωση από τον εργοδότη ή από τον Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης (π.χ. Ι.Κ.Α) και το Επικουρικό Ταμείο (εάν είναι δικαιούχος), απ’ όπου θα προκύπτει το εισόδημα, εν γένει, για το οικονομικό έτος 2011 τόσο του/της δικαιούχου, όσο και του/της συζύγου (αν υφίσταται).

- Σε περίπτωση που αποκτήθηκε ή μη εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2011, βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του συγκεκριμένου εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Άρθρα Ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. - Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα - Πίνακες - Παραδείγματα (Ενημερωμένο)


Ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ(1)...


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Ενημερώθηκε εκ νέου την 19η Οκτωβρίου 2011 (σύμφωνα με την ΠΟΛ.1211/10.10.2011)

Στον νόμο 4021/2011 (Φ.Ε.Κ. 218Α/3.10.2011) με τίτλο "ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" και συγκεκριμένα στο άρθρο 53 αυτού, προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιστική ή εμπορική χρήση.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση στη δύσκολη αυτή στιγμή για τη χώρα, αφού λήφθηκε υπόψη, αφενός μεν ότι το μέτρο αυτό συμβάλλει λιγότερο, σε σύγκριση με άλλα δυνατά μέτρα αμέσου αποτελέσματος (όπως π.χ.μείωση των μισθών και συντάξεων κ.ό.κ) στην περαιτέρω αύξηση της ύφεσης, αφετέρου δε, ότι επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συνεπώς, εμπεριέχει σαφή στοιχεία εμμέσουανταποδοτικότητας.

Μέσα από την ανάλυσή μας θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές που αφορούν την επιβολή του νέου τέλους.

i) Πού επιβάλλεται το τέλος.

Σε όλες τις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17.9.2011 στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993. Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο φορολογίας εισοδήματος του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά την ημερομηνία. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το τέλος επιβάλλεται στα ακίνητα των ιδιωτών αλλά και όλων επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται και είναι εγγεγραμμένα στις καταστάσεις της ΔΕΗ ή των άλλων εναλλακτικών παρόχων μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Ακόμη και αν οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση προβεί στην διακοπή του ρεύματος από 18η Σεπτεμβρίου 2011 και μετά, δεν θα εξαιρεθεί από το ειδικό αυτό τέλος για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1211/10.10.2011, ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.

ii) Ποιον βαρύνει το τέλος.

Το τέλος βαρύνει τον για μεν το 2011 τον κατά την 17.9.2011, κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για δε το 2012 τον κατά την 28.4.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1211/10.10.2011, ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υποκείμενος στο τέλος ή δικαιούχος των ευεργετημάτων του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011 είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου.

iii) Ποιος είναι υπόχρεος για την καταβολή.

Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου, ο οποίος καταβάλλει το τέλος μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης του ακινήτου είναι μισθωτής, με την καταβολή του τέλους επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου κατισχύει κάθε άλλης αντίθετης συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών.

iv) Πως υπολογίζεται το τέλος.

Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών για τις οποίες υπολογίστηκε από την Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν.2130/1993, επί τον συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί τον συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου σύμφωνα με τους πίνακες της προηγούμενης παραγράφου.

Δηλαδή: Τετραγωνικά μέτρα αναγραφόμενα στον λογ/μό της Δ.Ε.Η. Χ Συντελεστή ειδικού τέλους Χ Συντελεστή Παλαιότητας.

