My LinkedIn profile

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ;...ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ!..(Κάντε κλίκ πάνω στον...ΧΡΥΣΟ!) Τηλ: 6995295767/ 6946083329

Taxheaven - Νέα ειδήσεις

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το πλαίσιο ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία ημέρα .


Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» τα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 νέα ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.

Σε μία ημέρα η ίδρυση εταιρείας.


ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Α.Ε. Η ΕΠΕ

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία ημέρα από 3.350 σημεία ανά την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» τα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 νέα ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση και δημοσίευση των στοιχείων της επιχείρησης στο ηλεκτρονικό Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας του Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των Επιμελητηρίων.

Επίσης, ο έλεγχος νομιμότητας επιμερίζεται σε δύο σημεία. Προληπτικά θα γίνεται από την ανά περίπτωση (Επιμελητήριο ή συμβολαιογράφος) «υπηρεσία μιας στάσης». Εκ των υστέρων από τις Διευθύνσεις Α.Ε. των νομαρχιών και τις ΔΟΥ.

Η ευθύνη

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος «γρηγορόσημου» από επιχειρηματίες που θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αφού, όπως λένε, πλέον μία υπηρεσία θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Ετσι, ειδικά συμβολαιογράφοι δύσκολα θα «ρισκάρουν» τις ενδεχόμενες ποινές ή σε κάθε περίπτωση πιο εύκολα θα αποκαλύπτεται όποια διαφθορά από τους εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους που με βάση διάταξη του νόμου θα εντατικοποιηθούν.

Για τις ΑΕΠ και τις ΕΠΕ επιλέχθηκαν οι συμβολαιογράφοι ως «υπηρεσία μίας στάσης», καθώς είναι υποχρεωτική η διασφάλιση νομιμότητας με συμβολαιογραφικό έγγραφο και έτσι αν «one stop shop» ήταν τα Επιμελητήρια θα χρειάζονταν 2 στάσεις.

Ο συμβολαιογράφος θα οφείλει να εκδώσει εντός της ημέρας την άδεια. Για Α.Ε. και ΕΠΕ που είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών, ισχύει η σχετική κοινοτική οδηγία και η διεκπεραίωση θα γίνεται σε υπό σύσταση κέντρα των ΚΕΠ.

Το υπουργείο θέτει ως στόχο να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο ιδρύσεις εταιρειών με το νέο καθεστώς. Ωστόσο, είναι δεδομένο, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα κέντρα.

Πιο εύκολη θεωρείται η οργάνωση των 50 Επιμελητηρίων, αν και στις περιφέρειες θα χρειαστεί στελεχειακή ενίσχυση. Πιο δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η δημιουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΕΚΕΠ) που θα είναι οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε. μαζί με τα Επιμελητήρια.

Θα εξυπηρετούν κυρίως τους υποψήφιους επιχειρηματίες απομακρυσμένων από το κέντρο του νομού περιοχών.

Αναμένεται να αποκτήσουν έδρα σε κτίρια που θα μείνουν χωρίς χρήση με τη συνένωση των δήμων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Οσον αφορά τους συμβολαιογράφους, έχει ήδη δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στο Taxis ώστε να λαμβάνουν ΑΦΜ και θα συνδέονται με το ΓΕΜΗ που θα διαχειρίζεται η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές θα μειωθεί κατά 80% το κόστος ίδρυσης εταιρειών. Σήμερα υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ για μια ΕΠΕ.

Πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΑΧΑΡΝΕΣ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"