Συντελεστής ειδικού τέλους

Συντελεστής ειδικού
τέλους
(ευρώ/ τ.μ.
)

Τιμή ζώνης

0,5

Άνεργοι, πολύτεκνοι,ανάπηροι και λοιπά
πρόσωπα της παρ.
6, με ακίνητα που
ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από
0 - 3.000 ευρώ

3

μέχρι 500 ευρώ

4

501 -1000 ευρώ

5

1.001 -1.500 ευρώ

6

1.501 -2.000 ευρώ

8

2.001 - 2.500 ευρώ

10

2.501 -3.000 ευρώ

12

3.001 - 4.000 ευρώ

14

4.001 - 5.000 ευρώ

16

άνω των 5.001 ευρώ

Συντελεστής παλαιότητας

Παλαιότητα

Συντελεστής

μέχρι και 26 έτη

1

25 μέχρι και 20 έτη

1,05

19 μέχρι και 15

1,10

14 μέχρι και 10

1,15

9 μέχρι και 5

1,20

4 έως 0

1,25

Ανεξαρτήτως παλαιότητας προκειμένου για ακίνητα

ιδιοκτησίας πολύτεκνων, αναπήρων και λοιπών
προσώπων της παρ.
6, που ιδιοχρησιμοποιούν σε
περιοχές με τιμή ζώνης από
0 - 3.000 ευρώ

1

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1211/10.10.2011, για τον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Σε περίπτωση που στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.

Στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμού του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη έχουν την τιμή μηδέν (0).


v) Τι γίνεται σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.

vi) Ποια ακίνητα δεν υπόκεινται ή απαλλάσσονται από ειδικό τέλος.

Στο ειδικό τέλος δεν υπόκεινται τα ακίνητα που ανήκουν:

α) στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και τις δημοτικές επιχειρήσεις,
β) στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα της περίπτωσης ιγ' της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 3842/2010 αποκλειστικά για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους.
γ) Στα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης στ' της παραγράφου 7 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και
ε) τα ακίνητα ξένων κρατών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Από το ειδικό τέλος απαλλάσσονται:

α) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων

β) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα,
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και

γ) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.

vii) Διαδικασία και δικαιολογητικά απαλλαγής

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1211/10.10.2011, ισχύουν τα εξής:

1. Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής:
Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011 τότε:

1.1. Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλει αίτηση επιστροφής του τέλους στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά. Η αίτηση έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα 1, το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.
1.2. Η Δ.Ο.Υ. άμεσα μετά την παραλαβή της αίτησης, βάσει των μηχανογραφημένων καταστάσεων που έχουν αποσταλεί σε αυτήν από τη Γ.Γ.Π.Σ, αποφαίνεται για το αν η αίτηση γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται.
Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., συντάσσεται Α.Φ.ΕΚ. και, εάν από την εκκαθάριση αυτού προκύψει επιστροφή στο δικαιούχο, επιστρέφεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, και της Α.Υ.O.1109793/6134/ΠΟΛ.1223/24.11.1999 (ΦΕΚ 214 Β'), περί χορήγησης ενημερότητας.
Η ανωτέρω διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει δόση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
1.3. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν κάνει δεκτή την αίτηση, τότε πρέπει να ενημερώσει τον υπόχρεο για την απόρριψη αυτή.
2. Δικαιολογητικά απαλλαγής:
Η αίτηση της ανωτέρω περίπτωσης 1.1 συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είτε επισημασμένου για την εξόφληση είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης καθώς και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ή εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα, και επιπλέον, κατά περίπτωση, με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής ακινήτου που ανήκει στις δημοτικές επιχειρήσεις απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. ή του συστατικού τους εγγράφου.

β) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής των κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων, του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου, της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας για ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. ή του συστατικού τους εγγράφου καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.).
Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής σωματείων ή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν μόνο θρησκευτικούς σκοπούς και δικαιοπρακτούν για λογαριασμό των αντίστοιχων εκκλησιών - ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας ή δόγματος, με τους οποίους συνδέονται άμεσα, απαιτείται η προσκόμιση:
i. Άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου - ναού - μονής από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή το οικείο Φ.Ε.Κ.
ii. Βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση απαλλαγής είναι κατά το άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος γνωστή θρησκεία ή δόγμα.
iii. Καταστατικό του συναφούς σωματείου ή ιδρύματος, νομίμως δημοσιευμένου από το οποίο να προκύπτει η σύνδεση αυτού με το γνωστό δόγμα ή θρησκεία και τον ευκτήριο οίκο
γ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα για ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. ή του συστατικού τους εγγράφου νομίμως δημοσιευμένου, καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.).
δ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής αθλητικών σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ., φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) καθώς και βεβαίωση της αναγνώρισής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
ε) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής με τον όρο της αμοιβαιότητας ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων κρατών που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των πρεσβειών και προξενείων αυτών, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
στ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.).
ζ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους.
η) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης, αντίστοιχα, κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η πληροφορία της χρήσης λαμβάνεται από το πεδίο Κωδικός Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και στις περιπτώσεις αυτές ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδεται δεν περιλαμβάνει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
θ) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, λαμβάνεται υπόψη εκτός του Κωδικού Απαλλαγής του νόμου 2130/1993επιπλέον και ο ειδικός Κωδικός Οικονομικής Δραστηριότητας για τα Κοινόχρηστα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και στις περιπτώσεις αυτές ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδεται δεν περιλαμβάνει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Ειδικά για τα κύρια τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και κάμπινγκ), ως κοινόχρηστοι χώροι λογίζονται αποκλειστικά οι χώροι προσέλευσης υποδοχής και υγιεινής. Για τους χώρους αυτούς η ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια μειώνεται κατά 35%.

viii) Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες.

1. H επιβολή ειδικού τέλους που ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε: α) Πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, Α΄ 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ ή β) Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περιπτώσεως θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ (ολικώς τυφλοί και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%)

"Άρθρο 7

1.Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.
Eιδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900,00) Ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000,00) Ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο: α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος, β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο
και δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά."
2. Η απαλλαγή από το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε: α) Μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή β) Άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Οι άνεργοι των περιπτώσεων α και β δεν απαλλάσσονται, εάν το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ο ανωτέρω μειωμένος συντελεστής τέλους της περίπτωσης 1 και η απαλλαγή από αυτό της περίπτωσης 2 δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 52: α. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή β. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και γ. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

Σημείωση:

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος στους δικαιούχους απαλλαγής ή να επιβληθεί τέλος με μειωμένο συντελεστή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής (περιπτώσεις I και II) πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι την 2 Οκτωβρίου 2011.

Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.

Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ., παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στη Δ.Ε.Η. και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλους, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (2/10/2011), θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η. μετά την έγκριση της αίτησης.

Τυχόν επί πλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

1. Διαδικασία χορήγησης μειωμένου συντελεστή ή απαλλαγής ηλεκτρονικά

Τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής της παραγράφου 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 πρέπει να αποστείλουν (όπως ορίστηκε στην εγκύκλιο με αριθ. Δ13ΦΜΑΠ 1135771 ΕΞ 28.9.2011 με ΑΔΑ 4Α8ΥΗ-ΑΨΓ) γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι την 2α Οκτωβρίου 2011.
Για τη χορήγηση του μειωμένου ειδικού τέλους ή της απαλλαγής ηλεκτρονικά, η Γ.Γ.Π.Σ. λαμβάνει υπόψη τα εξής:

α) Επιβολή μειωμένου συντελεστή ειδικού τέλους σε πολύτεκνους.
Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται εφόσον ο πολύτεκνος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) τα τέκνα βαρύνουν, στην περίπτωση εγγάμων, τον υπόχρεο άνδρα και ως εκ τούτου για τον χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων του κωδικού 003 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.

Στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 004 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 με αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4, τότε ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο ιδιοκατοικούμενο ακίνητο της συζύγου κατά το ποσοστό της.

β) Επιβολή μειωμένου συντελεστή ειδικού τέλους σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ανάπηρο ή βαρύνεται με ανάπηρο.

Σύμφωνα με την περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. βαρύνει το φορολογούμενο ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα. Επομένως, στην περίπτωση εγγάμων, το μειωμένο συντελεστή ειδικού τέλους έχει ο κατά κυριότητα ή επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) ιδιοκτήτης της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, εφόσον ο ίδιος είναι ανάπηρος κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ ή ο ή η σύζυγος που τον βαρύνει είναι ανάπηρο πρόσωπο κατά τα ανωτέρω και δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις λοιπών προστατευόμενων ανάπηρων μελών ο μειωμένος συντελεστής χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου αυτού. γ) Απαλλαγή ειδικού τέλους σε ανέργους Η απαλλαγή χορηγείται εφόσον ο άνεργος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

Για την προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά οι κωδικοί 003 - 004.

Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί. Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ. παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή δικαιούνται μειωμένο τέλος, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα αρχίσουν να εκδίδουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με χρέωση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μετά από 48 ώρες από τη λήψη του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ. που θα περιλαμβάνει τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής της παραγράφου 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν αποστείλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (2/10/2011), καταβάλει την πρώτη δόση και έπειτα δύναται, με την ίδια διαδικασία, να αποστείλει εκπρόθεσμα γραπτό μήνυμα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2011. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, λαμβάνεται υπόψη σε επόμενο λογαριασμό που εκδίδεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές μετά την έγκριση της αίτησης.

Τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό συμψηφίζεται στους επόμενους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Διαχειριστής δικτύου μεριμνά ούτως ώστε 48 ώρες μετά τη λήψη του αρχείου από την Γ.Γ.Π.Σ. να έχουν αποσταλεί προς τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, όλα τα αρχεία με τα απαραίτητα στοιχεία των χρεώσεων λόγω των αλλαγών.

2. Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τη Δ.Ο.Υ.

Στις περιπτώσεις που δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω (περίπτωση 1) διαδικασία από τον υπόχρεο ή δεν χορηγηθεί η απαλλαγή ή η μείωση του συντελεστή από τη Γ.Γ.Π.Σ. τότε, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η απαλλαγή ή η μείωση του συντελεστή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. χορηγείται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην περίπτωση 1 του άρθρου 2 της παρούσας, προσκομίζοντας τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

α) Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο πολυτέκνου, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, τα τέκνα είναι προστατευόμενα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 30.000,00€, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

β) Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο προσώπου που είναι το ίδιο ανάπηρο κατά την έννοια της περιπτώσεως θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ ή που βαρύνεται φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, από ανάπηρο, κατά την έννοια της περιπτώσεως θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση της αναπηρίας, φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το πρόσωπο που τον βαρύνει, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, είναι ανάπηρο κατά την έννοια της περιπτώσεως θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

γ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο της απαλλαγής και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 12.000,00€ προσαυξανόμενο με 4.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου. Όταν ο δικαιούχος κατά τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους της περίπτωσης 2.1. του άρθρου 4 της Απόφασης αυτής, που έχουν αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. στις Δ.Ο.Υ., απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση βεβαίωσης από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή αυτή απαιτείται ο δικαιούχος να είναι άνεργος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011.

Η απαλλαγή παρέχεται για την κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου).

Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του 100% του ακινήτου, τότε η απαλλαγή ή ο μειωμένος συντελεστής παρέχεται για το ποσοστό του.

Ο έλεγχος του ύψους της ακίνητης περιουσίας αφορά την αξία της περιουσίας του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου) και όχι την αξία της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας.



ix) Έκπτωση ειδικού τέλους από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.

Το ειδικό αυτό τέλος εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σύμφωνα με την περίπτωση ε' του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, η οποία έχει ως ακολούθως:
"ε) Των ποσών των κάθε είδους φόρων,τελών και δικαιωμάτων, που βαρύνουν την επιχείρηση. Ως χρόνος έκπτωσης λογίζεται ο χρόνος της καταβολής αυτών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων".

x) Λοιπές διευκρινίσεις

Το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί, όπως ειδικότερα καθορίζεται με την υπουργική απόφαση της παρ. 13. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να δίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών είσπραξης του ανωτέρω τέλους η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, παρακρατούν από τις εισπράξεις ποσοστό 0,25%. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να θέτουν στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούν και τους ζητούνται από τη Γ.Γ.Π.Σ. και η Γ.Γ.Π.Σ. δικαιούται να προβαίνει σε περαιτέρω επεξεργασία των αρχείων αυτών για τους σκοπούς των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παρ. 13 του άρθρου 53 του ν.4021/2011.

Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%.

xi) Ποια η διαφορά του ειδικού τέλους αυτού με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) που ήδη πληρώνεται στου λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Εκτός από τους συντελεστές και το τρόπο υπολογισμού, για το ειδικό τέλος ισχύουν σχεδόν όλα όσα ισχύουν με το άρθρο 24 του ν.2130/1993. Όλες οι διατάξεις που διέπουν το ειδικό τέλος ακινήτων είναι πανομοιότυπες με τις αντίστοιχες διατάξεις του Τ.Α.Π. (Εξαιρέσεις, απαλλαγές, υποκείμενοι στο τέλος, κ.λπ.). Μάλιστα στις επιμέρους διατάξεις του ν. 2130/1993 προβλέπεται η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μή πληρωμής του Τ.Α.Π..

Το Υπουργείο Οικονομικών λοιπόν για την επιβολή του νέου αυτού ειδικού τέλους, απλώς αντέγραψε τις διατάξεις του νόμου 2130/1993 περί τέλους ακίνητης περιουσίας, και άλλαξε μόνο τον τρόπο υπολογισμού και τους συντελεστές.

xii) Ενέργειες Δ.Ε.Η. και εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος

1.1. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές υποχρεούνται να αποστέλλουν άμεσα στη Γ.Γ.Π.Σ. μηχανογραφημένες καταστάσεις με τους καταναλωτές στους οποίους έχει επιβληθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., στις οποίες περιλαμβάνεται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. όπου υπάρχει.

1.2. Αν δεν καταβληθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντός 40 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός 20 ημερών από τη διακοπή, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ότι αφορά το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

1.3. Η Δ.Ε.Η και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν, ταυτόχρονα με τη διαγραφή της απαίτησης σε ότι αφορά το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις των καταναλωτών για τους οποίους διαγράφηκε η απαίτηση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., στις οποίες περιλαμβάνεται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ., όπου υπάρχει.

1.4. Η επαναχορήγηση του ρεύματος στην παροχή που ηλεκτροδοτεί το συγκεκριμένο ακίνητο από τη Δ.Ε.Η ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τη διαγραφή της απαίτησης για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., δεν μπορεί να γίνει αν δεν προσκομισθεί βεβαίωση εξόφλησης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Η ίδια βεβαίωση απαιτείται και στις περιπτώσεις που αιτηθεί αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Όσοι, με βάση την αποτύπωση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου στις 17/9/11, καθορίστηκαν ως υπόχρεοι Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., δεν μπορούν να προβούν σε αλλαγή προμηθευτή, αν πρώτα δεν έχουν εξοφλήσει στο σύνολό του το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

1.5. Ειδικά στην περίπτωση που διακοπεί το συμβόλαιο μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και της ημερομηνίας έκδοσης των πρώτων λογαριασμών που θα περιέχουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο Διαχειριστής Δικτύου θα υπολογίσει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και θα αποστείλει σε κάθε προμηθευτή τις χρεώσεις που αφορούν τον ενεργό πελάτη την ημερομηνία της πρώτης έκδοσης, ώστε ο προμηθευτής να συμπεριλάβει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου, την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών, δεν βρεθεί ενεργός πελάτης (ενώ ήταν ενεργός στις 17/9/11) σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, ο διαχειριστής δικτύου αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. κατάσταση στην οποία αναγράφονται τα οφειλόμενα τέλη με παρατήρηση ότι δεν χρεώθηκαν σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

1.6. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να αποστείλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα στοιχεία των παροχών στις οποίες δεν επιβλήθηκε Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., με ενδείξεις δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ.


xiii) Ενέργειες της Γ.Γ.Π.Σ.

2.1. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την παραλαβή και επεξεργασία των καταστάσεων της περίπτωσης 1.1.(βλέπε ανωτέρω ενότητα xii), αποστέλλει άμεσα τις καταστάσεις αυτές σε όλες τις Δ.Ο.Υ., προκειμένου αυτές να χορηγούν τις απαλλαγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 1 του άρθρου 2 και περίπτωση 2 του άρθρου 3 της παρούσης. Ταυτόχρονα, αποστέλλει στις Δ.Ο.Υ. τους καταλόγους των μακροχρόνια και επιδοτούμενων ανέργων που έχουν διατεθεί σε αυτήν.

2.2. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την επεξεργασία των καταστάσεων των περιπτώσεων 1.3. και 1.5. (βλέπε ανωτέρω ενότητα xii), τις αποστέλλει στις Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του καταναλωτή. Αν από τις καταστάσεις που έχουν αποσταλεί δεν προκύπτει η αρμόδια Δ.Ο.Υ., τότε η κατάσταση αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο.

Ταυτόχρονα με την αποστολή των ανωτέρω καταστάσεων - χρηματικών καταλόγων, η Γ.Γ.Π.Σ. εκδίδει και αποστέλλει ειδοποιήσεις για την οφειλή αυτή στον καταναλωτή, ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.

2.3. Η Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται τις καταστάσεις της περίπτωσης 1.6. (βλέπε ανωτέρω ενότητα xii) και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις αποστέλλει καταλόγους με τους υπόχρεους σε καταβολή του τέλους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ώστε να βεβαιωθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που δεν υπολογίστηκε μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

2.4. Η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει αρχείο στο Διαχειριστή Δικτύου για τις περιπτώσεις απαλλαγής από το ειδικό τέλος, ώστε να προβεί σε ακύρωση της χρέωσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μέχρι τις 9/12/2011.


xiv) Ενέργειες των Δ.Ο.Υ.

Μετά την παραλαβή των χρηματικών καταλόγων από τη Γ.Γ.Π.Σ. της υποπερίπτωσης 2.2 (βλέπε ανωτέρω ενότητα xiii), οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμοσθούν στον κύριο ή τον επικαρπωτή του ακινήτου, ο οποίος είναι και υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου για το οποίο οφείλεται Ε.Ε.Τ.ΗΔ.Ε., προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου είναι διαφορετική από τη Δ.Ο.Υ. του καταναλωτή, η τελευταία διαβιβάζει τον χρηματικό κατάλογο στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.

Η ίδια ως άνω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα και από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση εξόφλησης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ο.Υ. οφείλει να χορηγεί βεβαίωση προς τον υπόχρεο καταναλωτή, την οποία ο τελευταίος προσκομίζει στη Δ.Ε.Η. ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να επαναχορηγηθεί το ρεύμα ή να πραγματοποιηθεί η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

xv) Διαδικασία απόδοσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από την Δ.Ε.Η. στο Ελληνικό Δημόσιο
Με τη συμπλήρωση της 20ής ημέρας (ή της επόμενης εργάσιμης) από τη λήξη του μήνα που εισπράχθηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να καταθέτουν το εισπραχθέν ποσό στο Κ.Α.Ε 0224 του προϋπολογισμού.

Κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις εισπραχθέντων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., στην οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο, ο Α.Φ.Μ., όπου υπάρχει, και το εισπραχθέν ποσό.

Η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση και αποστέλλονται από τον διαχειριστή δικτύου, τη Δ.Ε.Η. και του εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ...

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"